Cizrna chutná dálkou

  0:26aktualizováno  0:26
Cizrně se říká římský hrách a je oblíbena ve středomořské i orientální kuchyni. Jak zdomácněla na českém talíři?

Burrito s cizrnou a zeleninou | foto: Isifa


Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ můžete psát na mail ona@mfdnes.cz

 


Burrito s cizrnou a zeleninou

PRO 4 OSOBY

* 4 pšeničné nebo kukuřičné tortily
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g anglické slaniny
* 2 červené cibule, nadrobno pokrájené
* 4 – 5 stroužků česneku, usekaného
*2 zelené papriky
* 4 rajčata, nakrájená na měsíčky
* 1 – 2 chilli papričky, zbavené semen a drobně posekané
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* hrst čerstvé saturejky nebo oregana nebo 1 lžíce sušené
* 400 g konzervované cizrny, slité
* 200 g sýra čedar, strouhaného
* salsa a kysaná smetana

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a rozškvaříme slaninu. Přidáme pokrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přisypeme kousky papriky a opékáme, pak rajčata a chilli papričky, osolíme, okořeníme, přikryjeme a dusíme asi 5 minut.

2. Do pánve vsypeme slitou a okapanou konzervovanou cizrnu a podusíme. Potom stáhneme z ohně a ochutíme čerstvými bylinkami, případně ještě dosolíme a opepříme.

3. Mezitím prohřejeme nasucho na plechu v troubě nebo zabalené v alobalu tortilové placky, do středu každé dáme část směsi, posypeme částí strouhaného sýra (trochu si necháme navrch), přehneme okraje a jeden konec přeložíme dospodu jako obálku.

4. Balíčky s náplní naskládáme do zapékací misky vyložené alobalem, povrch posypeme zbylým sýrem a bylinkami a zapečeme v troubě asi 10 minut. Podáváme nejlépe se salsou a kysanou smetanou.


Cizrnový salát s celerem

PRO 4 OSOBY

* 400 g cizrny, konzervované nebo uvařené a scezené
* 4 řapíky řapíkatého celeru
* 1 větší bulva sladkého fenyklu
* 1 větší červená cibule
* 1 větší červená paprika
* fenyklová nať na ozdobu

NA ZÁLIVKU:
* 2 lžíce tekutého medu
* 7–8 lžic červeného vinného octa
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce ořechového oleje
* špetka strouhané citronové kůry z chemicky neošetřeného nebo dobře omytého citronu
* sůl a mletý pepř na ochucení

1. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme tuhou vláknitou vrstvu a nakrájíme na 2cm kousky. Oloupanou cibuli a omytou bulvu fenyklu podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na tenké plátky. Papriku zbavíme semeníku a nakrájíme na tenké proužky.

2. Všechnu zeleninu smícháme v míse se scezenou cizrnou, zalijeme připravenou zálivkou, promícháme a ozdobíme mladou fenyklovou natí odkrojenou z bulvy fenyklu a podáváme. V misce metličkou prošleháme med a ocet, přidáme ostatní ingredience a vyšleháme, až se všechny suroviny spojí a zálivka zhoustne.


Cizrnové placičky s jogurtem

PRO 4 OSOBY

* 400 g cizrny, konzervované nebo vařené a scezené
* 100–120 ml smetany 33%
* 2 stroužky česneku
* sůl a mletý pepř na ochucení
* 1 lžička mletého koriandru
* 1 vejce
* 50 g sýra gouda
* 2 lžíce zelené natě koriandru nebo petržele, posekané
* strouhanka ze 2 housek
* trochu polohrubé nebo hladké mouky na obalení placiček
* olej na potření plechu
* 4 lžíce sezamových semínek

NA BAZALKOVÝ JOGURT:
* 200 ml hustého bílého jogurtu
* 1 svazek čerstvé bazalky
* 1 lžička olivového oleje
* sůl, čerstvě mletý pepř a citronová šťáva na dochucení

1. Předehřejeme troubu na 230–250 stupňů. V mixéru rozmixujeme cizrnu a smetanu, přidáme drcený česnek, osolíme a okořeníme a ještě chvíli promixujeme.

2. Hmotu přendáme do mísy, vmícháme vejce, strouhaný sýr, posekanou nať a zahustíme strouhankou.

3. Plech potřeme olejem a vyložíme pečicím papírem. Vytvarujeme kuličky, které lehce obalíme v mouce a uděláme z nich placičky jako na malé karbanátky.


Cizrnový guláš se zeleninou

PRO 4 OSOBY

* 3 lžíce olivového oleje
* 2 cibule, nakrájené nadrobno
* 6 stroužků česneku, posekaných
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 500 ml zeleninového vývaru (z kostky)
* 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
* 2 mrkve, nakrájené na kostky
* 1 pálivá paprička, zbavená semen, posekaná
* 1 lžička drceného kmínu
* 1/4 středního celeru, nakrájeného na kostky
* sůl a mletý pepř na dochucení
* 400 g cizrny, konzervované nebo vařené a scezené
* 1 lžíce sušené majoránky
* pár čerstvých lístků majoránky nebo jiné zelené natě na ozdobu

1. V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem, promícháme a uvedeme do varu.

2. Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev, celer, brambory, pálivou papričku, kmín, osolíme a opepříme a dusíme pod poklicí asi deset minut.

3. K poloměkké zelenině přidáme scezenou nebo předem uvařenou cizrnu a dusíme ještě dalších 10 až 15 minut, dokud zelenina a brambory nejsou měkké.

4. Nakonec ochutíme rozemnutou majoránkou, případně solí a pepřem.
Podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s černým chlebem, a jednotlivé porce zdobíme lístky čerstvé majoránky nebo petržele či libečku.

TIP
Pokud máte rádi houby, můžete na zpěněnou cibulku a česnek přidat nakrájené žampiony nebo předem namočené sušené hříbky a podusit je. V tom případě nepřidávejte chilli, mletou papriku ani rajčatový protlak. S bramborami můžete guláš doplnit také nasekanou kapustou nebo pórkem. Verze pro "masožravce": na zpěněnou cibulku a česnek přidejte na kolečka nakrájenou klobásu.

 

 

 

 

 


Cizrna s rajčaty a paprikou

PRO 4 OSOBY

* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lilek, nakrájený na klínky
* 1 cibule, nakrájená nahrubo
* 6–8 stroužků česneku, nakrájeného na plátky
* 2cm kousek čerstvého zázvoru
* 1–2 lžičky mletého koriandru
* 1 chilli paprička, zbavená semen a nasekaná
* 2 papriky (červená a zelená), zbavené semeníku a nakrájené na proužky
* 5 rajčat
* 400–500 g cizrny, konzervované nebo vařené a scezené
* 100 ml zeleninového vývaru z kostky nebo vody
* 1 malá cuketa, nakrájená na kostky nebo plátky
* sůl a mletý pepř na dochucení
* hrst lístků čerstvého koriandru
* případně pár kapek tabaska na dochucení

1. V hlubší pánvi se silným dnem nebo kastrolu rozpálíme 3 lžíce olivového oleje a opečeme na něm ze všech stran nakrájený lilek. Opečený lilek vyjmeme a necháme stranou. Do výpeku přidáme zbylý olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme očištěné a nakrájené papriky, drobně posekanou chilli papričku, nastrouhaný zázvor, koriandr a vše chvíli opékáme na středním plameni asi 3 minuty.

2. Vsypeme pokrájená rajčata, promícháme a ještě chvíli opékáme. Zeleninu zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme scezenou konzervovanou nebo podle návodu uvařenou cizrnu, osolíme a společně dusíme asi 5 minut.

3. Nakonec vmícháme do směsi opečený lilek a nakrájenou cuketu a pod poklicí dusíme dalších 5 minut. Dochutíme solí, případně mletým pepřem a jednotlivé porce sypeme čerstvým koriandrem. Podáváme s chlebem nebo chlebovými plackami.

TIP
Místo lilku můžete použít také dýně, tykvičky, řapíkatý celer nebo jinou zeleninu, koriandr zkuste nahradit petrželkou nebo mletým kmínem. Nemáte-li rádi ostré, vynechte chilli.

 

 

 

 

CO MOŽNÁ NEVÍTE O CIZRNĚ

* Bývá také nazývána římský hrách nebo španělské fazole, vypadá jako větší hrách, má žlutohnědou barvu a chutí trochu připomíná oříšky
* Je oblíbená ve Středozemí, nejvíce se však používá v Asii a v severní Africe; slouží jako základní surovina pro přípravu kaše hummus
* Cizrna chutná výborně v kombinaci s citronovou šťávou a její stravitelnost zlepší například saturejka, bobkový list, nové koření, kmín, máta, šalvěj, bazalka nebo tymián
* Obsahuje železo, vápník, hořčík, mangan a z vitaminů zejména E

VAŘÍME CIZRNU

Sušenou cizrnu je třeba předem namočit na 8 hodin. Pak se vaří doměkka asi 2 hodiny v čerstvé vodě. Stejně jako ostatní luštěniny solí až po uvaření. Čas přípravy zkrátíte na polovinu, vaříte-li cizrnu v tlakovém hrnci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Měsíce jsem řešila ekzém, diagnóza však zněla Hodgkinův lymfom

Šárka Šteinochrová založila neziskovou organizaci Maminy s rakovinou.

To, co začalo jako svědivý ekzém, se pro mladou maminku Šárku Šteinochrovou změnilo v noční můru zvanou Hodgkinův...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Houbový tatarák na topinkách

Houbový tatarák na topinkách

Máte rádi houby? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na houbový tatarák s topinkami.

RECEPT DNE: Rychlá zeleninová polévka

Rychlá zeleninová polévka

Máte moc času a potřebujete uvařit rychlou večeři. Pak vyzkoušejte recept na skvělou a snadnou zeleninovou polévku,...

RECEPT DNE: Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Ředkvičky jí většina z nás syrové. Jsou totiž skvělou vitaminovou bombou. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení je i upéct a...

Najdete na iDNES.cz