Vyzkoušejte letos rybí polévku a kapra na víně podle Jana Punčocháře

  0:04
Kapr je v Česku tradičním vánočním jídlem, ale jinak žebříčky popularity neláme. Navíc není zrovna vhodný na smažení, protože se v trojobalu zcela ztratí chuť masa a změní se v kaši. Šéfkuchař Jan Punčochář nám proto předvedl recept na kapra na víně, který se bude ke štědrovečerní tabuli skvěle hodit.
Jan Punčochář chystá vánoční menu

Jan Punčochář chystá vánoční menu | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Rybí polévka

Podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Rybí polévka podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru
  • kosti, hlava a vnitřnosti z kapra
  • divoké koření
  • kořenová zelenina
  • 2 cibule
  • 2 hřebíčky
  • mouka
  • česnek
  • muškátový oříšek
  • majoránka
  • petržel
  • sůl
  • smažená houstička na ozdobu

Pracovní postup:

Ingredience na rybí polévku
Nejprve orestujeme kořenovou zeleninu.
Pak k ní přidáme jikry a mlíčí.
Vše zaprášíme moukou a přidáme trochu vody.

Zobrazit fotogalerii

  1. Z kapra odstraníme oči a žábry a necháme 20 minut proplachovat pod studenou vodou.
  2. Osolíme, kosti a hlavu vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu. Zavaříme a sebereme sraženou pěnu.
  3. Přidáme divoké koření, polovinu kořenové zeleniny, jednu cibuli a dva hřebíčky a táhneme (těsně pod bodem varu) a po 32 minutách přidáme vnitřnosti a hřejeme dalších 8 minut. Vývar scedíme, obereme maso a vnitřnosti nakrájíme do vývaru.
  4. Nakrájíme druhou polovinu kořenové zeleniny a cibuli a několikrát zarestujeme na másle. Vždy necháme vyvařit vodu, opět lehce zalijeme vodou a necháme restovat, to opakujeme celkem čtyřikrát.
  5. Přidáme hladkou mouku a připravíme si světlou jíšku. Zalijeme vývarem a 20 minut opět pomalu táhneme.
  6. Vývar ochutíme muškátovým oříškem, česnekem a majoránkou a ozdobíme najemno nakrájenou petrželí. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou houstičku a podáváme k polévce.

Kapr na bílém víně

Podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru Restaurantu

Ingredience:

Jan Punčochář chystá vánoční menu
  • filet kapra (600 g)
  • sůl
  • kmín
  • 50 g hladké mouky
  • 10 g červené papriky
  • 80 g másla
  • 50 g cibule
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 100 g čerstvých hub
  • bílé víno
  • 0,5 dcl smetany
  • tymián
  • olej na opečení

Pracovní postup:

Příprava kapra na víně podle Jana Punčocháře, šéfkuchaře Grand Cru
Kapra nafilírujeme.
Kapra opékáme na másle s bylinkami a česnekem.
Ke kořenové zelenině přidáme houby.

Zobrazit fotogalerii

  1. Filet nafilírujeme (provedeme milimetrové jemné řezy přes kosti, aby se kost mohla konzumovat), osolíme a okmínujeme. Do mouky vmícháme sladkou papriku a kapra na straně kůže obalíme.
  2. Na pánvi rozpálíme olej a zprudka opečeme po obou stranách a vyjmeme. Na zbylém oleji orestujeme nakrájenou osolenou kořenovou zeleninu, cibuli a houby.
  3. Vše zakápneme bílým vínem a necháme vyvařit a následně zalijeme smetanou. Vložíme zpět kapra a vaříme společně asi pět minut.
  4. Přidáme snítku tymiánu a podáváme. Skvělá příloha ke kaprovi na víně jsou vařené brambory s petrželkou.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Levandulové lanýže

Levandulové lanýže

Střední

45 min

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...