Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u těch, kteří mají speciální oprávnění takové úlovky prodávat, napsal týdeník 5plus2.

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření, jež ho opravňuje zvěř zkontrolovat a rovnou ji prodávat. | foto: Profimedia.cz

Na prodej domácího včelího medu, vajec či třeba drůbeže si už Češi zvykli. Čím dál častěji se ale také před vraty hospodářů objevují cedule nabízející jelena či divočáka. 

Nejde přitom o drzost jakýchsi pytláků, naopak. Čeští myslivci už několik let mohou získat certifikát, který je opravňuje zvěř zkontrolovat a rovnou ji prodávat. Mnoho lidí ale o této možnosti, jak přijít k chutné a čerstvé divočině, vůbec neví. 

Od myslivců je to levnější

Pořízení masa přímo od myslivců přitom vyjde mnohem levněji než nákup v obchodě. Kilo divočáka od nich stojí kolem 50 korun, kilo srnčího přibližně 110 korun, divoká kachna přijde na 30 korun za kilogram. Pro srovnání, za kilo divočáka dáte v běžných obchodech kolem 350 až 400 korun. 

Cena je vysoká navzdory tomu, že v roce 2017 bylo divočáků uloveno 230 tisíc kusů, nejvíc v historii. Že tento druh zvěřiny nezlevní, se diví i známý kuchař Jaroslav Sapík, který z kanců připravuje ve své restauraci v obci Klokočná oblíbené speciality. „Přece když je divočák přemnožený a tolik kusů se ho uloví, není možné, aby cena jejich masa byla stále tak vysoká,“ přemítal kuchař právě v rekordním roce 2017. 

Vysokou cenu zvěřiny v obchodech ovlivňuje přísnější legislativa, nutné speciální veterinární prohlídky každého kusu zvlášť a náročnější zpracování. Aby však myslivci mohli zvěřinu prodávat, musí absolvovat kurz „laického prohlížitele zvěřiny“. 

Když poté úspěšný lovec ověří, že zvíře je zdravé, může ho rovnou nabídnout přímému spotřebiteli, tedy nikoliv do hospod a restaurací.

Myslivci maso porcovat nesmějí

Výrazně nižší cena masa pořízeného od certifikovaného myslivce má ale jeden háček – zvíře dostanete celé, tedy i s kůží či peřím. 

Je pouze vyvrhnuté, často zbavené hlavy a je třeba ho nechat někde naporcovat tak, aby se kusy masa mohly uložit do mrazáku. Sami myslivci ještě před prodejem totiž maso porcovat nesmí, mohou jim v tom bránit zákonná omezení. 

„Zákazník si buď zvíře rozporcuje sám, protože to umí, nebo o službu někoho požádá,“ potvrzuje hajný Jiří Samek ze zámku v Rychnově nad Kněžnou, který zvěřinu prodává. V praxi to často vypadá tak, že zákazník po nákupu divokého zvířete požádá o naporcování přímo toho samého myslivce, od něhož jej pořídil. 

Jak výhodně nakoupit

Divočák nejvhodnější ke koupi má kolem 50 kilogramů živé hmotnosti, vyvržený pak váží kolem 30 kilogramů. Jeho cena se pohybuje zhruba okolo 1 500 korun.

Po stažení a vykostění získá zákazník 15 až 20 kilogramů čistého masa. Zájemci si mohou nechat zpracovat i kůži zvířete. Tu je vhodné okamžitě nasolit, přeložit, smotat a poslat do speciální firmy, kde ji vyčiní. Cena vyčinění se u divočáka pohybuje mezi 700 až 3 000 korunami, záleží na velikosti zvířete.

A mnohdy uspěje. Říká se tomu „soukromá sousedská výpomoc“. „Sehnat někoho, kdo celé zvíře naporcuje, je už soukromá věc každého kupujícího a je dobré se myslivců zeptat, zda nemohou zvíře naporcovat,“ radí myslivec Jiří Kasina. 

Kompletní zpracování srnce, tedy stažení, vykostění a rozdělení na jednotlivé kusy, hajný Jiří Samek zvládne přibližně za hodinu a půl, zákazníkům tuto službu ale nenabízí. Další možností, jak s nezpracovaným zvířetem naložit, je, že ho po domluvě dovezete k řezníkovi nebo na zvěřinový provoz, kde tuto službu nabízí. 

Cena za naporcování se pak může pohybovat od 300 do 1 200 korun, podle velikosti zvířete. 

Musíte na školení

Zmiňovaný průkaz „laického prohlížitele zvěřiny“ je možné získat na školeních, která organizuje Veterinární a farmaceutická fakulta ve spolupráci s okresními mysliveckými spolky.

Za jednodenní školení a složení zkoušky se platí 4 500 korun. První certifikáty se začaly vydávat před 15 lety. 

„Cílem je, aby většina honiteb v Česku, kterých je necelých šest tisíc, měla alespoň jednoho prohlížitele a zvěřina se tak dostala rovnou k lidem,“ vysvětluje myslivec Kasina. 

„Dobře to funguje v Rakousku, kde myslivci mohou zvěřinu rovnou naporcovat a prodávat zákazníkům jednotlivé partie jako kýtu, hřbet a podobně. To čeští myslivci automaticky dělat nemohou a zákazník si musí zatím rozporcování zvířete zařídit sám,“ dodává s tím, že čeští myslivci tlačí na legislativu, aby mohli zvěř v budoucnu rovnou porcovat také. 

Pokud se jim to podaří prosadit, mohla by se levná zvěřina pro zákazníky stát mnohem dostupnější. 

Zajíc je dnes vzácnost

Kdy je nejlepší u myslivců zvěřinu nakupovat? Divočák se loví celoročně, srnčí od poloviny května do konce září, spárkatá zvěř jako jelen, daněk či muflon se loví od srpna, zejména na podzim. 

Vždy je lepší pro kulinářské využití koupit mladší kus. V listopadu a prosinci se také pořádají zaječí hony. „Sehnat zajíce je dnes spíš náhoda, je o ně obrovský zájem a myslivci si je spíš nechávají. Zajíc je dnes vzácnost,“ podotýká myslivec. „Zajíci hodně utrpěli současným zemědělstvím. Přitom v 60. a 70. letech jsme je jako honci ani nestíhali odnášet,“ uzavírá.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

Tvorové, kteří mají zázračné pohybové nadání. Běhají a skáčou lépe než atleti

27. května 2024

Letci nad savanou, běžci po vodě nebo lezci přes žiletky – nejrůznější tvorové předvádějí doslova...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...