Recept na bažanta s bylinkovou nádivkou. Tradice, která nakrmí rodinu

aktualizováno 
Bažanta připravíte na sto způsobů. S nádivkou patří mezi typické recepty, které s málem masa nasytí celou rodinu.

Zvěřina a slanina. To jsou chutě, které se nejen pojí dohromady, slanina navíc znemožní ztratit masu šťávu, není pak suché.

Průměrný bažant mívá do kila, cena se pohybuje mírně nad stokorunu za kilogram. To dáte dnes za trochu lepší kuře. Vzhledem k váze slepičky už naši předkové museli vymyslet způsob, jak jídlo levně "nastavit", vymysleli proto nádivku. Tedy něco jako přílohu s chutí hlavního pokrmu. Vyzkoušejte tu dnešní variantu s bylinkami.

Budete potřebovat:

1 bažant, vykuchaný, stažený, 400 g nakrájeného toustového chleba na kostky, 4 žloutky, bílky ze 4 vajec, 100 g šunky, 4–6 plátků libové slaniny, 1/2 dl smetany, 100 g másla, sůl, tymián, 200 g růžičkové kapusty rozdělené na lístky, mletý pepř

Postup:

Očištěného bažanta mírně osolíme. Kostky z toustového chleba namočíme do smetany, předtím je ale v troubě trošku vysušíme, aby se ve smetaně úplně nerozpustily a zachovaly si strukturu.

Fotogalerie

Přidáme žloutky, nakrájenou šunku, sůl, pepř, majoránku, tymián a trochu rozpuštěného másla a nakonec ušlehaný sníh. Opatrně promícháme.

Kdyby vám postup připomínal karlovarský knedlík, tak jste správně v obraze. Princip je až na drobnosti ve složení ingrediencí velmi podobný.

Nádivkou naplníme bažanta, ptáka zabalíme do plátků slaniny a převážeme provázkem. Ze zbytku nádivky připravíme válečky, které stáhneme do potravinářské fólie (vaříme v páře, cca 20 minut).

Bažanta vložíme do pekáčku s máslem a zvolna pečeme doměkka. Můžeme taky zvolit variantu, kdy na dno pekáčku vložíme pečicí papír, maso se pak nebude přichytávat. "Já bažanta dávám do trouby tak na čtvrt hodinky na 160 °C a pak na 40 minut na 120 °C," doporučuje Marek Svoboda z kulinářského studia Bidvest, které se specializuje na přípravu zvěřiny. Během pečení podléváme vlastní šťávou.

Vzhledem k nádivce může být příloha lehoučká. Svoboda doporučuje listy růžičkové kapusty. Spaříme je, rychle ochladíme v ledové vodě a pak orestujeme na másle. Dochutíme solí a pepřem.

Marek Svoboda ovšem připravuje variantu, která není určená pro dietáře. Na kostičky nakrájí anglickou slaninu, až pustí tuk, přidá nadrobno nakrájenou šalotku. Až zesklovatí, rychle na tomto základu osmahne lístky kapusty. Tyto varianta se perfektně pojí s bažantem i nádivkou, které jsou už tak vůní slaniny "nasáklé".

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

OBRAZEM: Němé tváře letos opět předvedly dokonalou komediální řeč těla

Němé tváře opět předvedly, jak umějí mluvit beze slov. Toto jsou nejlepší snímky z dalšího ročníku soutěže Comedy...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...

  • Další z rubriky

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Hříbky pěkně poduste a podávejte s bramborami a kapustou. Dokud rostou

Rostou. Snad všude po republice. A stále ještě i hříbky. Tak toho koukejte využít, zaběhněte do lesa a při troše štěstí...

Extrémní gastro: Chuť kočky, „králíka bez uší“, oslovuje tradiční Švýcary

„Skandál. Proti etice!“ volali rozhořčení Italové, když jejich šéfkuchař prohlásil o kočičím mase: „Je lepší než kuře,...

Jablka zpracujte na křížaly, džem, víno i pečený čaj. Zásoby se hodí

Co s nimi? Urodilo se vám na zahradě tolik jablek, že vám docházejí nápady, jak je zužitkovat, a štrúdl už se u vás...

Další pochybení pardubické nemocnice. Novorozenci nepodali včas léky
Další pochybení pardubické nemocnice. Novorozenci nepodali včas léky

Nemocnice v Pardubicích čelí dalšímu obvinění. Při porodu novorozence tamní personál včas neodhalil problém, který bylo možné vyřešit medikací. Dítě bude mít doživotní následky.

Najdete na iDNES.cz