Čtvrtek 26. listopadu 2020, svátek má Artur
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 26. listopadu 2020 Artur

Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý plod: červený, žlutý, oranžový i zelený. Vyzkoušet můžete třeba recept na kečup z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend.

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní originální chuť. | foto: Profimedia.cz

Proč se trápit s něčím tak složitým, jako je domácí kečup, když jsou ho plné obchody? Máte-­li vlastní úrodu nebo pokud vám její část vnutí zoufalí příbuzní, kteří už doopravdy nevědí, co s těmi všemi rajčaty dělat, stojí za to se vzmužit a připravit několik sklenic. V zimním období zafungují jako parádní dar zhotovený vlastníma rukama. A oceníte je i ve vlastní spíži.

Domácí kečup podle Koko

Potřebné ingredience: 1,5 kg čerstvých rajčat, 4 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce olivového oleje, 4 menší červené cibule, 4 velké stroužky česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 bobkové listy, 100 ml vinného octa ,150 g tmavého třtinového cukru, směs mletého koření (nové koření, pepř, koriandr, muškátový květ) a sůl.

Cibuli restujte v hrnci asi 5 minut, přidejte směs koření, po další chvilce protlak. Buďte opatrní, ať se nic nepřipálí. Vložte oloupaná rajčata zbavená tuhých středů a přilijte ocet. Nechte mírně vařit asi hodinu. Poté přidejte cukr a vařte do zhoustnutí dalších 45 minut. Dosolte a případně dochuťte dalším cukrem nebo octem. Plňte horké do sterilizovaných sklenic, případně zavařte.

Při hledání ideálního receptu jsem narazila na jeden starý 200 let, kde se používá 500 gramů soli na 100 kusů rajčat sklízených o suchém dni. Ideální jsou tak zralá, aby z nich šla rukama vymačkat dužina a nemuseli jste je spařovat a loupat před vařením (či následně pasírovat).

Veškeré zdroje při dochucování neopomíjejí muškátový ořech i květ, čerstvý zázvor, hřebíček, nové koření a pepř. Často se objevují i semena koriandru, skořice, hořčičný prášek, česnek, bobkový list a chilli. Pro ochucení se hojně používá šalotka nebo cibule a také řapíkatý celer. I ty nejpřírodnější recepisy si vypomáhají pár lžícemi rajského protlaku. Pro dorovnání sladkosti můžete použít nejen klasický bílý cukr, ale klidně i tmavý třtinový nebo melasu. A rozhodně nejen kvůli konzervaci, ale i pro chuť pořiďte jablečný ocet.

V době nadbytku odstraňuji i tuhý vnitřek rajčat a využívám pouze masitou sladkou dužinu. Tu stačí posekat v kuchyň­ském robotu spolu s cibulí, mrkví, řapíkatým celerem a česnekem. Bez bylinek by to rozhodně nešlo, můžete v hojnosti přidávat nejen bazalku, ale také šalvěj a tymián.

Nezapomínejme v základu ani na dobrý olivový olej a bílé víno, a na konci dosladit, dosolit a dopepřit k dokonalosti. Kečup plňte vždy do vysterilizovaných sklenic ještě horký. Pokud vám jde o co nejdelší trvanlivost, zavařujte při 80 °C asi půl hodiny.

Kvalitní rajčata se dají i sušit (další rady v článku zde). Doporučuji k tomu miniaturní druh cherry: rozpálíte troubu na maximum a vložíte do ní rozpůlené kuličky řezem nahoru (osolené, opepřené a lehce pocukrované). Troubu ihned vypnete a bez otevírání dvířek je zde ponecháte přes noc.

Pak je přemístíte do vysterilizované skleničky spolu s česnekem, olivovým olejem, případně bazalkou a ponecháte v chladu dva týdny. V sušičce je opět řezem vzhůru ponecháváme podle velikosti 5–9 hodin na 52 °C.

Další rajskou inspirací mohou být nakládaná zelená nedozrálá rajčata, červená kvašená coby variace kvašených okurek nebo rajčatové čatní.

Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

A pokud byste hledali praktický tip, jak rajčata loupat, najdete ho například u italského šéfkuchaře a restauratéra Emanuela Ridiho (více v článku zde):

11. července 2010

Autoři:
  • Nejčtenější

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Hovězí plec musí být úplně měkká, jinak se nedá jíst, radí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut zaměřil hovězí plec. To je partie výborného prorostlého...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Rekordman snědl 13 papriček, které by jiného zabily. A měl chuť na další

Osmačtyřicetiletý Radim Řehůřek z Radošova na Vysočině vytvořil v Pelhřimově nový český rekord v pojídání extrémně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Vyčistit okapy, zkontrolovat komín a fasádu. Připravte dům na zimu

Zima se blíží a náš dům by se měl na příchod chladnějšího počasí a plískanic připravit. A zdaleka nejde jen o kontrolu...

Robotický vysavač jako špeh v domácnosti. Hackeři nepotřebují ani mikrofony

Robotické vysavače by mohly umožnit hackerům vzdáleně poslouchat rozhovory v domácnosti, přestože nejsou vybaveny...

Není ořech jako ořech. Ochutnejte všechny a naučte se s nimi v kuchyni

Vlašské, lískové, kešu, makadamové, pekanové, pistácie... Ořechů je celá řada a ve sladké kuchyni mají nezastupitelné...

Během topné sezony pomůže se suchým vzduchem zvlhčovač, rostliny i větrání

Často vás trápí kašel nebo rýma, pálí vás oči, býváte unavení a snadno chytnete kdejaký bacil? Jedním z důvodů může být...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Vyšel seznam nejpoužívanějších hesel. Pokud tam najdete své, změňte ho

Uživatelé stále používají velmi jednoduchá hesla. Přitom platí, že pokud si ho snadno zapamatujete, je s největší...

Žena nemá ráda oblečení. Nudismus praktikuje všude, kde to je možné

Dvaatřicetiletá Molly Spocková z Los Angeles od mala nesnesla mít cokoli na kůži. V pubertě už začala chodit doma nahá...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....