Zapomeňte na klasickou smaženici nebo obalované řízky z bedel. Houby můžete v kuchyni využít také mnoha jinými (a lehčími) způsoby.
Inspiraci lze hledat také v zahraničí. Například v Itálii si pochutnávají na čerstvých a sušených houbách v jejich vyhlášených rizotech, těstovinách i na pizzách. Ve Francii je zase dávají do quiche čili slaného koláče.
Díky vhodné úpravě si mohou houby dopřát i lidé, které jinak tyto plody lesa zatěžují a způsobují jim trávicí potíže. Například stačí vyměnit kyselo nebo zelňačku za bramboračku. Některé druhy můžete zapéct nebo grilovat společně se sýrem či mletým masem.
Pokud si je chcete dopřát opravdu jen v malém množství, vsaďte na houbovou omáčku, která se podává jako příloha k masu. Výborné jsou také nakládané, jejich sladkokyselá chuť pozvedne mnoho pokrmů o příčku výše.
Jelikož se houby musí zpracovat co nejrychleji a vy je pravděpodobně nezvládnete všechny během pár dní zkonzumovat, neváhejte je usušit nebo zamrazit (pozor v tomto případě musí být předem předvařené, nikdy je nedávejte do mrazáku syrové). Pochutnávat si pak na nich můžete celou zimní sezonu.
Tip: Na sběr hub použijte koš anebo látkovou tašku, aby se houby nezapařily. Doma je ihned očistěte a uchovávejte v chladu. Spotřebujte do tří dnů.
Další stovky skvělých houbových receptů najdete v rubrice Recepty. Stačí kliknout sem. |