Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Michelinský kuchař Láďa vaří lidem v bytě. Dezerty kreslí i na ubrus

Je mu dvacet pět let a vařil už v několika michelinských restauracích v Česku i Evropě. Ladislav Floreán navíc nabízí netradiční službu – bytovou restauraci. Několik hostů se sejde a on jim servíruje pěti- až desetichodové menu. Zážitek v bytě vyzkoušel i reportér Matěj Smlsal s blízkými.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

„Bytové restaurace už ve světě fungují, neříkám, že ne, ale nevím o tom, že by se to někomu v Praze podařilo rozjet tak jako mně. Měl jsem už přes tisíc hostů, podal jsem víc než deset tisíc jídel,“ říká Ladislav Floreán, původem ze Slovenska.

Vařil mimo jiné u Radka Kašpárka ve Fieldu, nedaleko Londýna v restauraci The Fat Duck, která se pyšní třemi michelinskými hvězdami, nebo ve vídeňském podniku Silvio Nickol se dvěma hvězdami. Nyní se kuchař specializuje právě na vaření v bytě.

Výběr jídel od Ladislava Floreána

K Lacovi, jak si říká, přicházíme na oběd ve čtyřech. Na pražském Smíchově nás čeká prostřený stůl a milý hostitel. „Vařil jsem od pěti ráno,“ vítá nás. Většinu věcí má tedy předchystanou, candáta či kachnu ale bude samozřejmě připravovat během naší přítomnosti.

Jako první dostáváme jím upečené pivní rohlíky s karamelizovaným máslem. Jsou vynikající. Následně začne Ladislav servírovat hlavní chody. Během několika hodin se dozvídáme i řadu zážitků, které kuchař z domácích hostin má.

Někdy se mu sejdou zajímavé kombinace lidí. „Měl jsem najednou hosty z Austrálie, Asie, Evropy i Ameriky,“ vzpomíná.

Zatímco třeba Asiaté většinu času mlčí, Američani prý nezavřou pusu od začátku do konce. „Jednou na Silvestra jsem tu měl dva páry z Kalifornie – jedny demokraty, druhé republikány. Měli značně vypito, byla silvestrovská noc, a začali se hádat o politice. Najednou jsem slyšel, že to eskaluje, všichni zvyšují hlas, už dokonce u toho stolu stáli. Nevěděl jsem, co mám dělat,“ vypráví.

Michelinský kuchař Ladislav Floreán provozuje bytovou restauraci.

Nakonec zkusil taktiku s jídlem. „Uvědomil jsem si, že mám ještě jeden chod. Říkám: zapomeňte na to, mám pro vás fantastickou show, dezert, malování, to jste v životě neviděli. A to mě zachránilo. Od té doby vím, že je třeba lidi v diskuzi o citlivých tématech zastavit, protože oni tím pokazí celý večer. Člověk vaří celý den a práce jde pak do pekla,“ říká.

VIDEO: Reportér Smlsal vyrobil v kavárně zmrzlinu snů

U nás čtyř ale může mít jistotu, že my se mu tu nepohádáme. Naopak jsme u vytržení ze všeho, co připravil. Ať už z domácí lučiny, netradičně upravené řepy či kachních prsíček na celerovém pyré. A já dokonce překonal odpor a poprvé v životě ochutnal rybu. Jsem Ladislavovi vděčný, že prolomil můj blok. Bylo mi totiž hloupé jídlo odmítnout, a tak jsem zjistil, že ryby jsou vlastně chutné.

Pokud se chcete k Ladislavovi na večeři objednat, stačí se zaregistrovat na jeho webu a čekat, až se ozve. „Poté se bavíme o alergiích a různých potřebách, pokud je lidé mají. Pak přijdou a mají celovečerní zážitek. Není to jen o uspokojení potřeby, že je někdo hladový a potřebuje se najíst, ale sem lidé chodí jako do divadla. Říkám, že je to vystoupení svým způsobem,“ popisuje kuchař Floreán.

Dezert na ubrus

Zatímco dřív jeho klienty byli hlavně turisté, kvůli pandemii koronaviru teď tvoří drtivou většinu zákazníků Češi nebo zde žijící cizinci.

A to už Ladislav chystá překvapení. Roztáhne teflonový ubrus, který nepropouští, kolem připraví několik misek se surovinami a zeptá se, zda je tu někdo odvážný?

V našem případě je to Standa. Navlékne si červenou rukavici a ruku pak drží nad ubrusem. A kuchař začne malovat dezert. Rozhazuje po ubrusu a na ruku švestky, šlehačku, čokoládu, pyré... Jak vidíte ve videu, je to opravdu zážitek. Během chvíle vznikne vyobrazení galaxie.

Ladislav Floreán v bytové restauraci pohostil reportéra Matěje Smlsala a jeho blízké - Jana, Roberta a Standu. Na závěr snědli dezert namalovaný na ubrus.

„Je to vlastně jedlý obraz, který maluju přímo před hosty. Je to velmi zábavná a velká show na závěr, takže lidé většinou odcházejí rozesmátí a díky dezertu i s oslazeným životem,“ popisuje.

Cena za čtyřhodinový večer s desetichodovým menu se pohybuje kolem šestnácti set korun za osobu. Záleží ale od menu a použitých surovin. „Cena se může vyšplhat až na čtyři až pět tisíc, to už záleží na hostech,“ dodává Ladislav Floreán s tím, že vše mají domluvené předem.

Pozn. red.: Videoreportáž jsme natáčeli loni na podzim. Kvůli protipandemickým opatřením omezujícím i restaurace ale Ladislav nemohl zážitek provozovat, proto ji zveřejňujeme až nyní.

Autor:
  • Nejčtenější

Balkon na brněnském sídlišti Vinohrady proměnil v krásně plodící vinici

8. června 2024

Soutěž Je to trošku punk, ale přinesl sladké hrozny. I na burčák. „Bydlím na sídlišti Vinohrady v...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Poznáte naše ryby podle fotografie?

10. června 2024

Co Čech, to rybář, houbař nebo kutil, říká se. Jak jste na tom s rybařením právě vy? Poznáte, co...

Když budu muset poslat starý kotel do šrotu, jaké mám vlastně možnosti?

11. června 2024

Od 1. září letošního roku začne platit zákaz provozu kotlů na tuhá paliva 1. a 2. třídy, případně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Mládě pražských vombatů už vykukuje mámě z vaku, v sobotu jej čekají křtiny

14. června 2024

Je to tvor tak zvláštní, že přitahuje pozornost, ač vypadá jako velká tlustá šedivá myš. Ovšem...

Maminčina zahrádka je životadárnou oázou pro živáčky, zeleninu i meditaci

14. června 2024

Soutěž Tam, kde se stýká teplé podnebí vinařského okresu Znojmo se závanem chladnějšího počasí Vysočiny,...

Vysoké truhlíky, které už nikdy nebudete muset natírat. Vsaďte na plast

13. června 2024

Jaro je v plném proudu a vy nemáte dost záhonů na všechny oblíbené kytičky či zeleninu? Kromě...

Nadřeli se, ale konečně na své zahradě žijí. Na terase, u ohně i u bazénu

13. června 2024

Soutěž Když se Lucie s manželem rozhodli postavit si dům v kopcovitém terénu na okraji Brd, od začátku...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...