Fíky jsou ideální příloha k masu i pečivu. Neutralizují totiž kyselost

aktualizováno 
Slaďoučké fíky, ať už čerstvé nebo sušené, jsou skvělou výživou pro mozek i nervy. Pomáhají při únavě, protože rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a zlepšují tak náladu, výkonnost i soustředění. Přitom jsou výrazně zdravější než sladkosti a na rozdíl od nich nejdou na tloušťku a jsou lehce stravitelné.

Na čerstvé fíky dnes běžně narazíte v samoobsluze, a to v podstatě po celý rok, protože se pěstují na řadě míst a sklízejí se několikrát do roka. Pocházejí z Orientu, v současnosti se pěstují i na jihu Evropy nebo v Jižní Americe. Na trh se dodávají v různém stupni zralosti. Uskladněné v lednici vydrží až dva týdny. 

Fotogalerie

Ty měkké a vyzrálé se hodí k přímé konzumaci, ať už samotné, do salátů nebo k sladkým dezertům. Jedí se i se slupkou, kterou je ovšem potřeba omýt. 

Ty pevnější je také možné tepelně upravovat a připravit z nich jakési čatní, které je ideální přílohou k masu. Nebo je můžete posypat cukrem a nechat zkaramelizovat pod grilem.  

Podle výživářů jsou totiž fíky ideální kombinací k jídlům bohatým na kyseliny, jako je maso, uzeniny, sladkosti či bílé pečivo. Jednoduše proto, že umí neutralizovat kyselost. Hodí se tedy třeba i do zeleninových salátů s masem a olivovým olejem. 

Kulinářské zážitky

Pochutnejte si s Raketa.cz a využijte slevy na romantické večeře ve dvou, tatarákové hody nebo luxusní sushi.

Obsahují také hodně vlákniny: díky pektinu snižují hladinu cholesterolu, díky nerozpustné vláknině zabraňují zácpě. Jsou tedy i výborným přírodním projímadlem a určitě po nich neztloustnete.

Zralé fíky chutnají po medu a obsahují nejen enzymy podporující trávení, ale i celou řadu vitaminů (nejvíc C, A, B1) a minerálních látek a jen jedno procento tuku.

Sáhnout samozřejmě můžete i po sušených fících, které vydrží až několik měsíců a mají podobně příznivé účinky jako ty čerstvé. Pokud ovšem nejsou napadené roztoči. Testy totiž odhalily, že bílými zrníčky na sušeném ovoci nemusí vždycky být vysrážené krystalky cukru (více informací čtěte zde).  

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Co letos chystají hvězdy pro vaši zahradu, domov, kondici i koníčky?

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2019

Každý životní přelom vyžaduje dvě věci: zhodnotit vše, co bylo, a naplánovat to, co bude. Pokud by se navíc ještě...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Soutěž o nejlepší relaxační místo. Jedna z posledních sérií fotografií

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce...

Posílání fotografií skončilo 15. ledna a na poslední chvíli se nám ve schránce shromáždilo velké množství příspěvků,...

Najdete na iDNES.cz