Maso na dokonalý panzánský steak Manu získal od jednoho z nejlepších toskánských řezníků, takže laťka je hodně vysoko. Ale třeba se vám podobnou lahůdku podaří připravit i z masa od některého z dobrých českých řezníků.
Pořádný kus masa chce něco na odlehčení, takže se k němu skvěle hodí rychlý listový salát s rajčaty, dochucený nastrouhaným čerstvým fenyklem a kůrou z citronu a zalitý směsí citronové šťávy, olivového oleje a posekaného rozmarýnu. Stejnou zálivkou Manu potírá i hotové maso a grilovaná cherry rajčata, takže se chutě skvěle prolnou.
Ingredience potřebné na hovězí ořech připravený na grilu spolu se salátem s grilovanými cherry rajčaty: hovězí zadní ořech vcelku, listový salát, rajčata (ideálně odrůda pomodoro grappolo), cherry rajčata, čerstvý fenykl, chemicky neošetřený citron, rozmarýn, extra panenský olivový olej a sůl.
Hovězí ořech na grilu krok za krokem
Hovězí ořech vysoký zhruba 10 cm položte na rozpálený gril bez použití oleje, přidejte pod něj jen pár snítek rozmarýnu.
Gril přiklopte, nechte sedm minut grilovat, pak maso otočte na druhou stranu. Měla by se vytvořit krásná opečená kůrka. Nakonec celý kus masa postavte na gril na výšku a nechte 15 minut dodělat.
Zatímco se maso griluje, připravte salát a "společnou" zálivku. Listový salát rukama natrhejte přímo do mísy na přiměřeně velké kousky, přidejte pokrájená rajčata grappolo, k nim nastrouhejte trochu fenyklu zbaveného vrchní slupky. Přihodit můžete i trochu najemno nasekaných fenyklových "fousů", jak říká Manu.
Přidejte trochu čerstvě nastrouhané citronové kůry a připravte zálivku z citronové šťávy, olivového oleje, soli a nasekané snítky rozmarýnu. Salát zalijte a promíchejte.
Cherry rajčata na rychlo orestujte v pánvi s trochou oleje a můžete servírovat. Maso potřete olivovo-citronovou zálivkou a pokrájejte na tenké plátky, navrch přidejte grilovaná rajčátka, která můžete také dochutit zálivkou.
Pokud jste použili správné ingredience a nic jste při přípravě této delikatesy nepodcenili, tedy pokud jste postupovali jako Ital, po ochutnání pocítíte rozkoš.
Další úterní večerní díl Léta s Italem z produkce Prima family, z něhož pochází tento recept, určitě stojí za zhlédnutí. Poznáte nejen současný sladký italský život někdejšího tenisového reprezentanta Tomáše Šmída, ale i oddanost řemeslu a životní filozofii tří toskánských řezníků, kteří by mohli vyučovat umění žít.