Fíky jsou ideální příloha k masu i pečivu. Neutralizují totiž kyselost

aktualizováno 
Slaďoučké fíky, ať už čerstvé nebo sušené, jsou skvělou výživou pro mozek i nervy. Pomáhají při únavě, protože rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a zlepšují tak náladu, výkonnost i soustředění. Přitom jsou výrazně zdravější než sladkosti a na rozdíl od nich nejdou na tloušťku a jsou lehce stravitelné.

Na čerstvé fíky dnes běžně narazíte v samoobsluze, a to v podstatě po celý rok, protože se pěstují na řadě míst a sklízejí se několikrát do roka. Pocházejí z Orientu, v současnosti se pěstují i na jihu Evropy nebo v Jižní Americe. Na trh se dodávají v různém stupni zralosti. Uskladněné v lednici vydrží až dva týdny. 

Fotogalerie

Ty měkké a vyzrálé se hodí k přímé konzumaci, ať už samotné, do salátů nebo k sladkým dezertům. Jedí se i se slupkou, kterou je ovšem potřeba omýt. 

Ty pevnější je také možné tepelně upravovat a připravit z nich jakési čatní, které je ideální přílohou k masu. Nebo je můžete posypat cukrem a nechat zkaramelizovat pod grilem.  

Podle výživářů jsou totiž fíky ideální kombinací k jídlům bohatým na kyseliny, jako je maso, uzeniny, sladkosti či bílé pečivo. Jednoduše proto, že umí neutralizovat kyselost. Hodí se tedy třeba i do zeleninových salátů s masem a olivovým olejem. 

Kulinářské zážitky

Pochutnejte si s Raketa.cz a využijte slevy na romantické večeře ve dvou, tatarákové hody nebo luxusní sushi.

Obsahují také hodně vlákniny: díky pektinu snižují hladinu cholesterolu, díky nerozpustné vláknině zabraňují zácpě. Jsou tedy i výborným přírodním projímadlem a určitě po nich neztloustnete.

Zralé fíky chutnají po medu a obsahují nejen enzymy podporující trávení, ale i celou řadu vitaminů (nejvíc C, A, B1) a minerálních látek a jen jedno procento tuku.

Sáhnout samozřejmě můžete i po sušených fících, které vydrží až několik měsíců a mají podobně příznivé účinky jako ty čerstvé. Pokud ovšem nejsou napadené roztoči. Testy totiž odhalily, že bílými zrníčky na sušeném ovoci nemusí vždycky být vysrážené krystalky cukru (více informací čtěte zde).  

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Rodit bez lékaře? Bulovka otevřela centrum, kde to je možné
Rodit bez lékaře? Bulovka otevřela centrum, kde to je možné

Stále více žen touží rodit doma nebo alespoň v příjemném prostředí s pomocí porodní asistentky. Zatímco v zahraničí jsou takzvané porodní domy běžné, v ČR je tento systém porodnictví dosud v plenkách. Pražská Bulovka se to rozhodla změnit a přišla s řešením.

Najdete na iDNES.cz