Speciality jeruzalémských kuchařů: plněné vinné listy, květák i tuňák

  0:25
Tento víkend probíhají v pražské Stromovce Dny Jeruzaléma, multižánrový festival, kde si můžete zatančit, potěšit oko i ucho a na své si rozhodně přijdou i milovníci dobrého jídla. Celý víkend můžete na vzduchu ochutnávat typické speciality. O několik receptů se s námi podělila i Um Sami a šéfkuchař Ilan Garousi.
Květák s citrónem a česnekem

Květák s citrónem a česnekem | foto: www.daysofjerusalem.com

Cuketové carpaccio

Cuketové carpaccio

Čerstvou cuketu nakrájíme na velmi tenké plátky, které rozložíme na talíř. Pokapeme je olivovým olejem, čerstvou citronovou šťávou, poklademe olivami kalamáta (které předtím vypeckujeme) a posypeme mořskou solí.

Nakonec ozdobíme čerstvými sezonními bylinkami. Podle chuti můžeme na cukety rozdrobit i čerstvý kozí sýr.

Lilky pečené s masem a piniovými oříšky

Několik lilků očistíme a pečeme na otevřeném ohni, dokud se jejich povrch nespálí.

Autoři receptů Um Sami a Ilan Garousi

Spálenou slupku oloupeme a lilky naplníme tahini (sezamová pasta) smíchaným s česnekem a trochou mořské soli (ne příliš, tahini samo o sobě sůl obsahuje).

Nad ohněm si na pánvi osmahneme s trochou olivového oleje cibuli nakrájenou na kostičky a přidáme k ní mleté maso (může být hovězí, telecí či jehněčí). Dochutíme černým pepřem, muškátovým oříškem, skořicí, římským kmínem a mořskou solí. Maso pokládáme na plněné lilky a nakonec posypeme praženými piniovými oříšky a čerstvou petrželkou.

Květák s citronem a česnekem

Květák s citrónem a česnekem

Květák očistíme a rozdělíme na malé růžičky. Smažíme je v hluboké pánvi naplněné rozpáleným olejem, dokud nezezlátnou.

V misce smícháme čerstvou citronovou šťávu, mořskou sůl, česnek a čerstvou petržel.

Podáváme s jogurtem nebo tahini.

Kořeněné tuňákové bruschetty

Bagetu nakrájíme na plátky a s trochou olivového oleje opečeme na grilu.

Bruschetta s kořeněným tuňákem

Připravíme si kořeněného tuňáka: červeného tuňáka nakrájíme na malé kostičky, přidáme k němu nakrájenou fialovou cibuli, jarní cibulku, zelené chilli papričky, citronovou šťávu a mořskou sůl.

Na opečenou bagetu rozetřeme aioli nebo majonézu s nakrájenými chilli papričkami, na ni nandáme tuňákovou směs a posypeme čerstvou pažitkou nebo kousky jarní cibulky.

Vinné listy plněné rýží

Na 1 kg:

Plněné vinné listy
  • čerstvé vinné listy ponořené do převařené teplé vody
  • 2,5 hrnku kulatozrnné rýže
  • 4 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 4 paličky česneku
  • hrst petržele
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • troška kardamonu

Vinné listy vyjmeme z vody a necháme okapat. Rýži namočíme do teplé vody a necháme okapat. Všechny ingredience nakrájíme na malé kousky, přidáme sůl, pepř a kardamon a propláchnutou rýži. pak začneme do vinných listů balit náplň tak, aby nikde nevypadávala ven.

Do velkého hrnce dáme trochu olivového oleje, několik větších plátků cibule a rajčat a naskládáme plněné vinné listy (může být v několika vrstvách). Přidáme tolik vody, aby byly všechny vinné listy ponořené. Navrch položíme talíř, aby se naplněné listy v hrnci nepohybovaly, a přiklopíme pokličkou. Přivedeme k varu a necháme na velmi mírném ohni dvě a půl hodiny.

Domácí nakládaná zelenina podle Um Sami

Použít můžeme zeleninu podle své chuti: květák, mrkev, kedlubnu, ředkvičky, celer, zelí, česnek a pálivé papriky.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kousky (květák, mrkev a celer můžeme předtím krátce povařit) a naházíme do sterilních sklenic spolu s vodou, solí a jablečným octem. Na každý hrnek vody dáme 2 lžíce soli a půl hrnku octa.

Sklenice zavřeme a umístíme do velkého zavařovacího hrnce, do tří čtvrtin ho naplníme vodou a sterilujeme při 85 stupních Celsia asi 20 minut.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...