Vyzkoušejte domácí klasiku: nakládané zelí nebo mixle pixle

Neexistuje zelenina, která by se nedala naložit. V kuchyni se nebojte experimentů a vyzkoušejte domácí klasiku v podobě nakládaného zelí nebo směs, tzv. mixle pixle. Na podzim a v zimě budete mít zásobu vitaminů z vlastních zdrojů.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Stockfood.cz

Lilek s tymiánemLilek s tymiánem

Příprava: 30-40 minut + 20 minut sterilování

Na jednu sklenici o objemu 0,75 l

* 2-3 lilky
* sůl
* 250-300 ml olivového oleje
* 4-6 stroužků česneku
* několik snítek tymiánu
* hrubě drcený čerstvý pepř
* šťáva z 1 citronu nebo bílý vinný ocet

1. Lilky omyjeme, osušíme a nakrájíme podélně na plátky o síle asi 1-1,5 cm. Plátky zobou stran osolíme a necháme rozložené na tácu asi 30 minut vypotit.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Potom lilky osušíme papírovou utěrkou a grilujeme na mřížce potřené olejem po obou stranách, dokud lilek nezměkne a není opečený.

3. Olej zahřejeme na 80 stupňů a vložíme do něj plátky oloupaného česneku, ochutíme hrubě mletým pepřem, solí a citronovou šťávou. Opečené lilky naskládáme do suché vyvařené sklenice a proložíme omytými a osušenými snítkami tymiánu.

4. Zalijeme teplým ochuceným olejem, aby byla všechna zelenina ponořená, uzavřeme víčkem a otočíme na 5 minut dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uležet 2-4 dny a můžeme konzumovat nebo i dále skladovat.

Tip
Lilky můžete zalít také studeným olejem, ale ochuťte ho bylinkami a uchovávejte v chladu. Podobně můžete nakládat i pečené cukety, papriky apod.

Nakládané cukety s chilliNakládané cukety s chilli

Příprava: 30 minut

Na asi 4 sklenice o objemu 0,7 l

* 2 kg mladých pevných cuket
* 2 chilli papričky
* 1 lžička celého koriandru
*několik lístků celeru

Na nálev:
* 1 l vody
* 0,3 l octa 8%
* 120 g cukru
* 30 g soli

1. Cukety dobře omyjeme, seřízneme špičky a nakrájíme na podélné řezy. Chilli papričky zbavíme semínek a nakrájíme na jemné plátky.

2. Cukety naskládáme na těsno do dobře mytých zavařovacích sklenic a proložíme je několika lístky celeru, kuličkami koriandru a jemně nakrájenými chilli papričkami. V hrnci svaříme vodu s cukrem, octem a solí a vařícím nálevem zalijeme připravené cukety až po okraj sklenice.

3. Uzavřeme víčky, otočíme na 10 minut dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uchováme v chladu a necháme minimálně 10-14 dní odležet.

Tip
Použijte pouze mladé pevné cukety bez vyzrálých semen. Podle chuti můžete do nálevu přidat méně cukru nebo polovinu cukru nahradit sacharinem a přidat kousek křenu, česnek apod. jako do okurek.

Nakládaná řepa s fenyklemNakládaná řepa s fenyklem

Příprava: 45 minut + 15 minut zavařování

Na asi 4 sklenice o obsahu 0,5 l

* 2,5 kg červené řepy
* 2 cm kořene křenu
* 1 lžíce fenyklu

Na nálev:
* 750 ml vody
* 50 g cukru krupice
* 25 g soli
* 250-300 ml octa 8%

1. Řepy omyjeme,vložíme do vroucí vody a vaříme asi půl hodiny. Mezitím si svaříme vodu s cukrem, solí a octem na nálev.

2. Potom řepu zchladíme, oloupeme slupku a nakrájíme na kostičky nebo plátky. Nakrájenou řepu naskládáme do vymytých zavařovacích sklenic a prokládáme kousky oloupaného křenu a semínky fenyklu.

3. Řepu zalijeme horkým nálevem 1 cm pod okraj sklenice, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85 stupních. Sklenice vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát na víčku.

Tip
Máte-li rádi sladší řepu, přidejte více cukru a navíc můžete přidat trochu anýzu a kmínu. Malé řepy můžete zavařovat celé, doba zavařování je pak o něco delší, asi 20-30 minut, podle velikosti řepy a sklenice.

Nakládaná karotka a květák ve vinném octěNakládaná karotka a květák ve vinném octě

Příprava: 20 minut + 15 minut sterilování

Na 4-5 sklenic o objemu 0,5 l

* 1 květák o váze asi 1,25 kg
* 500 g karotky
* šťáva z půl citronu
* 20 kuliček celého pepře
* 12 kuliček nového koření
* 4-8 snítek koprových květů
* 1 bobkový list
* 1 lžíce hořčičného semínka

Na nálev:
* 0,8 l vody
* 0,4 l bílého vinného octa
* 50 g cukru
* 30 g soli

1. Květák rozebereme na malé růžičky a opláchneme pod studenou vodou. Karotku očistíme, oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké podélné plátky, nejlépe na kráječi na zeleninu.

2. Mrkev a růžičky květáku postupně povaříme asi 1-2 minuty v osolené vodě s citronovou šťávou. Zchladíme ve studené vodě a necháme okapat.

3. V hrnci svaříme vodu, ocet, cukr a sůl na nálev. Do vymytých sklenic dáme na dno kousek bobkového listu, naskládáme do nich na těsno květák a plátky mrkve, posypeme kořením, přidáme větvičku odkvetlého kopru a zalijeme horkým nálevem pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při mírném varu 10-15 minut.

Tip
Místo kopru přidejte do sklenice snítku tymiánu a šalvěje. Když květák déle povaříte, můžete ho zalít pouze svařeným vinným octem s vodou, cukrem a solí a uchovat bez sterilování.

Pikantní směs s rozmarýnemPikantní směs s rozmarýnem

Příprava: 45 minut

Na 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg řapíkatého celeru
* 1 velký pórek, asi 500 g
* 4 snítky rozmarýnu
* 1 nasekaná čerstvá chilli paprička bez semínek
* 1 cm čerstvého zázvoru
* 750 ml vinného octa
* 300 ml vody
* 25 g soli
* 60-100 g cukru krupice
* 200 ml olivového oleje

1. Pórek a řapíky celeru důkladně omyjeme pod proudem studené vody a řapíky oloupeme, abychom je zbavili tuhých vláken, a obojí nakrájíme na proužky.

2. Nakrájenou zeleninu promícháme v míse s nastrouhaným oloupaným zázvorem, jehličkami omytého rozmarýnu a jemně posekanou chilli papričkou. Zeleninovou směs na pěchujeme do čistých vyvařených sklenic,do každé sklenice přidáme trochu oleje a obsah zalijeme vařícím octem s vařeným s cukrem, solí a vodou.

3. Uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a nejméně 4 dny v chladu uležet. Takto připravená zelenina není vhodná k dlouhodobému skladování. Uchovejte ji v chladu, dokud se nálev nezačne kalit.

Tip
Poměr vody, octa, cukru a soli si můžete upravit podle chuti a podle jemnosti vinného octa, vodu můžete úplně vynechat a zeleninu zalít jen ochuceným octem.

Míchaná zelenina ve sladkokyselém nálevuMíchaná zelenina ve sladkokyselém nálevu

Příprava: 30 minut + 20 minut sterilování

Na asi 4 sklenice o objemu 0,5 l

* 1,5 kg zeleniny (květák, mrkev, papriky, fazolky)
* šťáva z půl citronu
* 250 g malých cibulek
* 4 lžičky bílého hořčičného semínka
* 1 lžíce celého pepře
* 3 bobkové listy
* 8 kuliček nového koření
* 4 lžíce olivového oleje

Na nálev:
* 700 ml vody
* 60 g cukru
* 250 ml bílého octa 8%
* 30 g soli

1. Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme. Květák rozebereme na jednotlivé malé růžičky. Mrkev nakrájíme vroubkovaným nožem na plátky, fazolky na koncích seřízneme a odstraníme vlákna a papriky zbavíme semeníku, seřízneme jim žebra a nakrájíme na proužky. Cibulky oloupeme. Do hrnce dáme vařit vodu, osolíme a přidáme citronovou šťávu. Do vroucí vody vložíme nakrájenou zeleninu.

2. Zeleninu krátce povaříme, stačí asi 2-3 minuty, a potom ji ihned vyjmeme cedníkem a zchladíme ve studené vodě nebo v nádobě sledem, aby si zachovala barvu, a necháme okapat. Cibulky povaříme v osolené vroucí vodě asi dvě minuty a také je zchladíme.

3. V hrnci svaříme vodu s cukrem, octem a solí. Celé koření promícháme s rozmačkaným bobkovým listem. Do vymytých zavařovacích sklenic nalijeme na dno po lžíci oleje, rozdělíme do nich oloupané cibulky a předvařenou zeleninu a posypeme kořením. Obsah sklenic zalijeme teplým nálevem asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 85 stupních.

4. Sklenice vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a necháme asi 5 minut chladnout. Skladujeme v temnu.

Tip
Nechcete-li zeleninu sterilovat, použijte k přípravě nálevu Deko nebo jiný konzervační přípravek. Zeleninu předtím povařte více doměkka a zalijte vařícím nálevem. Otočte na víčka a nechte vychladnout.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...