Sklizeň rudých plodů je v rajčaty proslulé provincii na severozápadě Číny v plném proudu. Tuny krásně vyzrálých plodů se samozřejmě musí okamžitě zpracovat, takže jsou zemědělci na nohách od rána do večera. Rajčata se totiž suší pod jejich bedlivým dohledem přímo pod širým nebem, na ostrém sluníčku.
Chcete si sušení rajčat vyzkoušet na vlastní kůži?Pokud patříte k těm, kdo právě sklízejí vlastní úrodu rajčat a milujete tuto zeleninu i v sušené podobě, nemusíte čekat na tu z Číny. Návod na sušení najdete v článku Co s nadúrodou rajčat? Usušte je a pochutnáte si na nich. |
Rajče překrojí, usuší a jdou na další
Postup, jak rajčata suší v Číně, není nijak složitý: pracovníci jsou v podstatě vybaveni pouze nožem, kterým rajčata překrajují napůl. Pak už rychlost procesu sušení záleží především na intenzitě sluníčka.
Z provincie Xinjiang – ze které jsou naše obrázky – pochází zhruba 80 až 90 procent čínské produkce zpracovaných rajčat. Není divu, že právě tito producenti pak mohou zaplavit trhy a diktovat ceny, podobně jako tomu bylo v devadesátých letech s česnekem (viz Chcete koupit český česnek? Jistotu nemáte ani na farmářském trhu).