Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Košťály z brokolice nevyhazujte. Vorel z Masterchefa ukáže výbornou polévku

V online pořadu Do posledního sousta na portálu televize Nova se střídají účastníci minulých ročníků soutěže Masterchef. V tomto díle ukáže Jan Vorel, jak si poradit s okrájenými košťály z brokolice okoralými odřezky parmazánu.

„Vždycky si vzpomínám, když jsme jezdili k babičce na nedělní obědy. Moje babča je skvělá kuchařka a servírovala úžasnou brokolicovou polévku,“ říká Honza Vorel, který uchvátil porotu svým kuchařským uměním v ročníku Masterchefa 2019.

Pro tento díl Do posledního sousta si nachystal rodinný recept, jak zpracovat košťály z brokolice, které většina lidí vyhodí. Přitom nepatří do koše, ale na plotnu. 

„Dnes je hodně módní používat výraz zero waste, ale bylo to tady vždycky úplně přirozeně. Naše babičky nad tím takto nepřemýšlely, prostě žily úsporně a vyhodit něco z potravin bylo pro ně nepředstavitelné,“ připomíná Vorel.

„Mám tady i zbytek pórku a odřezek parmazánu. Nabízí se, aby se z toho udělal peckový brokolicový krém,“ říká účastník Masterchefa. A aby to mělo trošku jinou chuť, „zamontuje“ do receptu i chuť choriza. V mixéru rozmixuje plátky salámu s olejem. Směs přefiltruje přes plátýnko a zůstane olej ochucený chutí uzeniny a papriky, kterou obsahuje.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

„Tak toto určitě moje babička neznala, ale je to způsob, jak do této polívky dostat další chuť a strukturu,“ radí. Ale i tak to podle jeho slov byla poctivá nešizená kuchyně, jen je možné užít trochu fantazie a trošku recept „občerstvit“.

Stejně jako s brokolicí je možné zacházet s parmazánem. „Každý nastrouhá tu měkkou část třeba na těstoviny a ty tvrdé odřezky vyhodí. A to je strašná škoda. Když je nakrájíte a dáte do podobné polévky, rozpustí se a dodá jí typickou slanou chuť. Určitě ji ozvláštní,“ doporučuje kuchař.

Suroviny:

  • košťály brokolice
  • bílá část pórku
  • lžíce másla
  • šalotka
  • olej
  • zbytek choriza
  • 250 ml kokosového mléka
  • 250 ml kravského mléka
  • parmazán
  • muškátový ořech
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z košťálu nakrájíme tenké plátky na mandolíně a dáme je do ledové vody. V oleji začneme zahřívat chorizo, poté rozmixujeme a přecedíme přes plátno. 

Na másle orestujeme šalotku a košťály z brokolice. Přidáme kokosové i kravské mléko. Uvaříme do měkka a rozmixujeme. 

Dochutíme solí, pepřem a muškátovým ořechem.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...