Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Programátoři z Úřadu práce. Kvalifikaci změnilo 15 tisíc lidí, chválí si jeho šéf

  19:20
Zvýšit svou kvalifikaci nebo se naučit úplně nový obor. Úřad práce má projekt za více než 5 miliard korun, v němž nabízí kurzy a rekvalifikace pro 100 tisíc lidí. Vše je zdarma, pouze za kurzy digitálních dovedností lidé doplácí 18 procent jejich ceny. V rozhovoru to prozradil ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.
Ředitel Úřadu práce Daniel Krištof. (22. května 2024)

Ředitel Úřadu práce Daniel Krištof. (22. května 2024) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Otevřeli jste nedávno e-shop www.jsemvkurzu.cz, kde nabízíte rekvalifikace a vzdělávání. Stát na to vyčlenil 5,5 miliardy, proškolit se má 100 tisíc lidí. Rekvalifikace jsou pro všechny zdarma, nejen nezaměstnané, za kurzy lidé doplácí jen 18 procent z jejich ceny. Jaký je o ně zájem a co si od toho slibujete?
O kurzy zažádalo už 21 368 lidí, zhruba 15 tisíc lidí jimi prošlo. Převažují tam ženy, bylo jich 64 procent. Vyčerpali jsme zhruba půl miliardy korun. Největší zájem je o kurzy Programátor www aplikací, Základy obsluhy počítače a Účetnictví, na pátém místě je kurz umělé inteligence jako pomocníka v zaměstnání.

Zatím se nám ale nedaří kurzy zpropagovat mezi starší generací, u lidí nad 55 let máme jen 11 procent účastníků.

Koukal jsem na ně, za 10 tisíc se můžu naučit s motorovou pilou, za 40 tisíc mě naučí být vinařem, za 50 tisíc ze mě uděláte moderátora nebo kouče. Neobáváte se, že se takto na stát přisají různé rychle vzniklé firmičky, které shrábnou peníze a efekt nebude žádný?
Máme nad tím kontrolu, aby se to nestalo. Provádíme monitorovací návštěvy. Ono ve chvíli, kdy nastupuje umělá inteligence a vznikají nové firmy, které se jí zabývají, tak nejde říct, aby to dělaly jen zavedené firmy s desetiletou praxí. Musíme dát šanci i novým.

Budeme to vyhodnocovat. Provedeme měření, jak se účastníkům těchto kurzů zvedají platy.

Jurečka představil podrobnosti k e-shopu rekvalifikací. Nabízí kolem 1000 kurzů

Jak to ale chcete zjistit?
Brzy se spustí provoz projektu Jednotného měsíčního hlášení zaměstnavatelů. Díky němu budeme vidět, jak se nám daří pomáhat lidem nejen v tom, že najdou práci, ale že se jim mzda zvedá. Firmy tam budou reportovat mzdy. Budeme mít od zaměstnavatelů konkrétní data.

Dnes ještě žijeme, v nadsázce řečeno, v době temna. Ale brzy by se vnímání úřadů práce mělo změnit z kasičky na peníze na profitcentrum, kde vám pomůžou vydělat víc peněz.

V roce 2022 se lidé vlivem zdražování a energetické krize propadli do chudoby, takže o příspěvek na bydlení si žádalo o 40 procent víc lidí. O dalších 100 tisíc lidí víc než rok předtím chtělo přídavek na dítě. Úřady práce tehdy agendu nezvládaly, nebyly schopny nápor absorbovat - tvořily se fronty a čekací doba na dávky byla i několik měsíců. Jaká je situace nyní?
Měříme, kolik procent dávek dokážeme zadministrovat do 30 dnů. Daří se nám to u 80 procent, což je nejvyšší číslo za dva roky. Praha byla poslední problematický kraj, kde se to nedařilo. Proto jsme teď pro ni otevřeli další detašované pracoviště v Příbrami. A do toho přichází partnerství s Českou poštou, kde budou moci lidé žádat o dávky.

Lidi místo na pracák půjdou žádat na poštu?
Zatím jde o pilotní projekt, který startuje 3. června v Liberci, v červenci se připojí dalších 50 poboček pošty v Libereckém a Ústeckém a na Vysočině. Lidé si zmáčknou vyvolávací tlačítko s nápisem „Úřad práce“ a poštovní úřednice s nimi vyřídí žádosti o rodičovskou, příspěvky na bydlení a přídavky na děti.

Pošta nebude řešit poradenství, ale jen žádosti. V říjnu věc vyhodnotíme a rozhodneme, jestli to má smysl rozšiřovat do celé republiky. Smyslem je hlavně ulehčit úřadům práce, pokud by nastala nějaká další krize, o níž jste předtím mluvil.

„Superdávka“ ministra Jurečky má trhliny. Ohrozí děti nebo znevýhodněné

Podle Českého statistického úřadu letos přibylo dlouhodobě nezaměstnaných, tedy těch, co jsou bez práce rok a víc. Obyvatel, kteří nepracují a aktivně práci nehledají, je v Česku 78 400. Co s nimi?
Ano, je zde skupina obyvatel, kde je potřeba jejich motivaci pracovat posílit. Víme o tom, tento problém vyřeší zavedení takzvané. „superdávky“, která bude mít pracovní bonus, který bonifikuje člověka za to, že nějak pracuje a tím posiluje své pracovní návyky a dává příklad svým dětem, že normální je pracovat. Kdo nebude pracovat, nebude si práci hledat a nebude se rekvalifikovat, bude mít dávku nižší.

Ta „superdávka“ nahradí současný přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Jak jste na tuto změnu připraveni?
Pracujeme na tom, abychom připraveni byli. Spustí se příští rok a mým úkolem jako ředitele je zajistit, že vše bude fungovat. Je to moje priorita.

Součástí přezkumu, zda na superdávku má člověk nárok, bude i jakýsi majetkový test, kdy se bude zkoumat, kolik má člověk nemovitostí, jaké má úspory, kolik aut, přičemž stát se bude moci podívat i na váš účet. Není to přílišné špiclování?
Já se soustředím na to, aby superdávka byla, aby fungoval náš systém. To, jak superdávka finálně dopadne, je věcí politiků a ministerstva. Můžu mít názor na věc, kterou dokážu ovlivnit, což tato není. Nejsem na toto specifické téma odborník a nemám detailní analýzy, z nichž by šlo silný závěr vyvodit.

Úřad práce chystá rušení poboček, část agend převezmou pošty a digitalizace

Nedávno jste v pořadu Rozstřel na iDNES.cz řekl, že vlivem digitalizace brzy ubude rutinní manuální práce, kterou zastanou roboti. Jak je na to ÚP připraven? Zvýší se nezaměstnanost?
Většinu lidí nenahradí umělá inteligence, ale lidé, kteří umí ovládat umělou inteligenci. Každý, kdo se s ní naučí, na tom bude patrně lépe. Už se to děje. Nejjednodušším důkazem je, že máme méně otevřených pracovních míst než kolik je uchazečů, což dlouho nebylo. Některé pozice už nevznikají, hlavně ty nízko kvalifikované.

Třeba?
Dám příklad. Dřív jste měl výrobní linku, kde jste potřeboval 10 lidí, teď tam máte robotické rameno a jednoho člověka.

Co tedy dělat, aby člověk z trhu práce nevypadl?
Člověk má odpovědnost sám k sobě. Je třeba si uvědomit, kde je jeho slabá stránka. A že třeba moderní technologie jsou tou slabou stránkou. Ideálně se tedy přihlásit na nějaký náš kurz a tam si nechat pomoct posílit svoji kvalifikaci. Teď s nástupem umělé inteligence je jasné, že když lidé nebudou svoji kvalifikaci zvyšovat, tak to povede k tomu, že bohatí zbohatnou a chudí zchudnou.

Úřad práce byl a stále je mnohými lidmi vnímán jako „pracák“, neboli místo, kde mi s hledáním nové práce nepomohou, ale jen tam podepíšu nějaké papíry. Daří se nějak tuhle negativní pověst měnit?
Tenhle stereotyp je v lidech dlouho zakořeněný. Já ale věřím, že se to pomalu mění. Důkazem budiž čísla. Máme o půlku víc rekvalifikovaných lidí než před rokem, na trh práce jsme dostali o 76 procent lidí víc než loni. Netvrdím, že je vše zalité sluncem, ale posouváme se.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Nerudová, Síkela, Kolaja či Mora? Poraďte politikům s výběrem eurokomisaře

17. června 2024  13:45

Emoce spjaté s letošními eurovolbami ještě nestihly doznít a vládní strany čeká další důležitá...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  13:44

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Putin dorazí do KLDR v úterý. Pak navštíví i Vietnam, Američanům to vadí

17. června 2024  13:39

Ruský diktátor Vladimir Putin navštíví ve dnech 18. a 19. června KLDR, pak odcestuje do Vietnamu....

„Chtěli, abych zemřel.“ Řecká pobřežní stráž shazovala migranty zpět do moře

17. června 2024  13:13

Řecká pobřežní stráž během tří let zavinila smrt desítek migrantů ve Středozemním moři, včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...