VIDEO: Podle Pohlreicha žena do kuchyně nepatří. Na Smíchově ji snese

  1:00
V hospodě U svatého Filipa a Jakuba na pražském Arbesově náměstí měli majitelé pocit, že v kuchyni spolu válčí kuchař s kuchařkou. Tak požádali Ano, šéfe! o pomoc. Sami ale nakonec museli bojovat s letitou špínou a vlastní leností, kvůli kterým jim Zdeněk Pohlreich málem utekl dřív, než začal pomáhat se změnami.

Smíchovská restaurace U svatého Filipa a Jakuba nedaleko stejnojmenného kostela patří shodou roztomilých náhod dvěma kamarádům: Filipovi a Jakubovi. Jeden je vyučený kuchař, druhý nedostudovaný právník.

Je v pražské restauraci v centru blaze?

Ani v poslední sérii Ano, šéfe! tak nechybí pražská restaurace. Pyšní se dobrou lokalitou, hotovkami k obědu, výborným točeným pivem a nekonečnou nabídkou jídel na objednávku, což bývá smrt kuchařů i obsluhujícího personálu. Šéfa ale nepřesvědčí ani jídlo na talíři. Vyděšený je jak ze smažených korbáčiků, tak z kuřecích kousků v sýrové omáčce se šíleným názvem chřestýší oprátka.

Přesto si majitelé myslí, že mají dva úžasné, střídající se šéfy kuchyně. Michala, který je sice vyučený instalatér, ale vaření ho baví, a kupodivu opravdickou a správně vyvařenou kuchařku Dášu. Kdo z nich ve skutečnosti vaří lépe? Filip s Jakubem nechtějí přijít ani o jednoho z nich a doufají, že šéf napjaté vztahy mezi nimi vyřeší. Jenže ten vidí problémy jinde.

Zdeněk Pohlreich vysvětluje majitelům a personálu restaurace U svatého Filipa a
Stačilo odsunout lednice a Zdeněk Pohlreich měl po chuti v takové kuchyni
Zdeněk Pohlreich vysvětluje jednomu z majitelů restaurace U svatého Filipa a

Stačilo odsunout špatně chladící lednice a Zdeněk Pohlreich měl po chuti v takové kuchyni vařit.

Po návštěvě kuchyně je totiž Pohlreichovi jasné, že tam bují i něco jiného než jen špatné vztahy mezi kuchaři. Stačí jenom o kousek odstrčit špatně chladící lednici a pokoušejí se o něj mdloby. Vaření tak přijde na řadu až po důkladné noční očistě kuchyně. Ve vzduchu totiž visela vážná hrozba ukončení natáčení. 

Práce ještě nikomu neublížila a je inspirující

Následující den to vzal z gruntu i šéf, takže dal volno kuchařům a jednoho z majitelů postavil za sporák a druhého poslal na plac mezi hosty. Chce je probudit z letargie, aby se na svůj podnik podívali jinýma očima, brali ho opravdu za svůj a podle toho se k němu a ke svým hostům chovali. "Ty vole, tady by se prodalo žrádla!" vidí podnikatel Pohlreich úplně živě skryté rezervy podniku.

Zdeněk Pohlreich a kuchařka resturace U svatého Filipa a Jakuba, která je pyšná
Zdeněk Pohlreich a bývalý instalatér, který vaří v restauraci U svatého Filipa

Vlevo vaří se Zdeňkem Pohlreichem kuchařka Dáša, vpravo vyučený instalatér Michal.

Další den se šlo na pořádný nákup masa, nechybí ani ledvinky a uzená žebra. Při vaření se Zdeňkovi zdála šikovnější Dáša, která je pyšná na svou dršťkovou, kaťák a chřestýší oprátku v podobě kuřecích nudliček. A to i přesto, že si Pohlreich myslí, že ženy do profesionální kuchyně nepatří, jak prozradil v rozhovoru Kdo neumí dobře jíst, nemůže bejt úplně šťastnej. Rajská tu prý v tento den byla naprosto úžasná, jak prozradil zdroj z natáčecího štábu.

Než se šéf rozloučil, navrhl rozšířit pivní sortiment, vařit jednoduchá domácká jídla, pár druhů dobře udělaného masa a dvě tři skvělé polévky. Nic složitého. Problém podle něj vězí v hlavách majitelů a jejich chuti a invenci skutečně vést vlastní podnik. "O každém hostovi přemýšlejte jako o příležitosti zvýšit vaše tržby," radil.

Podniku by podle něj slušela image hezké čisté hospody, kde se vaří hezké české jídlo. Není tedy divu, že chuť dát si něco dobrého českého zřejmě dostanete i dnes večer při sledování tohoto nejčerstvějšího dílu Ano, šéfe! Také jsme podlehli a rozhodli se pro test.

Chřestýše jsme si mohli dát i pár měsíců po natáčení

Arbesovo náměstí máme z redakce iDNES.cz nedaleko. Ve třech jsme tedy v pondělí projeli denní nabídku na internetu a vyrazili. Jestli mají na dveřích šéfovskou samolepku, to neprozradíme, každopádně chřestýší oprátka byla ten den hostům k dispozici, ačkoliv "za Pohlreicha" se s ní téměř dojemně rozloučili. Odvahu k jejímu objednání jsme ale nenašli. 

Z polévek byly k výběru hovězí vývar a zelňačka, která vypadala skvěle. V kuchyni ale zřejmě někomu ujela ruka s octem, který nemilosrdně překryl typickou chuť kysaného zelí. Ještě že se ta kyselost dala zajíst chlebem. Vem čert, že vypadal a chutnal jako z minulého týdne.

Tři hotovky už byly v půl jedné vyjedené, ze zbytku jsme si tedy vybrali guláš a smažák, prostě klasiku. Porce byly pořádné. Knedlíky neurazily ani nenadchly, hovězí bylo měkoučké, jen se rozsýpalo. Jen omáčka chutnala, jako kdyby se v kuchyni nikdo nenamáhal s dochucením, což celé jídlo hodilo do těžkého průměru. Škoda. S obrovskou chutí jsme tedy guláš zapili točeným tmavým (a nealkoholickým) pivem. Jen to zasyčelo, ale těžko nám bylo až do večera.

Kolegyně, která si dala smažák, si ovšem libovala, že takhle krásně suchý (rozumějte nenacucaný tukem) obalovaný sýr, neroztékající se a s jemnou strouhankou, dlouho nikde nedostala. Zřejmě byl také pro žaludek o něco lehčí, protože pivu odolala. Nicméně příležitost, že získají tři nové hosty, v hospodě "u svatých" prošvihli. Jedině, že bychom se někdy v horkém létě vrátili kvůli pivu. 

Vstoupit do diskuse (218 příspěvků)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Soutěž
Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Kdy sázet lilie a jak na to. Vyhněte se chybám, které ničí cibulky

Přejete si na léto vytvořit na zahradě předěl, například mezi užitkovými...

Lilie patří mezi nejpůsobivější květiny, jaké si můžete na zahradě vysadit. Potěší bohatými květy i nenáročným pěstováním. Poradíme, kdy lilie sázet, jak vybrat vhodné stanoviště a půdu i jak...

12. listopadu 2025

Dědův malý podběrák na to nestačil. Životní souboj se 161centimetrovým sumcem

Soutěž
Tomáš Hovorka a jeho obří sumec

Tento příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Tomáš Hovorka. Líčí jeden z nejúžasnějších a nejnáročnějších soubojů s rybou, který mladý rybář zažil. Ukazuje nejen vzrušení z...

12. listopadu 2025

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

12. listopadu 2025

Mám ráda prvotní šok, základ je třídění a pořadí. Češka o mistrovství světa v puzzle

Premium
Historicky první mistryně světa v jednotlivcích ve skládání puzzle Jana...

Snad každý někdy doma skládal puzzle. Ale zkusili jste si sestavit obrázek na čas? Jana Ondroušková v tom patří k nejlepším na světě. „Pokud slyšíte cizí potlesk, víte, že první nebudete,“ říká v...

11. listopadu 2025

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Vyhrajte poukaz na masáž v hodnotě 1 500 Kč a sladký box od Verbeny
Vyhrajte poukaz na masáž v hodnotě 1 500 Kč a sladký box od Verbeny

Je čas dopřát si chvilku klidu a rozmazlování. Zapojte se do naší soutěže a vyhrajte poukaz na masáž v hodnotě 1 500 Kč spolu s Verbena boxem plným...

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.