Doporučujeme

Hubnutí podle jednoduchého vzorce: jezte vše, jen ve správném množství

  • 0
Žádné trápení, ale smysluplný postup podle vzorce. S tímto geniálním trikem můžete zhubnout až kilogram za jeden den.

Mnohé z nás od držení diety odrazuje už jen samotné pomyšlení na hlad. Hloupé ale je, že ta kila navíc nejspíš drží jako přilepená, štvou nás a bylo by tak hezké, kdyby sama od sebe zmizela. Pokud vyzkoušíte náš jídelníček, můžeme vám zaručit, že vůbec nebudete mít hlad, a i přesto tukové polštářky zmizí.

Pomůže vám náš kouzelný vzoreček 100-200-300 gramů. To znamená, že budete každý den jíst maso, zeleninu, ovoce, mléčné výrobky a potraviny obsahující sacharidy v předem určeném množství. Všechno, co k tomu potřebujete, je kuchyňská váha.

A jak vypadá ta kouzelná kombinace potravin? Během dne můžete sníst 100 g masa, ryb nebo tofu, 200 g ovoce, 200 g mléčných výrobků, 200 g tepelně neupravovaných potravin s komplexními sacharidy, 300 g zeleniny. Zní to dost komplikovaně? Nemějte obavy, pomůže vám pár jednoduchých triků.

Talíř si pomyslně rozdělte na porce

Než potraviny dáte na talíř, odškrtněte si v tabulce porce z té které skupiny. Od začátku tak budete mít přehled, co už jste snědla a co ještě sníst můžete. Později už vám bude stačit, když si talíř pomyslně rozdělíte na jednotlivé porce, a rychle si v hlavě spočítáte, kolik a co jste snědla. Potraviny kombinujte podle své chuti. Díky údajům o jejich váze je naprosto vyloučeno, abyste toho snědla moc, nebo naopak málo.

Vyvážená směsice dodá vašemu tělu všechny potřebné vitaminy a živiny. Zeleninu jezte pokud možno syrovou, případně jen trochu podušenou. V případě mléčných výrobků nekonzumujte smetanové a tučné varianty, vyberte si spíše netučný tvaroh a podobné produkty. I v nich je dostatek bílkovin a spousta vápníku. Ten podle nejnovějších výzkumů působí příznivě na metabolismus, který od této chvíle poběží jako hodinky. A to tak spolehlivě, že hned po prvním dnu může ručička na vaší osobní váze ukázat o něco méně.

A jak to zavést do praxe?

  • Všechny potraviny si jednou zvažte. Tak získáte odhad a cit pro správné množství.
  • Nemáte po ruce váhu? Pak se pro vás hodí pravidlo jedné hrsti. Při něm platí, že do jedné hrsti se vejde 100 g potraviny.
  • Káva a omáčky jsou v malém množství povoleny a nezapočítávají se.
  • Vypijte během dne minimálně 2 litry vody a neslazeného čaje, aby vláknina mohla ve vašem těle naplno rozvinout svůj účinek.
Ilustrační fotografie

Vyvážený požitek

Podle našeho vzorce si pochutnáte. Lahodná hlavní jídla jsou sestavena tak, že se perfektně hodí do vašeho nového jídelníčku.

Pečené brambory s lososem

Na 1 porci: Vařte 150 g brambor zhruba 10 minut. Smíchejte 60 g netučného tvarohu, 20 g zakysané smetany a několik kapek citronové šťávy, osolte a opepřete. Brambory rozložte na plech a naplocho je rozmáčkněte. Přidejte půl lžičky másla a půl lžičky nastrouhaného parmazánu. Zapečte v elektrické troubě při 175 °C. Brambory podávejte s 50 g uzeného lososa a tvarohem, posypané bylinkami.

Varianta s omáčkou: cibulku osmažte na másle, zalijte smetanou, přidejte lžičku medu, dvě lžičky hořčice, lžičku sójové omáčky a míchejte, dokud nezhoustne, dochuťte kari kořením.

Doba přípravy: 45 minut
1 porce: asi 390 kcal; bílkoviny 30 g, tuky 19 g, sacharidy 30 g

Zimní minestrone

Na 1 porci: Poduste na 1 lžičce oleje 100 g brambor nakrájených na kostičky, stejné množství nakrájené mrkve, hrášku, petržele, žampionů a 1 lžičku šalotky. Podlijte 250 ml zeleninového vývaru a povařte 10 minut. 100 g nakládaných rajčat (nemusí být) nakrájejte na menší kousky a přidejte do základu. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru a znovu povařte 5 minut. Vmíchejte 30 g quinoy a povařte pod poličkou dalších 12 minut. Polévku dochuťte a na talíři posypte bylinkami nebo strouhanou goudou.

Doba přípravy: 30 minut
1 porce: asi 380 kcal; bílkoviny 19 g, tuky 10 g, sacharidy 48 g

Steak z lososa s vinnou omáčkou a špenátovými palačinkami

Čekankový salát s pomerančem

Na 1 porci: 1 pomeranč rozdělte na dílky a vyřízněte z nich čisté filety dužiny. Nakrájejte 1 čekankový puk a 1 červenou cibuli. Opražte nasucho 2 vlašské ořechy. Smíchejte 1 lžíci pomerančové šťávy a 1 lžíci medu, dochuťte solí a pepřem. Marinádu promíchejte s ostatními připravenými ingrediencemi. 100 g kuřecího filetu nakrájejte na kostky a opečte na 1 lžičce oleje, stejně tak plátky vařených brambor. Maso ochuťte 1 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžičky sladké papriky, solí a pepřem.

Doba přípravy: 30 minut
1 porce: asi 400 kcal; bílkoviny 32 g, tuky 11 g, sacharidy 38 g

Gyros na pita chlebu

Na 1 porci: Smíchejte 50 g nastrouhané salátové okurky, pažitku, 1 nadrobno nasekaný stroužek česneku, 50 g přírodního jogurtu a 1 lžičku oleje. Osolte a opepřete. 80 g masa na gyros orestujte na 1 lžičce oleje. Rozkrájejte 1/2 malé cibule a 1/2 červené papriky a opékejte společně s masem dalších 8 až 10 minut. Za studena vmíchejte pokrájená rajčata, salát a podle chuti okořeňte. Podávejte s tzatziki na pita chlebu.

Doba přípravy: 50 minut
1 porce: asi 400 kcal; bílkoviny 24 g, tuky 18 g, sacharidy 35 g

Krůtí gyros s tzatziki

  • Vybrali jsme pro Vás