Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když chlap v kuchyni řekne ne, znamená to ne, chválí si úspěšná kuchařka

Profesionálním kuchyním vládnou kluci. Potkat tam kuchařku je asi tak běžné jako najít na procházce v lese lanýže. Avšak kuchaři shodně tvrdí, že mít v kuchyni kolegyni je fajn. Podobně vidí práci s muži i kreativní kuchařka sítě restaurací Ambiente, Jana Bilíková.

Jana Bilíková si dokáže strasti každodenní práce v restauraci užívat. | foto: Marek Kučera

A co kuchaři, kteří spolupráci s kuchařkou zažili? „Dokáže to změnit celou atmosféru, kuchaři jsou ohleduplnější, milejší a nemluví se tak sprostě,“ říká Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Honza Všetečka, kreativní šéfkuchař Ambiente, zase dodává: „Když je kuchař dobrý, nezáleží na tom, jestli je to holka, nebo kluk. Sám holky v kuchyních moc obdivuju. Přemýšlejí úplně jinak a můžou tam vnést naprosto nový pohled. Ve Frantzénu vedla vývojovou kuchyň Lina a všichni kluci ji uznávali. Frajery z dvouhvězdy strčila do kapsy.“

Dobrou zkušenost ze „smíšené“ kuchyně má Jana Bilíková. „Pracovat s muži je pohodové. Sice občas utrousí ostřejší slovo, ale když muž řekne ne, tak to skutečně znamená ne a naopak. Což nepředstavitelně zjednodušuje vztahy, na rozdíl od ženských kolektivů,“ říká.

Jana Bilíková, kreativní kuchařka sítě restaurací Ambiente, napsala v blogu Jídlo a radost, jak se dívá na práci žen v restauračním byznysu.

Haló, haló, proč je holek málo?

Odpověď není úplně jednoznačná. Určitou rozpolcenost ostatně přiznává třeba i Dominique Crennová, šéfkuchařka dvouhvězdičkové michelinské restaurace v San Francisku: „Vždycky cítím, jak se ode mě očekává, že řeknu něco supermoudrého, čím bych udělala genderovou osvětu, povzbudila své kolegyně, zabodovala u feministek a zároveň neurazila kolegy kuchaře, které obdivuju a kamarádství s nimi bych za nic nevyměnila.“

Rozhodně jde o práci, která nepatří k nejlehčím. Dlouhou pracovní dobu a fyzickou námahu ženy zvládnou, ale většinou se už o něco hůře vyrovnávají s psychickou náročností a neustálým tlakem. A co si budeme povídat, ne každá z nás je stavěná na to, aby se cítila v pohodě ve smečce kluků a (v horším případě) věčně poslouchala debaty o autech, zadcích, svém zadku a počítačových hrách. To vše za doprovodu Kabátů nebo Michala Davida, občas i s bonusem v podobě živého zpěvu.

Pokud kuchyní hýbe testosteron a je až do stropu vytapetovaná egem a machismem, potřebují kuchařky sakra silnou vůli a nadhled. Takových míst však už naštěstí ubývá. A potom – v určitém věku zkrátka chcete založit rodinu, a to ani dnes nejde moc dohromady s pracovním vypětím, jaké tohle povolání obnáší.

Cukrářky vedou

Ještě relativně často slýcháme o cukrářkách, ale proč ne třeba o grilařkách? Rozdíl mezi teplou kuchyní a cukrárnou je skoro tak zásadní jako rozdíl mezi mužem a ženou. Při vaření jde hlavně o rychlost a kreativitu, experimentování a přizpůsobování se momentálnímu stavu zásob a jednotlivých surovin. Freestyle, improvizace a důraz na zvládnutí technik, to všechno bývá vlastní spíše klukům.

Příklady z Česka

V Česku se zatím ještě musíme ponořit dost hluboko do minulosti: Magdalena Dobromila Rettigová vydala svou legendární kuchařku už v roce 1826; neméně věhlasná je Kuchařská škola Marie B. Svobodové z roku 1894, která je dodnes velkou inspirací třeba pro La Degustation Bohême Bourgeoise. Znáte ale nějakou významnou českou šéfkuchařku, která by vedla svoji kuchyni?

Cukrařina je pravý opak: tady vede přesnost a měření. Dá se více plánovat, protože většina cukrářských surovin má víceméně stálé vlastnosti. Holky jsou tu ve svém živlu, jelikož v cukrařině přirozeně uplatní svou preciznost, přesnost a cit pro vzhled a detaily.

Nic z toho však není žádné dogma. Vždyť mezi nejlepšími cukráři je nejeden muž a ženy se pomalu, ale jistě objevují i „na mase“ nebo výdeji.

Jak respektive poměr mezi muži a ženami trochu vylepšit? Řešením rozhodně nejsou kvóty a nucené nabírání kuchařek. Naprosto se ale ztotožňuji s radou šéfkuchařky JRDN Ami Cisneros: „Holky, vařte lépe a rychleji. Nikdo nemůže ignorovat talent, nikdo nemůže přehlížet tvrdou práci.“

A skutečně, ve světě si získává respekt stále více šéfkuchařek. Ukazují, že to jde, a motivují tak další holky, aby se nebály obléci rondon. A jelikož se trendem stává větší péče o zaměstnance restaurací a vytváření přátelštější atmosféry v kuchyních, všechno nasvědčuje tomu, že budeme u sporáků vídat čím dál více culíků. Tedy těch holčičích.

Když chlap řekne ne, tak to znamená ne

Nemůžu mluvit za ostatní holky, ale já jsem si práci s kluky v kuchyni užívala. Je to obrovská zkušenost, která vás posune. Naučí vás to nebrat si nic osobně a umět si ze všeho udělat legraci. Vaším mateřským jazykem se po nějaké době stane silně ironický humor, obohacený o kuchařský slang a (přiznávám) sprostá slova.

Pochopíte, že na rozdíl od holčičího světa tady ne znamená ne a ano je opravdu ano. Muži věci nekomplikují a s ničím se nepatlají. Co si myslí, to vám také řeknou. Není divu. Když je člověk v jednom kole, fakt mu nezbývá energie na empatii a opatrné našlapování kolem.

A že vás občas někdo plácne po zadku? To není projev sexismu. Když to budete sledovat pozorně, brzy si všimnete, že se kluci daleko častěji plácají mezi sebou. Trávit na pár metrech čtverečních třináct i více hodin je totiž občas blázinec. A další věc: nosit náušnice, náramky, rozpuštěné vlasy a chodit zmalovaná jak hanácká truhla je možná fajn do klubu, ale ne ke sporáku. Tady jde čistě o účelnost a praktičnost.

A pozor: protože nejde chtít rovnoprávnost jen tam, kde se vám to líbí, připravte se na to, že i vy budete opalovat prasečí nožičky, loupat králičí uši, drhnout sporáky, nosit zboží – a sdílet společnou šatnu.

Výhodou je, že se při převlékání přestanete stydět, že vás snad někdo uvidí, protože tady to nebude jeden člověk, ale rovnou deset lidí. Ale co je nejdůležitější, uvědomíte si, že řešením není fňukat, ale makat. Z princezny se tak stane zocelená holka, kterou nerozhodí, že ji kolegové mimoděk říkají kámo nebo vole. Moc dobře totiž ví, jak jsou rádi, že ji tam mají.

Takže? Jděte do toho. Jednoznačně. Garantuji vám, že tolik legrace nikde jinde nezažijete.

Ve světě jich přibývá

Ve Francii jsou holky v kuchyni už vcelku běžná záležitost a nějaké rozdíly víceméně nikdo neřeší. Velmi uznávaná je třeba Anne-Sophie Picová, šéfkuchařka tříhvězdy. I v Londýně je situace relativně dobrá, ve špičkových restauracích si každou sedmou zástěru obleče žena.

Možná vás překvapí, že i drsný Gordon Ramsay má ve svých podnicích na vedoucích pozicích holky. Příkladem jsou šéfkuchařka restaurace Savoy Grill Kim Woodwardová, Clare Smythová, první britská šéfkuchařka, která získala tři michelinské hvězdy, nebo Stephanie Couplandová, která byla zástupkyní šéfkuchaře v Ramseyho restauraci Pétrus.

Od roku 2012 se u příležitosti vyhlašování padesáti nejlepších restaurací světa podle žebříčku San Pellegrino uděluje i cena pro nejlepší světovou šéfkuchařku (plus zvláštní ocenění pro děvčata v Asii).

Původní článek byl psán pro blog Jídlo a radost sítě restaurací Ambiente a byl redakčně upraven.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Toužili po domku se zahrádkou, budovat zahradu se teď učí krok za krokem

4. června 2024

Soutěž Když v roce 2015 objevili zahradu v Plzni uprostřed staré bytové zástavby, začal se postupně stávat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...