Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak na nejlepší čatní. Zpracujte do něj papriky, broskve, mrkev i jablka

Představte si téměř jakékoli ovoce a zeleninu na světě a jejich všechny možné kombinace. Čatní může být téměř cokoli, jen musí vždy výborně chutnat, být trochu sladké, trochu kyselé a dosti kořeněné. Jak toho docílit, radí foodblogerka Veronika Koko Kokešová ve své rubrice v magazínu Víkend MF DNES.

Do čatní můžete skvěle zpracovat přebytky úrody, od švestek po rajčata, která už by nedozrála. | foto: Profimedia.cz

V Indii se pod slovem čatní skrývá cokoli od pomalu vařených produktů, které vyžadují trpělivost pro zrání před prvním ochutnáním, až po jednoduché relishe z jemně nasekaných syrových přísad, jež se pár hodin marinují. My tomu dáme trochu jasnější obrysy.

Základní pravidlo: čatní musí být trochu sladké, trochu kyselé a dosti kořeněné. Jinak můžete bez obav využít plný sortiment své podzimní zahrady nebo stánků s ovozelem na farmářských trzích. (Využít můžete i recept Koko na zpracování přebytku úrody rajských.)   

Jak co nejlépe kombinovat a využít přebytky či nabídku trhovců

Pro sladkost využíváme nejen přirozenou chuť použitého ovoce (mango, ananas, broskve, fíky, jablka) či zeleniny (dýně, mrkev, cibule), ale také cukr. Doporučuji buď tmavý třtinový, nebo želírovací. Zastane i polovinu konzervační činnosti.

Zlaté tipy ke kombinaci chutí

  • Zelená rajčata, jablka, rozinky
  • Dýně, jablka, zázvor, chilli
  • Karotka, zázvor, kúra z biocitronu
  • Lilek, česnek
  • Rajčata, cibule, kardamom
  • Mango, česnek, chilli
  • Broskve, jablka, šalotka, citron
  • Ananas, jablka, fíky, zázvor
  • Papriky, okurka, cibule, zázvor

O tu druhou se postará ocet. V receptech je ale vyžadován také kvůli vyrovnání chutí, proto používejte ideálně ovocné octy (jablečný, vinný), které výsledek vjemově obohatí.

Volba příchutí velmi záleží na použitém koření, a tedy na tom, co vám voní. K nejčastěji používaným patří římský kmín, koriandr, nové koření, hřebíček, zázvor, celý pepř, paprika, hořčičné semínko a česnek. Ideálně je podrťte v hmoždíři, aby se naplno využil jejich potenciál. Specifickou chutí navíc je chilli, se kterým musíte manipulovat opatrně, protože všechny chutě se časem propojí a umocní.

I samotná konzistence je volitelná. Od pyré až po větší plovoucí kousky plodů ve hmotě, stále mluvíme o jedné a té samé dobrotě.

A jak na to? Kombinaci zeleniny a ovoce vždy nakrájíme a spolu s octem vložíme do většího kastrolu ještě s kořením. Přivedeme k varu, zmírníme oheň a necháme mírně bublat asi půl hodiny. Až pak přidáme cukr a sůl. Vaříme další půlhodinu, než se většina tekutiny vypaří a čatní zhoustne.

Během vaření jistě budete mít tendenci ochutnávat. Pochopitelně, jinak by doladit výsledek k dokonalosti ani nešlo. Ovšem pamatujte při tom, že varování z Obecné školy neplatí pouze pro zábradlí: Neolizujte vařečky! Vždy použijte čistou lžičku a vždy jen jedinkrát. Jedině tak zajistíte svému výtvoru dlouhou trvanlivost.

Dobrou zprávou je, že není nutno zavařovat. Stačí plnit horký produkt čistou lžící do vysterilizovaných sklenic a dobře uzavřít. Čatní dozrává až časem, počkejte minimálně měsíc. Při správném skladování v chladu, temnu a suchu vydrží i léta, po otevření však sklenici uchovávejte už výhradně v lednici.

A k čemu se čatní hodí nejvíc? Podávat jej můžete ke zvěřině, sýrům, grilovaným rybám, vlastně k čemukoli.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...