Pondělí 6. února 2023, svátek má Vanda
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 6. února 2023 Vanda

Otevírá se první škola gastronomie. Neučí vařit, ale podnikat

Od začátku dubna se rozjel první běh kurzů, které mohou naučit zájemce o podnikání v gastronomii, jak fungovat a neprodělat kalhoty. A ujistit se, zda je jejich myšlenka tak nosná, že má vůbec cenu do ní investovat.

Myslíte si, že děláte nejlepší cupcakes na světě? Než rozjedete provoz, můžete si jejich výrobu vyzkoušet nanečisto. | foto: Profimedia.cz

„Jde o to, že ne každý nápad je tak dobrý, že se v praxi chytí. Je hodně lidí, kteří jsou tak nadšeni vlastní myšlenkou, že se na ni nedokáží podívat z odstupu. Takoví lidé jsou schopni se zadlužit a utratit za prostory a vybavení statisíce a až pak zjistit, že o jejich službu nebo produkt není mezi lidmi zájem,“ popisuje typickou situaci Marcel Vargaeštok, zakladatel konceptu Chefstarteru a školy vaření Chefparade.

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Jako každý manažer si prošel úspěchy i neúspěchy a došel k názoru, že by nebylo špatné umožnit lidem jakýsi systém podnikání na zkoušku, kdy by se mohli o každém kroku od záměru až po realizaci poradit s někým zkušenějším.

„Proto jsme například postavili profesionální kuchyni, která splňuje veškeré hygienické normy a tu si můžete pronajmout. Takže když kupříkladu myslíte, že pečete jedinečné koláče podle receptu vaší babičky, můžete je začít péct v pronajaté kuchyni a vyzkoušet je prodat. A když o ně bude opravdu velký zájem, můžete si troufnout jít do rizika nákupu vlastního provozu,“ vysvětluje Vargaeštok.

Podle něj je ve světě stále větším trendem, že specializované vzdělání získáte spíš díky intenzivnímu školení, které člověka připraví na budoucí profesi, než díky klasické škole, kde vstřebáváte hodně balastních informací, jež už nikdy v životě nezužitkujete. V zahraničí je podle něj hodně vzdělávacích projektů, ale něco podobného, jako vytvořil v Praze, nezná. Tedy sdílení kuchyně, mentoring, spojení s investory.

Ne že by byl každý zájemce veden za ručičku, ale snáze se dostane k informacím, které by musel pracně vyhledávat a vyhne se desítkám slepých cest.

Profesionální kuchyň si může každý pronajmout do doby, než si vyladí své recepty a vyzkouší, že o jeho výrobky bude zájem.

Koncept Chefstarteru totiž funguje na principu mentorů - s nimi se můžete poradit o problému, který právě potřebujete vyřešit. Od finančních záležitostí až po rady s focením a prezentace jídel.

Mimo tyto jednotlivé rady Chefstarter právě rozběhl ucelený dvouměsíční kurz, kde se přihlášení budou „trénovat“ v několika oborech. Budou se učit marketingu, práci s médii, jak dodržet standardy pro hygienické normy a další věci, které by jim v podnikání mohly znepříjemnit život.

Součástí kurzu je i komunikace s ostatními účastníky, kteří reagují na nápady kolegů mezi prvními a poskytnou tedy zpětnou vazbu „z lidu“. Závěr se pak má odehrávat ve stylu malého „Dne D“, frekventanti si vyzkouší schopnost odprezentovat nápad skutečným potenciálním investorům.

Poslední věcí je cena. Za celý dvouměsíční kurz se zaplatí kolem jedenácti tisíc korun, což je podobná částka jako například za rekvalifikační kurz asistentky nebo daňové účetní. Není to málo, ale zároveň to může ušetřit statisíce na zahlazení dluhů po neúspěšné společnosti.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

„Kdo si před třemi lety pověsil doma záclony, je vítěz doby“

Během tří let se zdvojnásobila cena nemovitostí. Z toho mohou těžit ti, kdo s koupí neotáleli. Výslednou cenu...

Dva psi v jedné rodině se rvali, až končili na veterině. Desenský poradil

Československému vlčákovi Dannymu skončil klidný život, když se jeho majitelé sestěhovali do jednoho domu se zahradou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo přišel na svět malý luskoun, je to první mládě narozené v Evropě

V pražské zoo se ve čtvrtek narodilo mládě luskouna krátkoocasého. Ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že je to první...

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špatně umytá miska, pamlsky navíc pro přilepšení. Pět hříchů při krmení psa

Čas krmení bývá pro pejsky společně s venčením ta nejoblíbenější část dne. Často však v krmení děláme chyby, které si...

Kriminalista Karel Tichý: Jestli se Radovan Krejčíř vrátí, budu první mrtvý

Premium Podle Karla Tichého už dříve Radovan Krejčíř vyslal signál, že chce zpátky do Česka. A byl za to ochotný vysvětlit...

Trable s láskou v posteli. Když chce jeden z partnerů víc než ten druhý

Premium „Ty už mě nemiluješ! Vůbec tě nevzrušuju!“ protne noční ticho výčitka ostrá jako břitva a následuje vzlykot, nad nímž...

Závislost na alkoholu? Při odvykání můžete vidět bílé myši, vysvětluje odbornice

Premium Dvě skleničky vína ještě neznamenají závislost na alkoholu. „Aby člověk mohl být označen za závislého, musí splnit...

Potraviny přesýpejte do dóz. Osm pravidel, aby se do nich nedali moli

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je však uložit, aby...

Zázvor je parťák do nepohody. Zahřeje, uleví od bolesti, brzdí nádory

Že přijde zázvor vhod při chřipce, angíně, zánětu průdušek či nachlazení, to není žádná novinka. „Zázračný“ kořen toho...

Mistři grilu ukážou, jak na ikonický burger Juicy Lucy se sýrem

Tvrdí se o něm, že je nejlepším burgerem v Americe, protože v sobě spojuje ideální poměr masa a sýru. V dnešním dílu...

Nechtěl „signature dish“, stala se jím koprovka. Díky hostům, říká šéfkuchař

Premium Šéfkuchař Pavel Býček rád vypráví jídlem příběhy a nechává na hostovi, jestli je chce číst, nebo jde do restaurace The...

Stop klasickým těstovinám. Vyzkoušejte zdravější špagety Melissa
Stop klasickým těstovinám. Vyzkoušejte zdravější špagety Melissa

Chcete si během pár minut připravit zdravý a chutný oběd nebo večeři? Máme pro vás řešení. Zapojte se do testování a připravte si špagety Melissa,...

Prosázel a propil 7 milionů korun. Prodal jsem i Českého lva, říká Vondráček

Televizní reportér, novinář a režisér David Vondráček (59) prohrál za celý svůj život v hazardu sedm milionů korun....

Žena vypadá jako holčička, lidé zaměňují jejího manžela za tatínka

Třicetiletá Carolyn Fulltzová z USA už je trojnásobnou maminkou, ale stále vypadá jako malá holka. Její o tři roky...

Každý má nějakou erotickou slabůstku či fetiš. Které patří mezi nejčastější?

Mít v sexuálních hrátkách nějakou více či méně podivnou „úchylku“, která nám dělá dobře, rozhodně není hřích. Je to...

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Proslavila se hity Závidím či Drahý můj

Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků, interpretka hitů...

A TOTO VÍTE? K čemu je ten tlustý válec na hlavních moderních tanků

Seriál I na tanku lze identifikovat věci, které mohou u někoho vzbudit otazníky. Například tlustší válec na hlavni kanonu....