Bulharské speciality voní grilem. Kjoftety, bjurek a pikantní pomazánka

  0:54aktualizováno  0:54
Bulharsko se těší oblibě českých turistů již dlouhá léta. Kromě krásných hor a Černého moře oceňují i chutnou místní kuchyni založenou především na zelenině a saturejce. O několik typických receptů se s námi podělil šéfkuchař bulharské restaurace Café Wine Bar Diama.

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla | foto:  František Vlček, MAFRA

Bulharská kuchyně je typická hlavně použitím velkého množství zeleniny, které mají na Balkáně požehnaně. V oblibě jsou zejména papriky, které se pečou, plní a přidávají do spousty jídel. Nejčastěji užívaným kořením je čubrica, neboli saturejka. A samozřejmě i paprika, včetně své pálivé podoby.

„V klasickém bulharském šopském salátu by měla být paprika ogrilovaná,“ prozrazuje Petar Zayakov z restaurace Café Wine Bar Diama v Mratíně u Prahy. Paní Vanya Zayaková, jeho matka, která se také podílí na chodu rodinného podniku dodává:

Fotogalerie

„Náš ́balkánský ́ sýr je jiný než feta nebo balkán, co znáte v Česku. Oproti fetě je měkčí, nedrolí se a má jemnější, méně slanou chuť,“ vysvětluje. Pokud se tedy chystáte letos na dovolenou do Bulharska, rozhodně ho ochutnejte a vezměte s sebou i jako dárek pro blízké doma. Překvapit můžete i jeho využitím - Bulhaři ho strouhají dokonce i na hranolky, netradiční kombinace vás i vaše děti určitě příjemně překvapí.

Pokud zavítáte na Balkán, vyzkoušejte osvěžující studenou polévku tarator, která v sobě kombinuje okurku a kopr. Vynechat byste neměli ani speciality z grilu - zejména jsou to placičky kjofteta a válečky kebabčeta. Za zmínku rozhodně stojí i dobroty připravované v typické litinové pánvi sač, ve které se maso zapéká spolu se zeleninou. Bulhaři s oblibou zapékají i sýry. Potrpí si také na mezzes - předkrmy, jako jsou nejrůznější saláty a dipy, které ale zůstávají na stole po celou dobu jídla. Kromě šopského salátu mezi nimi vyniká zeleninová ljutenica a lilková pomazánka kyopulu. Na Balkáně pak samozřejmě nemohou chybět plněné vinné listy (sarmy) nebo plněné zelné listy, ve kterých se skrývá směs masa a rýže.

Najdete zde i spoustu místních variant pokrmů, které znáte např. z Řecka. patří mezi ně i musaka, která se v Bulharsku připravuje pouze z brambor, masa a rajčat, tedy bez lilku. U pobřeží Černého moře nezapomeňte ochutnat smažené grundle - dokřupava opečené ančovičky. V dezertech si Bulhaři potrpí na ty hodně sladké a vládne jim zejména všemi milovaná baklava či kadaif.

Kyopolou - pikantní lilek

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • 6 lilků
  • 3 papriky (červená kapie)
  • sůl
  • 2 – 3 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petrželky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa

Postup:

Lilky a kapie opečeme v troubě či na grilu. Po upečení necháme odpočinout v nádobě, kterou přiklopíme. Lilky i kapie oloupeme. Kapie nakrájíme na kostičky a lilky rozmixujeme. Lilky a kapie smícháme, přidáme rozdrcený česnek, olivový olej, petržel, sůl a ocet. Necháme uležet a poté podáváme studené.

Smažená paprika bjurek

Ingredience na 4 porce:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla paprika...
  • 4 papriky (červená kapie)
  • 200 g bulharského ovčího sýra (nastrouhaného)
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • čubrica
  • petrželka
  • strouhanka

Pracovní postup:

Kapie opečeme v troubě či na žáru (nikoliv na přímém ohni). Po upečení necháme odpočinout v nádobě, kterou přiklopíme. Mezitím si připravíme směs z bulharského ovčího sýru, petrželky, vejce a čubrici. Tuto směs použijeme na vyplnění paprik. Papriky následně obalíme v mouce, vejci, strouhance a osmahneme do zlatova.

Kjufteta na grilu

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • mleté maso (vepřové 70 %, hovězí 30 %)
  • cibule
  • černý pepř
  • římský kmín
  • čubrica
  • sůl
  • voda s ledem

Postup:

Pokud si maso meleme sami – nakrájíme maso na kostičky a necháme marinovat 2 až 3 hodiny s kořením, až poté meleme

Připravíme si směs z mletého masa, nadrobno nakrájené cibulky, soli a koření. Směs hnětáme s postupným přidáváním vody tak, aby vytvořila požadovanou lepkavou konzistenci. Necháme uležet 2 až 3 hodiny. Po uležení směsi vytvoříme placičky – kjufteta. Kjufteta následně pečeme na žáru (nikoliv na přímém ohni).

Bulharská musaka

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • 1 kg vepřového mletého masa
  • 1 plechovka loupaných rajčat (nebo 3 až 4 čerstvá oloupaná rajčata, nakrájená na kostičky)
  • 1 selský jogurt
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • římský kmín
  • 2 vejce
  • olej
  • 1 kg oloupaných brambor

Pracovní postup:

Na rozehřátou pánev přidáme olej a orestujeme cibulku, poté přidáme mleté maso a restujeme dále. Přidáme koření a rajčata. Za občasného míchaní necháváme dusit. Brambory nakrájíme na kostičky a orestujeme. Postupně brambory ochutíme římským kmínem a dodáme masovou směs. Připravíme si větší pečící nádobu, kterou vymažeme předem olejem. Do nádoby naskládáme směs brambor a mletého masa, podlijeme lehce horkou vodou (doporučuje se do půlky výšky směsi). Necháme péct v předehřáté troubě při 200 °C do úplného změknutí brambor (přibližná době pečení je 30 min.). Poté smícháme jogurt s vejcem, osolíme a zalijeme musaku. Necháme okamžik zapéct horní vrstvu jogurtu a vajec tak, aby se vytvořila krásná kůrka.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

Užijte si skvělou chuť prázdnin. Dejte si rybu nebo krevety

Grilované pražmy se zeleninou

Odborníci na výživu doporučují dopřávat si rybí maso minimálně dvakrát za týden. O prázdninách však můžete trochu...

RECEPT DNE: Kebab s koriandrem a zázvorem

Kebab s koriandrem a zázvorem

Kebab je oblíbená pochoutka, která se dá připravit na mnoho způsobů. My vám přinášíme recept na kebab s koriandrem a...

RECEPT DNE: Hummus z červené řepy s chipsy

Hummus s červenou řepou

Hummus je lahodná pochoutka z cizrny, která tělu dodá mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Navíc je stejně jako...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz