Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Otevírá se první škola gastronomie. Neučí vařit, ale podnikat

aktualizováno 
Od začátku dubna se rozjel první běh kurzů, které mohou naučit zájemce o podnikání v gastronomii, jak fungovat a neprodělat kalhoty. A ujistit se, zda je jejich myšlenka tak nosná, že má vůbec cenu do ní investovat.

Myslíte si, že děláte nejlepší cupcakes na světě? Než rozjedete provoz, můžete si jejich výrobu vyzkoušet nanečisto. | foto: Profimedia.cz

„Jde o to, že ne každý nápad je tak dobrý, že se v praxi chytí. Je hodně lidí, kteří jsou tak nadšeni vlastní myšlenkou, že se na ni nedokáží podívat z odstupu. Takoví lidé jsou schopni se zadlužit a utratit za prostory a vybavení statisíce a až pak zjistit, že o jejich službu nebo produkt není mezi lidmi zájem,“ popisuje typickou situaci Marcel Vargaeštok, zakladatel konceptu Chefstarteru a školy vaření Chefparade.

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Zakladatel Chefstarteru Marcel Vargaeštok a šéfka kurzů Judit Balázsyová

Jako každý manažer si prošel úspěchy i neúspěchy a došel k názoru, že by nebylo špatné umožnit lidem jakýsi systém podnikání na zkoušku, kdy by se mohli o každém kroku od záměru až po realizaci poradit s někým zkušenějším.

„Proto jsme například postavili profesionální kuchyni, která splňuje veškeré hygienické normy a tu si můžete pronajmout. Takže když kupříkladu myslíte, že pečete jedinečné koláče podle receptu vaší babičky, můžete je začít péct v pronajaté kuchyni a vyzkoušet je prodat. A když o ně bude opravdu velký zájem, můžete si troufnout jít do rizika nákupu vlastního provozu,“ vysvětluje Vargaeštok.

Podle něj je ve světě stále větším trendem, že specializované vzdělání získáte spíš díky intenzivnímu školení, které člověka připraví na budoucí profesi, než díky klasické škole, kde vstřebáváte hodně balastních informací, jež už nikdy v životě nezužitkujete. V zahraničí je podle něj hodně vzdělávacích projektů, ale něco podobného, jako vytvořil v Praze, nezná. Tedy sdílení kuchyně, mentoring, spojení s investory.

Ne že by byl každý zájemce veden za ručičku, ale snáze se dostane k informacím, které by musel pracně vyhledávat a vyhne se desítkám slepých cest.

Profesionální kuchyň si může každý pronajmont do doby, než si vyladí své...

Profesionální kuchyň si může každý pronajmout do doby, než si vyladí své recepty a vyzkouší, že o jeho výrobky bude zájem.

Koncept Chefstarteru totiž funguje na principu mentorů - s nimi se můžete poradit o problému, který právě potřebujete vyřešit. Od finančních záležitostí až po rady s focením a prezentace jídel.

Mimo tyto jednotlivé rady Chefstarter právě rozběhl ucelený dvouměsíční kurz, kde se přihlášení budou „trénovat“ v několika oborech. Budou se učit marketingu, práci s médii, jak dodržet standardy pro hygienické normy a další věci, které by jim v podnikání mohly znepříjemnit život.

Součástí kurzu je i komunikace s ostatními účastníky, kteří reagují na nápady kolegů mezi prvními a poskytnou tedy zpětnou vazbu „z lidu“. Závěr se pak má odehrávat ve stylu malého „Dne D“, frekventanti si vyzkouší schopnost odprezentovat nápad skutečným potenciálním investorům.

Poslední věcí je cena. Za celý dvouměsíční kurz se zaplatí kolem jedenácti tisíc korun, což je podobná částka jako například za rekvalifikační kurz asistentky nebo daňové účetní. Není to málo, ale zároveň to může ušetřit statisíce na zahlazení dluhů po neúspěšné společnosti.

Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Radek Kašpárek umí i po Skypu. S redaktorkou vařil pórkovou polévku

Premium Obavy z toho, že člověk musí prodat kravku a zastavit dům, aby se mohl najíst v michelinské restauraci, se snaží...

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Prezervativy, manikúra, toaletní papír. Co nacházejí knihovníci v knihách

Premium Pohodlně uvelebeni louskáte román svého oblíbeného autora. Otočíte na další stránku a... z knihy se snese sprška drobků...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz