Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s americkým hamburgerem podle něj česká klasika prohrává na body.
Hamburger nebo karbanátek?

Hamburger nebo karbanátek? | foto: Profimedia.cz

Také vás už někdy napadlo, že nejtradičnější ze všech tradičních amerických jídel – hamburger – má v českých končinách přehlíženého konkurenta?

Po smažených řízcích jde o nejoblíbenější cestovní svačinářskou klasiku - karbanátek. Podle šéfkuchaře Chateau Mcely Honzy Štěrby ale jejich porovnávání připomíná spíše souboj Davida s Goliášem. A ať se nám to líbí či ne, Amerika v něm vede.

Hamburger boduje především proto, že jej můžeme podávat v různých stupních propečení. „Lze ho upravit i na způsob medium rare, kdežto karbanátek je klasický kus utrápeného mletého masa, které je usušené skrz na skrz. V tom je hlavní rozdíl. Krásné krvavě červené maso v hamburgeru může být úžasná záležitost, ale kdybyste podávali k bramborové kaši karbanátek ve formě medium, nebude to asi ideální,“ vysvětluje Štěrba.

Hamburgery lze dělat prakticky z jakéhokoli masa, ačkoli nejklasičtější varianta je čistě z hovězího. Skvělé mohou být ale také z jehněčího. Zajímavý gastro zážitek pak slibují hamburgery z ryb. „Pokud jde o karbanátky, nejoblíbenější bývá varianta namixované mletiny hovězího a vepřového,“ jmenuje šéfkuchař další z rozdílů.

Karbanátky podle Pohlreicha

Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha lze i karbanátek povýšit na lahůdku (zkusit to můžete podle jeho receptu zde). Doporučuje i houbové karbanátky (recept zde).

Na rozdíl od karbanátků hamburgery nejsou obalované ve strouhance. Jenže i karbanátky mají hodně variací a ani obalování nemusí být nutné.

Mnoho prostoru pro fantazii nabízejí, i pokud jde o jejich složení. Kromě mletého masa do něj hospodyňky mohou přidat leccos. Od v mléce rozmáčeného pečiva až po zeleninu.

„Karbanátek je taková česká prasečinka. I když je pravda, že se dá udělat poctivě a chutně. Na rozdíl od hamburgeru se ale asi nikdy do vyšších sfér gastronomie neposune,“ uzavírá.

Výběr masa a mletí na pravý hovězí burger

Pokud si chcete připravit poctivý hamburger, tak zásada číslo jedna zní: Nekupujte na něj mleté maso! Kvalita masa je totiž pro výslednou chuť naprosto zásadní. U předem namletého masa máte jen mlhavou představu o tom, co si vlastně kupujete.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech a nevšedních akcích.

Pro přípravu burgerů se ideálně hodí přední hovězí, které je spíše tučnější. Výsledek totiž musí být hlavně šťavnatý. Maso bychom měli mlít pokud možno těsně před grilováním. U rozmrazovaného namletého hovězího hrozí, že burger nebude držet pohromadě a bude vysušený.

V jednoduchosti je síla, proto do mletého masa nepřidávejte už žádnou další přísadu. Vytvarované placičky pouze posolte a opepřete těsně před tím, než je položíte na gril. Masovou placku na gril na začátku přitlačte. Tím zabráníte vyboulení a deformování burgeru.

Dobu grilování je třeba přizpůsobit masu, které je pokaždé trochu jiné. Obecně se pohybuje mezi dvěma až osmi minutami na jednu stranu. Poté je třeba nechat maso minutku takzvaně odpočinout, aby nasálo všechny šťávy.

A jak na pečivo? Pro burgery se hodí spíše hutné máslové housky, které dokážou nasát hodně šťávy a snadno se nerozpadnou. Když není po ruce houska z máslového těsta, můžete si vypomoci tak, že rozpůlené pečivo potřete změklým máslem a tuto stranu necháte zlehka ogrilovat. Jemná kůrčička, která vznikne, housku trochu zpevní, aby se hned nerozmočila.

Zkuste si upéct poctivé domácí housky na hamburger (článek zde):

19. května 2016

Karbanátkové variace

Houbové karbanátky: 250 g sušených hub, 3 vejce, 80 g slaniny, 1 cibule, 3 lžíce hrubé mouky, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, 120 g strouhanky, olej.

Houby namočíme přes noc do studené vody, druhý den vodu slijeme, houby vymačkáme a překrájíme. Slaninu nakrájíme na kousky a necháme v pánvi rozpustit. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, vmícháme houby a vše 20 minut dusíme (je-li třeba, lze podlít trochou „houbové“ vody). Směs ochutíme pepřem, majoránkou a solí a necháme vychladnout. Pak přimícháme rozšlehané vejce a utřený česnek a směs zahustíme moukou. Rukama navlhčenýma vodou tvoříme z hmoty karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme na oleji z obou stran dozlatova.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou: 400 g mletého krůtího masa z prsíček, 1 jarní cibulka, hrstka nasekaného čerstvého koriandru, 2 sušená rajčata nakrájená na kostičky, čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu, sůl, čerstvě namletý pepř, olej.

Krůtí maso nameleme a smícháme s nasekanou cibulkou. Přidáme pokrájený koriandr, sušená rajčata a vše zakápneme citrónovou šťávou. Celou směs osolíme a opepříme a důkladně zamícháme. Z masové směsi vytvoříme širší placičky a na rozpáleném oleji je z obou stran osmažíme. Jako přílohu zkuste restovanou zeleninu.

Máte teď na pořádný domácí hamburger chuť? Tak se podívejte, jak na přípravu masa na pořádný hovězí burger podle Pohlreicha (článek zde):

30. května 2011

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...