Fíky jsou ideální příloha k masu i pečivu. Neutralizují totiž kyselost

aktualizováno 
Slaďoučké fíky, ať už čerstvé nebo sušené, jsou skvělou výživou pro mozek i nervy. Pomáhají při únavě, protože rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a zlepšují tak náladu, výkonnost i soustředění. Přitom jsou výrazně zdravější než sladkosti a na rozdíl od nich nejdou na tloušťku a jsou lehce stravitelné.

Na čerstvé fíky dnes běžně narazíte v samoobsluze, a to v podstatě po celý rok, protože se pěstují na řadě míst a sklízejí se několikrát do roka. Pocházejí z Orientu, v současnosti se pěstují i na jihu Evropy nebo v Jižní Americe. Na trh se dodávají v různém stupni zralosti. Uskladněné v lednici vydrží až dva týdny. 

Fotogalerie

Ty měkké a vyzrálé se hodí k přímé konzumaci, ať už samotné, do salátů nebo k sladkým dezertům. Jedí se i se slupkou, kterou je ovšem potřeba omýt. 

Ty pevnější je také možné tepelně upravovat a připravit z nich jakési čatní, které je ideální přílohou k masu. Nebo je můžete posypat cukrem a nechat zkaramelizovat pod grilem.  

Podle výživářů jsou totiž fíky ideální kombinací k jídlům bohatým na kyseliny, jako je maso, uzeniny, sladkosti či bílé pečivo. Jednoduše proto, že umí neutralizovat kyselost. Hodí se tedy třeba i do zeleninových salátů s masem a olivovým olejem. 

Kulinářské zážitky

Pochutnejte si s Raketa.cz a využijte slevy na romantické večeře ve dvou, tatarákové hody nebo luxusní sushi.

Obsahují také hodně vlákniny: díky pektinu snižují hladinu cholesterolu, díky nerozpustné vláknině zabraňují zácpě. Jsou tedy i výborným přírodním projímadlem a určitě po nich neztloustnete.

Zralé fíky chutnají po medu a obsahují nejen enzymy podporující trávení, ale i celou řadu vitaminů (nejvíc C, A, B1) a minerálních látek a jen jedno procento tuku.

Sáhnout samozřejmě můžete i po sušených fících, které vydrží až několik měsíců a mají podobně příznivé účinky jako ty čerstvé. Pokud ovšem nejsou napadené roztoči. Testy totiž odhalily, že bílými zrníčky na sušeném ovoci nemusí vždycky být vysrážené krystalky cukru (více informací čtěte zde).  

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Další z rubriky

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Na ochranu rostlin před plísněmi a škůdci vyzkoušejte přírodní postřiky

Přírodní postřiky využijte na okrasné rostliny, zeleninu, bylinky a v případě...

Chránit rostliny před plísněmi a škůdci je třeba už v brzkých růstových fázích, největší boj však nastává krátce před...

Najdete na iDNES.cz