Nakládat nemusíte jen okurky, sáhněte i po mrkvi nebo česneku

  2:07aktualizováno  2:07
Udělejte si na zimu pořádnou zásobu nejen sladkokyselých okurek, ale i jiné zeleniny. Naložit ji můžete v octu nebo jen nechat dobře uležet v oleji.

Grilované papriky v oleji. | foto: Isifa

Tipy a triky na nejlepší naloženou zeleninu

* Až okurky pořádně vydrhnete (pěkně kartáčkem), dopřejte jim hodinovou vodní lázeň. Prospěje jim.
* Okurky i ostatní zelenina musí být do nálevu ponořeny celé, jinak by se mohly kazit a plesnivět.
* Nebojte se namísto klasického octa použít např. vinný ocet či ovocný.
* Dobu zavařování neprodlužujte, jinak vaše okurky budou příliš měkké a nedočkáte se od nich žádaného křupnutí při nakousnutí.
* Konzervovat jde zeleninu jak v octu, tak v oleji. Kyselý způsob naložení se hodí pro větší zeleninu (zelí, okurky, cibule, mrkev, květák), olej "sluší" hlavně bylinkám či česneku.
* Naloženou zeleninu neschovávejte ve spižírně věčně. Už po roce se mění kvalita takto uchovávaných potravin.
* Při přípravě rychlokvašek okurky několikrát propíchněte, aby z nich odcházel oxid uhličitý.

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule.Na 4 malé sklenice

* 500 ml bílého octa
* 150 g cukru
* 1 lžička soli
* 3 bobkové listy
* 15 kuliček nového koření
* 10 hřebíčků
* 2 chilli papričky
* 1 kg červené cibule

1. Do širšího hrnce nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a koření, přivedeme k varu.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kolečka cibule vložíme do hrnce s nálevem a půl minuty je povaříme. Necháme zchladnout.
4. Sklenice naplníme cibulí i s nálevem, případně dolijeme převařenou vodou a zavařujeme po dobu deseti minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Sklenice můžete jen uzavřít a dát do chladničky, jsou použitelné po třech dnech a v chladu vydrží až dva měsíce.

Česnek naložený s citronem

Česnek naložený s citronem.Na 6 malých sklenic

* 300 ml bílého vinného octa
* 300 ml bílého vína
* 1 lžička soli
* 2 lžičky cukru
* 2 bobkové listy
* 6 zrnek zeleného pepře
* 12 palic česneku
* čerstvý rozmarýn nebo tymián
* 1 citron
* olivový olej

1. Do hrnce nalijeme ocet, víno, přisypeme sůl, cukr, suché koření a nálev 3–4 minuty provaříme.
2. Česnek rozebereme na stroužky, oloupeme je a povaříme pět minut v nálevu. Česnek necháme v nálevu odležet 10–12 hodin, nejlépe přes noc.
3. Česnek slijeme, nálev si dáme stranou. Stroužky naskládáme do sklenic, přidáme k nim do každé sklenice snítku rozmarýnu a 2 plátky citronu. Vše zalijeme nálevem tak, abychom na závěr mohli přidat centimetrovou vrstvu olivového oleje. Zavařujeme 20 minut při 80 °C.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte do nálevu přidat čerstvý estragon.

Zavařený lilek s mrkví

Zavařený lilek s mrkví.Na 2 sklenice

* 2 lilky
* 3 mrkve
* sůl
* česnek
* 1 malá cibulka
* olej
* bílý vinný ocet
* celý černý pepř

1. Lilek omyjeme a povaříme osm minut ve vodě. Po uvaření jej rozkrájíme na plátky.
2. Mrkev očistíme, nakrájíme na tenčí kolečka, která povaříme do poloměkka v lehce osolené vodě.
3. Česnek a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
4. Do sklenic vkládáme střídavě plátky lilku, kolečka mrkve, cibule a stroužky česneku.
5. Naplněné sklenice dolijeme směsí oleje a octa (na každé 2 lžíce oleje dáme lžíci octa), přidáme čtyři kuličky pepře a zavařujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Stroužky česneku utřete a potřete jimi plátky uvařeného lilku.

Grilované papriky v oleji

Grilované papriky v oleji.Na 6 malých sklenic

* 2 kg paprik
* 50 ml oleje
* 150 ml bílého vinného octa
* bobkový list
* celý černý pepř
* česnek
* čerstvý rozmarýn

1. Papriky omyjeme a osušíme. Pekáč vyložíme pečicím papírem a papriky pečeme při 200 °C v troubě, dokud slupky nezačnou černat.
2. Papriky přesypeme do hrnce, který přikryjeme pokličkou, a necháme je lehce zchladnout. Poté je oloupeme, přepůlíme, vyjmeme semena a pokrájíme na širší plátky.
3. Papriky naskládáme do vymytých suchých sklenic, do každé sklenice přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky černého pepře, dvě kuličky nového koření, tři stroužky česneku a jednu snítku rozmarýnu na střihanou na menší kousky. Vše pak zalijeme olejem s octem a zavařujeme 20 minut při 85 °C.

NÁŠ TIP

Papriky namísto pečení troubě můžete opálit grilovacích kleštích nad plynovým hořákem poté je dát plastového sáčku.

Bylinky v oleji

Bylinky v oleji.Na 1 sklenici

* 8 stroužků česneku
* 1 malá červená cibule
* 4 snítky čerstvé bazalky
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 snítky estragonu
* 3 bobkové listy
* 2 lžičky barevného pepře
* 800 ml olivového oleje

1. Česnek oloupeme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Bylinky omyjeme, necháme okapat a oschnout. Můžeme je překrájet nebo natrhat na menší kousky.
2. Olej pomalu zahříváme, ale nepřivedeme ho k varu.
3. Suchou sklenici nebo lahev s širším hrdlem naplníme bylinkami, kořením, cibulí, česnekem a zalijeme teplým olejem tak, aby byl alespoň dva centimetry nad bylinkami. Po vychladnutí sklenici uzavřeme a uchováme v chladničce jeden týden.
4. Po týdnu obsah sklenice přecedíme přes papírový filtr a olej používáme do salátů či marinád.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte i jiné druhy bylinek – tymián, majoránku, pažitku.

Autoři:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Leklá ryba, otlapkávač nebo svazek mrkví. Co prozradí podání ruky?

Podání ruky

Vlastně na tom nic není. Vždyť dneska se ruka podává pořád – při pozdravu, seznamování, gratulacích, kondolencích nebo...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Pečené ředkvičky s lososem a pestem z ředkvičkových listů

Ředkvičky jí většina z nás syrové. Jsou totiž skvělou vitaminovou bombou. Rozhodně ale stojí za vyzkoušení je i upéct a...

RECEPT DNE: Kuře pečené po francouzsku

Pečené kuře po francouzsku

Pečené kuře je oblíbené jídlo. Vyzkoušejte náš recept na kuře po francouzsku a uvidíte, že si pochutná celá rodina.

RECEPT DNE: Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Meruňky jsou lahodné letní ovoce, které se skvěle hodí i na pečení. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový koláč s...

Najdete na iDNES.cz