Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ohřejte si sychravé zimní dny slavnou francouzskou cibulačkou

Tajemství francouzské cibulačky je v pomalé karamelizaci, kdy cibule zesládne a získá krásně zlatavou barvu. Jinak je velmi jednoduchá na přípravu a nezklame nikoho, kdo potřebuje doplnit energii v období, kdy kolikrát celý den nevidíte slunce, do práce odcházíte za tmy a stejně tak se večer za tmy prodíráte k domovu.

Francouzská cibulačka podle Petra Svoreně | foto: Petr Svoreň

Francouzskou cibulačku pro nás uvařil a postup popsal šéfkuchař brněnského hotelu Passage Petr Svoreň. Jako když kuchaři používají sezonní suroviny podle období, kdy se právě urodí, stejně tak se řídí i sezonou při výběru menu podle ročního období. 

Cibulačka patří mezi pokrmy vhodné právě pro tento zimní čas. I když – kdo sleduje kultovní seriál Haló, haló, který popisuje trable francouzského kavárníka Reného v době druhé světové války, pochopí, že i cibulačky se lze přejíst, když se konzumuje každý den. Jeho tchyně by o tom mohla vyprávět. Ale za války to byl jeden z levných a dostupných pokrmů.

Dnes už to naštěstí nehrozí, ale ve francouzské gastronomii i tak patří k ikonickým jídlům, která nesmí chybět v žádné dobré restauraci. Jako u každého lidového jídla existují i krajové nebo rodinné varianty.

V některých receptech se ke smažení cibule používá jen máslo, je však praktické (aby se nepřepalovalo) přikápnout do něj i trochu oleje. To ostatně doporučuje i Petr Svoreň.

Před koncem opékání některé recepty přidávají (třeba ten originální francouzský) i špetku cukru, aby cibule dokonale zkaramelizovala. A v některých variantách se doporučuje do polévky před podáváním přidat i trošku koňaku, aby měla polévka správný říz.

Ingredience:

  • 4 ks cibule 
  • 2 dcl bílého vína 
  • 5 dcl kuřecího vývaru 
  • 150 g másla 
  • 200 g nastrouhaného sýru gruyere 
  • 20 g bylinek (tymián) 
  • 1 dcl olivového oleje 
  • sůl, pepř dle chuti
  • bageta

Postup:

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme část olivového oleje. Orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme bylinky. Vše restujeme do tmavě hněda. Pozor, nespálit. Je třeba cibuli restovat velmi pomalu a klidně pod pokličkou. Občas promíchat a seškrábnout výpeky ode dna. Ke konci klidně můžete zakápnout i troškou vody.

Přidáme víno a necháme odvařit. Pak dolijeme vývar a provaříme. Polévka krásně zhoustne. Provaření neuspěchejte, celý proces vaření klidně může trvat i dvě hodiny.

Dochutíme solí a pepřem. Na zbylém olivovém oleji orestujeme plátky baget. Bagety dejte na plech s pečícím papírem, posypejte vrstvou sýra a dejte do vyhřáté trouby zapéct.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

29. května 2024

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

Milovníci asijské kultury si zahradu vyladili čistě podle svých představ

29. května 2024

Soutěž Když manželé z malebné obce od Příbrami dokončili před 28 lety výstavbu svého rodinného domu,...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...