Spatchcock kuře ugrilujete za polovinu času. Nejprve ho zbavte páteře

  • 7
V dnešním dílu akademie vám ostřílení mistři grilu ukáží, jak si rychle a jednoduše připravit na grilu metodou Spatchcock kuře se salátem z grilovaných pomerančů a cibule. Seznamte se s takzvaným motýlkováním.

Dřevěná socha kocoura Mikeše v nadživotní velikosti, jenž zdobí vstup do známého sportovního areálu s největším srubem svého druhu v Evropě napovídá, že pipMaster David Kubricht s Danielem Govonim navštívili Ladův kraj. V areálu Šibeničního vrchu rozpálili svoje grily, aby vám ukázali velice jednoduchý a rychlý recept na grilované kuře.

Kuře naplacato se ugriluje dvakrát rychleji

Po vyjmutí páteře dostanete kuře „na motýlka“.

Že jste nikdy neslyšeli o spatchcocingu? Jedná se o specifickou metodu úpravy drůbeže a ryb, tedy motýlkování. Celý fígl spočívá v tom, že drůbež anebo maso rozdělíme na dvě části, ale jednou částí je necháme spojené a maso se tak na grilu udělá téměř dvakrát rychleji než vcelku.

Grilovací akademie

Nepříliš známá místa po celém Česku, skvělí kuchaři, dodavatelé zajímavých výrobků i surovin. Grilovací akademie je inspirativním a edukativním průvodcem světa grilování.

Průvodcem akademií je odborník na grilování pipMaster David Kubricht. pipMaster každý týden ve svém YouTube pořadu lidem radí, jak udělat něco dobrého na grilu, nejen krkovičku nebo steak.

„V našem případě z kuřete odstraníme páteř a zplacatíme ho,“ vysvětluje hned v úvodu pipMaster kuchařskou techniku.

Jakmile si z kuřete uděláme motýlka můžeme se vrhnout na přípravu směsi z povoleného másla, česneku, soli, tymiánu, mletého pepře a kůry z jednoho citronu, kterou do kuřete vmasírujeme.

Polovinu směsi nacpeme pod kůži na prsou, aby nám i po grilování zůstala pěkně šťavnatá a druhou polovinu vmasírujeme do kůže.

„Před tím, než ho vložíme do grilu, je potřeba zasunout křídla pod kuře, aby nám pěkně drželo tvar,“ upozorňuje pipMaster a dodává: „Kuře můžete po odstranění páteře také promáčknout oběma dlaněmi na prsou, aby maso a kosti dostatečně povolily a opět nám to pomohlo držet tvar.“

Kuře budeme dělat v keramickém grilu, který si nahřejeme na 180 °C a nepřímou metodou ho v něm budeme dělat asi hodinu. „Kuře jsem dal na vyvýšený rošt, aby se v keramickém grilu dělalo jak odspodu, tak od nahřáté keramické kopule a ugrilovalo se hezky rovnoměrně,“ vysvětluje výhodu keramického grilu pipMaster.

V průběhu grilování ho asi po tři čtvrtě hodině otočíme prsy dolů a necháme dojít na teplotu 74 °C v prsou. Kuře máme hotovo a můžeme se vrhnout na salát od Daniela.

Suroviny na Spatchcock kuře:

  • 1 celé kuře
  • 75 g změklého másla
  • 1 lžíce soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 citron
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého tymiánu

Jednoduchý a chuťově překvapivý salát

Pomeranč ugrilujte společně s cibulí.

Nejdříve je potřeba přestavět gril na přímou metodu grilování, protože v něm budeme karamelizovat pomeranče s cibulí. Pomeranče se slupkou pokrájíme na osminky a dvě cibule i se slupkou na poloviny.

Takto pokrájené dáme do grilu řezem na rošt zkaramelizovat asi pět minut z každé strany. Po vyndání z grilu odřízneme z pomerančů slupku a nakrájíme je na kostičky.

Pomeranče před grilování nakrájejte na osminky.

Pomeranč ugrilujte společně s cibulí.

Ugrilované pomeranče se dochutí olivovým olejem, sojovou omáčkou, solí a pepřem.

Pokrájíme cibuli a přidáme trochu nakládaných oliv. Italský mistr grilu doporučil olivy taggiasche, které jsou populární mezi znalci.

Jsou o něco menší než jejich příbuzní a mají zelenou až purpurově nahnědlou barvu. Znalci ocení především jejich jemnou a mírně sladkou vůni připomínající borové ořechy.

Do salátu dále přidáme na kolečka pokrájený kousek chilli papričky a pokapeme trochou extra panenským olivovým olejem Monini, který nám nejen zvýrazní chuť zkaramelizovaných pomerančů a cibule, ale skvěle se propojí i s olivami.

Salát nakonec zakápneme pár kapkami sójové omáčky Kikkoman, která jeho chuť ještě více povýší, lehce osolíme, opepříme a nakonec promícháme.

Salát s grilovanými pomeranči a cibulí:

  • 1 žlutá cibule
  • 1 červená cibule
  • 4 pomeranče
  • olivy taggiasche
  • olivový olej Monini
  • 1 chilli paprička
  • sójová omáčka Kikkoman
  • sůl
  • pepř

Grilovaný salát servírujeme k nafilírovanému šťavnému kuřeti. „Je to naprosto perfektní, super šťavnatý, krásně zauzený, tak akorát, ani moc ani málo, a s tím salátem to ladí naprosto dokonale,“ říká spokojený pipMaster.


Letní grilování - Maso