Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

  0:01
Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování, malou zahrádku pro vlastní pokusy, nebo si pro každou dýni chodíte do obchodu, určitě vám přijde vhod nová kniha receptů zkušeného šéfkuchaře.
Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s farmářem Milanem Jamborem z Čáslavi. | foto: Jiří Grégr

Své zkušenosti z českých podniků i několikaletého působení v zahraničí momentálně Petr Klíma zúročuje v pražských Dejvicích. Čtvrti, která je proslulá nejen specifickou atmosférou starých časů, ale také pulsujícím komunitním životem a vyhlášenými farmářskými trhy na „kulaťáku“.

Právě tam šéfkuchař nedaleké restaurace Country Life nachází inspiraci pro své recepty, ale také nová přátelství s farmáři, kterým není jedno, co si jejich zákazníci nakládají na talíř.

Sám Petr Klíma o sobě říká, že sice není vegan nebo vegetarián a nemá ambice na tyto stravovací styly vábit své čtenáře a strávníky, ale v životě i v kuchyni dává přednost střídmosti a lokálním produktům, hodně mu záleží na zdravotním dopadu jídla a maso vnímá jako něco, co by si člověk – v souladu s našimi předky – měl dopřávat jen jednou za čas.

Obálka Zeleninové kuchařky Petra Klímy

Zeleninová kuchařka s podtitulem Z farmy přímo na váš stůl, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, je celá jeho dílem, protože všech bezmála sto receptů nejen vymyslel a vyladil, ale také naaranžoval, vyfotil a nakonec i snědl. Je rozdělená do čtyř oddílů podle ročních období a nabízí ještě jednu kapitolu věnovanou exotickým chutím. A věřte, že sliny se vám budou sbíhat už při pohledu na fotografie...

Kromě převážně lokální zeleniny a surovin v ní Petr Klíma využívá také ovoce, takže si na své přijdou i milovníci sladkého. A to i přesto, že recepty v knize jsou nejen veganské (bez mléka, vajec, masa a dalších živočišných produktů), ale také bezlepkové. Ale dost už povídání, jde se vařit!

Řepné ragú s dýní Hokkaidó a rozmarýnem

Ingredience na 5 porcí:

Řepné ragú s dýní Hokkaidó a rozmarýnem
  • 300 g dýně Hokkaidó (i se slupkou)
  • olivový olej
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 velká červená cibule
  • 1,5 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 lžička polévkového koření
  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mořské soli
  • petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Dýni nakrájíme na stejně velké kostky, vyskládáme je na plech, zalijeme olejem, osolíme, promícháme a vložíme do trouby. Pečeme při 180 ºC do poloměkka.
  2. Mrkev a celer nakrájíme na kostky a chvíli restujeme na rozpáleném oleji v pánvi. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, rozmarýn a opět restujeme do zhnědnutí.
  3. Zalijeme 1 l vody, přidáme na kostky nakrájenou řepu, polévkové koření a přivedeme k varu. Vaříme, dokud řepa nezačne měknout. Trvá to asi 30 minut.  
  4. Poté zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným ve 100 ml vody. Nakonec vsypeme opečenou dýni a nasekanou čerstvou petrželovou nať. Důkladně promícháme a dle potřeby dosolíme.

Tip: Pro zjemnění můžete přidat trochu sójové smetany. Přílohou mohou být brambory, rýže nebo pečivo. Do jídla také zkuste přidat předem uvařenou luštěninu či uzený tempeh.

Těstoviny s čočkou a olivami

Ingredience na 4 porce:

Těstoviny s čočkou a olivami
  • 100 g tmavozelené čočky
  • 150 g těstovin
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • ½ chilli papričky
  • 2 řapíky celeru
  • 1 mrkev
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 100 ml bílého vína
  • 200 g drcených konzervovaných rajčat
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • hrst černých oliv
  • 1 lžička sušeného oregana
  • čerstvá bazalka nebo petrželka
  • mořská sůl

Pracovní postup:

  1. Dvě hodiny předem namočenou čočku přendáme do hrnce a vaříme 15–20 minut (nemusí být úplně měkká). Uvařenou čočku scedíme a necháme dojít pod pokličkou.
  2. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji dorůžova, postupně přidáváme nasekanou chilli papričku, nakrájený řapíkatý celer, nastrouhanou mrkev a vše krátce restujeme. Přisypeme koření a osmahneme.
  3. Poté zalijeme vínem, 200 ml vody a krátce dusíme, dokud nezačne celer měknout. Trvá to asi 10 minut. Přidáme rajčata, sójovou omáčku, olivy, oregano a opět krátce podusíme.
  4. Do omáčky nasypeme uvařenou čočku, dle potřeby osolíme a důkladně promícháme.
  5. Těstoviny uvaříme dle návodu a přidáme do směsi. Přisypeme nasekané bylinky a opět celé promícháme.

Tip: Pokud máte rádi těstoviny více rajčatové, není na škodu použít celou plechovku rajčat. Na talíři můžete pokrm posypat lahůdkovým droždím.

Miso polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake

Ingredience na 4 porce:

Miso polévka s rýžovými nudlemi a mořskou řasou
  • 5 malých sušených hub shitake
  • ½ listu řasy wakame
  • 3 lžíce miso pasty z hnědé rýže
  • 170 g tofu natural
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička kari koření
  • sezamový olej
  • 1 chilli paprička
  • svazek jarní cibulky
  • 2 lžíce sezamových semínek natural
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 limetka
  • 400 ml kokosového mléka
  • 150 g rýžových nudlí
  • hrst sójových klíčků
  • bylinky (koriandr, thajská bazalka)

Pracovní postup:

  1. Houby vložíme do vody a necháme nejlépe přes noc namočené. Před začátkem vaření také namočíme řasu wakame.
  2. Z hub slijeme vodu. Zalijeme 0,8 l vody a vaříme asi 20 minut. Před koncem vaření přidáme miso a namočenou řasu a ještě minutku povaříme. Necháme stranou.
  3. Tofu nakrájíme na malé kostičky, vložíme do misky, přidáme sójovou omáčku, škrob, kari koření a rukama promícháme.
  4. Tofu osmahneme na oleji dozlatova, přidáme půlku nakrájené chilli papričky, nasekanou jarní cibulku, sezam a ještě chvíli restujeme. Nakonec přisypeme papriku, rychle orestujeme a zastříkneme šťávou z celé limetky. Poté zalijeme kokosovým mlékem a přivedeme k varu.
  5. Mezitím vyjmeme houby, ze kterých odřízneme tuhou třeň, a nakrájíme je i s řasou na libovolně velké kousky (houby můžeme v polévce nechat i vcelku).
  6. Vše i s miso vývarem vlijeme do polévky. Jakmile se polévka začne vařit, vložíme do ní nudle a povaříme 3 minuty.
  7. Odstavíme z plotny, přidáme čerstvé nasekané bylinky a klíčky, zamícháme a necháme pod pokličkou dojít.
  8. Polévka je hodně hustá a vydatná. Dle potřeby můžeme ještě dochutit miso pastou – každá je trochu jinak slaná.

Tip: Pokud byste si chtěli osmažené tofu vychutnat, část po opražení vyjměte stranou a přidejte do polévky po nalití do misky. Před podáváním posypejte bylinkami, jarní cibulkou, sezamem, chilli papričkou nebo čerstvými klíčky.

Autor:
  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Střední

120 min

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Koláčky s rybízem

Střední

60 min

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dort

Střední

45 min

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Jahodové cupcaky

Jahodové cupcaky

Střední

60 min

Jahodová sezóna je tady, tak pojďte upéct něco dobrého.

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...