Sobota 30. září 2023, svátek má Jeroným, Ráchel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. září 2023 Jeroným, Ráchel

Cizrna chutná dálkou

  0:26
Cizrně se říká římský hrách a je oblíbena ve středomořské i orientální kuchyni. Jak zdomácněla na českém talíři?
Burrito s cizrnou a zeleninou

Burrito s cizrnou a zeleninou | foto: Isifa


Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ můžete psát na mail ona@mfdnes.cz

 


Burrito s cizrnou a zeleninou

PRO 4 OSOBY

* 4 pšeničné nebo kukuřičné tortily
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g anglické slaniny
* 2 červené cibule, nadrobno pokrájené
* 4 – 5 stroužků česneku, usekaného
*2 zelené papriky
* 4 rajčata, nakrájená na měsíčky
* 1 – 2 chilli papričky, zbavené semen a drobně posekané
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* hrst čerstvé saturejky nebo oregana nebo 1 lžíce sušené
* 400 g konzervované cizrny, slité
* 200 g sýra čedar, strouhaného
* salsa a kysaná smetana

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a rozškvaříme slaninu. Přidáme pokrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přisypeme kousky papriky a opékáme, pak rajčata a chilli papričky, osolíme, okořeníme, přikryjeme a dusíme asi 5 minut.

2. Do pánve vsypeme slitou a okapanou konzervovanou cizrnu a podusíme. Potom stáhneme z ohně a ochutíme čerstvými bylinkami, případně ještě dosolíme a opepříme.

3. Mezitím prohřejeme nasucho na plechu v troubě nebo zabalené v alobalu tortilové placky, do středu každé dáme část směsi, posypeme částí strouhaného sýra (trochu si necháme navrch), přehneme okraje a jeden konec přeložíme dospodu jako obálku.

4. Balíčky s náplní naskládáme do zapékací misky vyložené alobalem, povrch posypeme zbylým sýrem a bylinkami a zapečeme v troubě asi 10 minut. Podáváme nejlépe se salsou a kysanou smetanou.


Cizrnový salát s celerem

PRO 4 OSOBY

* 400 g cizrny, konzervované nebo uvařené a scezené
* 4 řapíky řapíkatého celeru
* 1 větší bulva sladkého fenyklu
* 1 větší červená cibule
* 1 větší červená paprika
* fenyklová nať na ozdobu

NA ZÁLIVKU:
* 2 lžíce tekutého medu
* 7–8 lžic červeného vinného octa
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce ořechového oleje
* špetka strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného nebo dobře omytého citronu
* sůl a mletý pepř na ochucení

1. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme tuhou vláknitou vrstvu a nakrájíme na 2cm kousky. Oloupanou cibuli a omytou bulvu fenyklu podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na tenké plátky. Papriku zbavíme semeníku a nakrájíme na tenké proužky.

2. Všechnu zeleninu smícháme v míse se scezenou cizrnou, zalijeme připravenou zálivkou, promícháme a ozdobíme mladou fenyklovou natí odkrojenou z bulvy fenyklu a podáváme. V misce metličkou prošleháme med a ocet, přidáme ostatní ingredience a vyšleháme, až se všechny suroviny spojí a zálivka zhoustne.


Cizrnové placičky s jogurtem

PRO 4 OSOBY

* 400 g cizrny, konzervované nebo vařené a scezené
* 100–120 ml smetany 33%
* 2 stroužky česneku
* sůl a mletý pepř na ochucení
* 1 lžička mletého koriandru
* 1 vejce
* 50 g sýra gouda
* 2 lžíce zelené natě koriandru nebo petržele, posekané
* strouhanka ze 2 housek
* trochu polohrubé nebo hladké mouky na obalení placiček
* olej na potření plechu
* 4 lžíce sezamových semínek

NA BAZALKOVÝ JOGURT:
* 200 ml hustého bílého jogurtu
* 1 svazek čerstvé bazalky
* 1 lžička olivového oleje
* sůl, čerstvě mletý pepř a citronová šťáva na dochucení

1. Předehřejeme troubu na 230–250 stupňů. V mixéru rozmixujeme cizrnu a smetanu, přidáme drcený česnek, osolíme a okořeníme a ještě chvíli promixujeme.

2. Hmotu přendáme do mísy, vmícháme vejce, strouhaný sýr, posekanou nať a zahustíme strouhankou.

3. Plech potřeme olejem a vyložíme pečicím papírem. Vytvarujeme kuličky, které lehce obalíme v mouce a uděláme z nich placičky jako na malé karbanátky.


Cizrnový guláš se zeleninou

PRO 4 OSOBY

* 3 lžíce olivového oleje
* 2 cibule, nakrájené nadrobno
* 6 stroužků česneku, posekaných
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 500 ml zeleninového vývaru (z kostky)
* 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
* 2 mrkve, nakrájené na kostky
* 1 pálivá paprička, zbavená semen, posekaná
* 1 lžička drceného kmínu
* 1/4 středního celeru, nakrájeného na kostky
* sůl a mletý pepř na dochucení
* 400 g cizrny, konzervované nebo vařené a scezené
* 1 lžíce sušené majoránky
* pár čerstvých lístků majoránky nebo jiné zelené natě na ozdobu

1. V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem, promícháme a uvedeme do varu.

2. Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev, celer, brambory, pálivou papričku, kmín, osolíme a opepříme a dusíme pod poklicí asi deset minut.

3. K poloměkké zelenině přidáme scezenou nebo předem uvařenou cizrnu a dusíme ještě dalších 10 až 15 minut, dokud zelenina a brambory nejsou měkké.

4. Nakonec ochutíme rozemnutou majoránkou, případně solí a pepřem.
Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s černým chlebem, a jednotlivé porce zdobíme lístky čerstvé majoránky nebo petržele či libečku.

TIP
Pokud máte rádi houby, můžete na zpěněnou cibulku a česnek přidat nakrájené žampiony nebo předem namočené sušené hříbky a podusit je. V tom případě nepřidávejte chilli, mletou papriku ani rajčatový protlak. S bramborami můžete guláš doplnit také nasekanou kapustou nebo pórkem. Verze pro "masožravce": na zpěněnou cibulku a česnek přidejte na kolečka nakrájenou klobásu.

 

 

 

 

 


Cizrna s rajčaty a paprikou

PRO 4 OSOBY

* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lilek, nakrájený na klínky
* 1 cibule, nakrájená nahrubo
* 6–8 stroužků česneku, nakrájeného na plátky
* 2cm kousek čerstvého zázvoru
* 1–2 lžičky mletého koriandru
* 1 chilli paprička, zbavená semen a nasekaná
* 2 papriky (červená a zelená), zbavené semeníku a nakrájené na proužky
* 5 rajčat
* 400–500 g cizrny, konzervované nebo vařené a scezené
* 100 ml zeleninového vývaru z kostky nebo vody
* 1 malá cuketa, nakrájená na kostky nebo plátky
* sůl a mletý pepř na dochucení
* hrst lístků čerstvého koriandru
* případně pár kapek tabaska na dochucení

1. V hlubší pánvi se silným dnem nebo kastrolu rozpálíme 3 lžíce olivového oleje a opečeme na něm ze všech stran nakrájený lilek. Opečený lilek vyjmeme a necháme stranou. Do výpeku přidáme zbylý olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme očištěné a nakrájené papriky, drobně posekanou chilli papričku, nastrouhaný zázvor, koriandr a vše chvíli opékáme na středním plameni asi 3 minuty.

2. Vsypeme pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli opékáme. Zeleninu zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme scezenou konzervovanou nebo podle návodu uvařenou cizrnu, osolíme a společně dusíme asi 5 minut.

3. Nakonec vmícháme do směsi opečený lilek a nakrájenou cuketu a pod poklicí dusíme dalších 5 minut. Dochutíme solí, případně mletým pepřem a jednotlivé porce sypeme čerstvým koriandrem. Podáváme s chlebem nebo chlebovými plackami.

TIP
Místo lilku můžete použít také dýně, tykvičky, řapíkatý celer nebo jinou zeleninu, koriandr zkuste nahradit petrželkou nebo mletým kmínem. Nemáte-li rádi ostré, vynechte chilli.

 

 

 

 

CO MOŽNÁ NEVÍTE O CIZRNĚ

* Bývá také nazývána římský hrách nebo španělské fazole, vypadá jako větší hrách, má žlutohnědou barvu a chutí trochu připomíná oříšky
* Je oblíbená ve Středozemí, nejvíce se však používá v Asii a v severní Africe; slouží jako základní surovina pro přípravu kaše hummus
* Cizrna chutná výborně v kombinaci s citronovou šťávou a její stravitelnost zlepší například saturejka, bobkový list, nové koření, kmín, máta, šalvěj, bazalka nebo tymián
* Obsahuje železo, vápník, hořčík, mangan a z vitaminů zejména E

VAŘÍME CIZRNU

Sušenou cizrnu je třeba předem namočit na 8 hodin. Pak se vaří doměkka asi 2 hodiny v čerstvé vodě. Stejně jako ostatní luštěniny solí až po uvaření. Čas přípravy zkrátíte na polovinu, vaříte-li cizrnu v tlakovém hrnci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:
  • Nejčtenější

Bed rotting frčí na sociálních sítích. Před trendem však lékaři varují

Na sociálních sítích se objevil nový trend, který vybízí lidi k celodennímu povalování v posteli. Lékařům se však...

Příběh Aleny: Vyspala jsem se s přítelem mé sestry, on chce pálit mosty

Úplnou hloupostí jsem si zkomplikovala život a hlavně vztah s mou mladší sestrou, které jsem udělala něco, na co nejsem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Miliardář toužící po nekonečném mládí si v noci nechává měřit erekci

Šestačtyřicetiletý Bryan Johnson investuje ročně miliony dolarů do systematického omlazování svého těla. Tým vědců na...

Žena s největšími ňadry v Rakousku prošla extrémní proměnou

Říká si Jessy Bunny, má největší silikonová ňadra v Rakousku a ještě před pěti lety byla šedou myškou, o kterou muži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Důležité vitaminy pro ženy. Pomohou chránit před stárnutím i depresemi

Věk se neptá. Tělo stárne a potřebuje čím dál více vaši podporu. Proto je od určitého věku důležité, aby si ženy...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Při výchově sourozenců nejde být úplně spravedlivý, vysvětluje psycholožka

Premium Do pracovny za ní chodí rodiče, kteří tápají ve výchově ratolestí, řeší komplikované vztahy sourozenců či výchovu...

Jsme firma na zážitky. Ředitel Sparty Křivda o Priskem i novém stadionu

Premium Dodnes ho zabolí nohy, když si vzpomene, jak hrála Sparta naposledy v Edenu. V loňském derby dostala takovou...

Soutěžní kvíz na téma kuchyně našich sousedů má své výherce. Gratulujeme.

Se Slováky, Poláky, Němci i Rakušany jsme sousedé se vzájemně propojenými osudy a historií, a tak se chtě nechtě...

Osvěžení na doma, do práce i na výlet. Studené polévky jsou letní hit

Studené polévky se tradičně připravují nejen na jih od nás, v Bulharsku nebo Španělsku, ale třeba i v Polsku, Litvě...

Co s nadúrodou rajčat, aby nepřišlo nic vniveč. Usušit, zamrazit, do kečupu

Vybujela vám náhle na zahrádce spousta rajčat a vy nevíte co s nimi? Rajčatových receptů jsou kvanta, ale je možné, že...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její průvodci ukážou...

Grafton Recruitment Praha
LOGISTICS COORDINATOR

Grafton Recruitment Praha
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 47 000 - 51 000 Kč

Jiří Paroubek se potřetí oženil, expremiér si vzal bývalou poslankyni ČSSD

Po opožděné páteční oslavě svých 71. narozenin se bývalý premiér Jiří Paroubek o víkendu oženil, tentokrát už potřetí....

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

Solární panely odcházejí překvapivě rychle a záruky nefungují, říká expert

Premium Solární boom může za pár let přinést majitelům fotovoltaických elektráren nepříjemné překvapení. Životnost solárních...

Žiju se ženou, přiznala farářka ze StarDance Martina Viktorie Kopecká

Farářka Církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká (37), která zaujala televizní diváky v soutěži...

Toxická laguna v Rumunsku pohlcuje vše živé. Katastrofa není daleko

V té krajině není nic lidského, a nebýt věže kostela, která ční z bahnité hmoty, ani by tu nic přítomnost člověka...