Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý díl grilovacího seriálu potěší jak dospělé, tak především děti. Jan Horký vytvoří dětský burger s gigahranolkou a Adéla Bigasová nabídne trhaná kuřecí prsa v tomatové omáčce na indickém chlebu naan, které si vaše děti zamilují.

Jan Horký pro vás připravil fenomén mezi grilovanými pokrmy – burger, avšak v dětském provedení s čedarem, kari a řepnou majonézou s dekorací z karotkového julienne, klíčky červené řepy a krémem z avokáda. To všechno v dětských očích k dokonalosti dovede grilovaná gigahranolka.

Dětský burger, který bude hrát všemi barvami a dětem bude rozhodně chutnat, Horkému pomůže vyšperkovat kolega David Valíček.

Postup krok za krokem

A aby dětské radosti nebylo málo, v dnešním GrillTipu (uvidíte na konci videa) ukáže Adéla Bigasová z George Prime Steak v Mnichově rychlý recept na trhaná kuřecí prsa dušená ve sladkokyselé rajčatové omáčce s domácím chlebem naan, který připravíte i bez droždí.

Začněte přípravou zeleniny, nakrájejte si julienne a gigahranolky

Mrkev nakrájejte na slabé nudličky.

Z mrkve nejprve připravte julienne – jemné proužky zeleniny, které se často používají při přípravě salátů. Vedle toho si stejným způsobem připravte červenou řepu, kterou buď už předem koupíte předvařenou anebo ji s trochou oleje a soli dejte při 150 stupních v alobalu do grilu.

Tenké proužky julienne vytvoříte jednoduše pomocí škrabky, ty pak naskládejte na sebe a pokrájejte na rovnoměrné dlouhé nudličky, jako ve videu. Mrkev od řepy držte v této fázi odděleně, aby se mrkev od řepy neobarvila.

Proužky řepy i karotky zakápněte šťávou z limety. Oboje trochu osolte a zakápněte bio olejem. Použijte skutečně slunečnicový, protože olivový olej by přehlušil chuť řepy a mrkve. Promíchejte a zeleninu stále držte odděleně.

Dále si připravte z větších brambor gigahranolky podle videa. Z odřezků si pak můžete udělat třeba bramborovou polévku anebo krém. Připravené hranolky dejte na alobal, pomažte slunečnicovým olejem.

Mezi brambory nechte rozestupy na alobalu, protože je v nich škrob. Brambory bohatě osolte, alobal zabalte a vložte dělat 10 minut do rozpáleného grilu na 150 stupňů. K hranolkům rovnou dejte rozpálit i litinovou pánev.

Suroviny na 6 porcí:

  • 6 ks bulek na burger
  • 3 g kari koření
  • 2 cl sójové omáčky Kikkoman
  • 300 g sýru čedar
  • 200 g žloutků
  • 200 g karotky
  • klíčky z červené řepy
  • 300 g salátu frisée
  • 0,6 kg hovězí mletého masa
  • sůl
  • 6 dl bio slunečnicového oleje Al Natura
  • 40 g dijonské hořčice
  • 1 ks limetky
  • 400 g menší červené řepy
  • 800 g větších brambor
  • 300 g krémového sýru Tartimalin nebo pomazánkové máslo
  • 3 ks avokáda
  • 2 lžíce sušené červené řepy

Čas na přípravu dětských majonéz a krému z avokáda

Do žloutků za stálého míchání přilévejte pomalu 4 dcl oleje a vymíchejte v krémovou konzistenci.

Na majonézu budete potřebovat 4 žloutky, bio slunečnicový olej, prach z červené řepy, kari koření, dijonskou hořčici a limetu. Na avokádový krém jen krémový sýr Tartimalin, avokádo a taky limetku.

Žloutky jsou jeden tuk, ty v misce rozmíchejte ideálně vychlazené se slunečnicovým olejem, což je druhý tuk. Jedná se tedy o spojování dvou tuků, s tím pomůže i 40 gramů dijonské hořčice, která v sobě obsahuje kyselost a pomůže oba tuky spojit.

Použít můžete navíc i limetovou či citronovou šťávu nebo rozvar z vinného octu. Do žloutků za stálého míchání pomalu přilévejte 4 dcl oleje a vymíchejte v krémovou konzistenci. Pokud vám majonéza nejde dobře vymíchat použijte kostku ledu, která žloutky zchladí.

Nakonec do ní přidejte trochu soli a kapku limetové šťávy. Majonézu rozdělte do dvou misek. Do jedné zamíchejte kari koření a dejte alespoň na 5 minut odstát do lednice, aby se v ní rozvinula chuť kari. Do druhé misky přidejte 2 lžíce sušené červené řepy, zamíchejte a rovněž dejte odstát na chladné místo.

V mělčí misce rozmačkejte avokádo, ale ne úplně, cílem je cítit v krému jeho kousky. Na 1 avokádo použijte 1 lžíci sýru Tartimalin, lehce zamíchejte a zakápněte limetovou šťávou.

Dokončete gigahranolky a konečně přijde řada i na maso

Hranoly průběžně kontrolujte.

Než se však dostanete k masu, vyndejte z grilu a alobalu gigahranolky. Ty pak při stejně nastavené teplotě v grilu vložte na rozpálenou litinovou pánev a hranolky opečte 1,5 až 2 minuty že všech stran.

Burgery budete kompletovat do bulky, ideální bulka by měla být vláčná, křehká a voňavá. Bulky rozkrojte podél a pomocí tvořítka anebo skleničky vykružte v horní části bulek kloboučky, jak vidíte ve videu.

Maso dochuťte pouze 2 cl sójové omáčky a pořádně z něj vymačkejte vzduch. Na pečicí papír dejte kapku oleje a za pomoci tvořítek vytvarujte 1 až 1,5 cm vysoké velké a malé masové placky. Uprostřed nich udělejte prstem důlek, protože burger se v grilu nafukuje, a po ugrilování se zase vrátí do původního tvaru.

Gril rozpalte na 230 stupňů a masové placky vložte na litinový rošt. Při této teplotě stačí 2 až 3 minuty z každé strany. Pro děti je samozřejmě vhodnější maso propéct více než pro dospělé.

Že jsou burgery hotové, poznáte jednoduše podle toho, že se z roštu odlepí. Důležité je hlídat teplotu v jádru masa, kde by mělo být ideálně 72 stupňů, zejména právě pro děti. Na burgery pak vložte čedar a sýr nechte 10 až 20 sekund na mase v grilu rozpustit.

A můžete servírovat

Do otvoru nandejte salát z řepy a mrkve. Dozdobte klíčky červené řepy a zaklopte vykrojeným kloboučkem.

Z grilu vyndejte opečené gigahranolky a dejte je na talíř. Poslední komponent, který bude potřeba ogrilovat, jsou bulky včetně kloboučků, stačí jenom 30 sekund z obou stran.

Začněte kompletovat. Ochucenou červenou řepu zamíchejte s karotkovým salátem. Na spodní část bulky dejte majonézu z červené řepy a vedle kari majonézu. Trošku frisée salátu, přidejte burgerové maso, zaklopte vrchní bulkou s otvorem, a do otvoru nandejte připravený salát z řepy a mrkve. Dozdobte klíčky červené řepy a zaklopte vykrojeným kloboučkem. Burgery můžete samozřejmě „secvaknout“ špejlí.

Na talíř vedle burgeru nandejte avokádový krém, přidejte k němu giga hranolku. Zkompletovaný burger ještě nakonec posypte špetkou sušené červené řepy a umělecké dílo dokončete pár tahy z dětských majonéz.

GrillTip Trhané farmářské kuře v rajčatové omáčce na indickém chlebu naan

Trhané farmářské kuře v rajčatové omáčce na indickém chlebu naan

Na směs (suroviny na 6 porcí):

  • 600 g kuřecích prsou bez kůže
  • 800 g rajčat
  • 180 g šalotky
  • 40 g česneku
  • 20 g bazalky
  • 20 g cukru krystal
  • 125 ml červeného vinného octa
  • 120 ml vody
  • 50 g másla
  • 160 ml oleje
  • Rostlinný olej na restování
  • Na dozdobení parmezán a hráškové výhonky

Na indický naan:

  • 400 g hladké mouky + 30 g mouky na podsypání
  • 375 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce kypřicího prášku
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 30 g ghi na potření

Postup na směs:

Gril rozpalte na 250 °C přímou metodou. Rajčata rozkrojte napůl a vložte na 3 minuty do grilu.

Šalotky nakrájejte nahrubo, rozmačkejte česnek, orestujte, přidejte červený vinný ocet a nechte vyvařit, přidejte ugrilovaná rajčata z grilu, podlijte vodou a duste pod pokličkou 5 minut.

Maso nařízněte po vlákně do hloubky 0,5 cm, osolte, opepřete, zatáhněte na grilu z obou stran a vložte k omáčce. Přiklopte pánev a duste dalších 10 minut.

Maso natrhejte a omáčku s olejem rozmixujte a přidejte 50 g másla.

Postup na indický naan:

Smíchejte suché suroviny, do 600 g hladké mouky nasypte kypřicí prášek a osolte. Přidejte 3,5% bílý jogurt a dokonale promíchejte. Těsto pak ručně hněťte 10 minut, dokud se nevytvoří lepek.

Do těsta nalijte 2 lžíce řepkového oleje a vypracujte. Vložte zpět do misky, přikryjte potravinářskou fólií a nechte v teple 15 minut odležet.

Odpočinuté těsto poprašte moukou, vyválejte v placky a pokrájejte na 6 kusů po 140 g. Z bochánků vyválejte 1,5 cm vysoké placky.

Zvyšte teplotu grilu na 350 °C, rošty potřete rostlinným olejem a vložte placku do grilu. Pečte z každé strany 30 sekund. Dobře připravené těsto začne dělat bubliny.

Placku potřete ghí, naložte směs z pánve, dozdobte sýrem a hráškovými výhonky.

Autor:

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

Hlavní úkol večera: T-bone steak

VIDEO Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

Grilujte klobásky v pivní marinádě. Zaručená střela, která vás nadchne

Grilované klobásky ve fusion stylu – s chorizem, medovo-pivní marinádou,...

V dalším dílu grilovacího pořadu představí Jan Horký s Davidem Valíčkem recept, který zaútočí na...

Asie na grilu? Podle Pohlreicha to jde hravě zvládnout, když máte fantazii

Thajské curry s krevetami a červenou rýží

VIDEO Některá zadání poroty v soutěži Česko na grilu jako by už zoufale zkoušela, co ještě lze na grilu...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...