Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jídlo je přežitek, můj nápoj ho v budoucnu nahradí, tvrdí vynálezce

Čech Jakub Krejčík tvrdí, že jeho nápoj Mana nahradí většinu potravin. Svůj vynález zkouší na sobě a zatím neumřel, naopak tvrdí, že se cítí líp. Na vývoj bude vybírat prostředky na stránce Startovač.cz, která pomáhá začínajícím podnikatelům.
Tekutinu můžete připravovat i v mixéru.

Tekutinu můžete připravovat i v mixéru. | foto: Jakub Krejčík

"Často zapomínáme nebo nestíháme jíst. Přejídáme se a necháváme se ovládat chutěmi. Nechce se nám trávit čas nakupováním potravin, někdy se nám nechce ani vařit a někdy nám prostě na kvalitní jídlo chybí finance," tvrdí ve svých propagačních materiálech Jakub Krejčík. A pokouší svůj nápoj aplikovat sám na sobě, aby dokázal v praxi, že to lze.

Zaznějí i vyšší cíle jako vyřešení potravinové soběstačnosti světa či záchrana přírodního bohatství zplundrovaného zemědělstvím. V budoucnu se oprostíme od nějakých chuťových vášní, nebude s námi cloumat chuť na krkovičku, čokoládu, salát nebo třeba ovčí sýr. Prostě na rychlou snídani a pracovní oběd vypijeme svou dávku nápoje. Někteří si dají i večerní dávku, pouze gurmáni si uvaří večeři a postaru si to užijí.

Jakub Krejčík dospěl ke složení svého nápoje studiem odborné literatury, týkající se jídla a výživy. "Společně s odborníky z oborů biochemie a chemie jsem našel všechny výživové látky, které člověk přijímá v běžné stravě a pro svůj život potřebuje. Vedle nich však jídlo obsahuje celou řadu látek balastních či dokonce škodlivých. Tyto látky moje Mana neobsahuje – naproti tomu obsahuje všechny výživové látky, které člověk potřebuje," popisuje zrození Many.

Jak jsme testovali Manu

Kolegyně Zuzana Kohoutová se snaží odhalit, jak to vlastně chutná.

Objednali jsme si na zkoušku jedno balení Many. Měli jsme pocit, že snadnější by bylo rozmíchat ji v mixeru, v shakeru nám zůstala trocha prášku na dně.

Nápoj je polotekutý, dlouho jsme se nemohli rozhodnout, jak vlastně chutná. Nakonec zvítězila směs vloček a dalších obilnin. Kolegyním připadal nápoj sladký, měl by však obsahovat vše, co tělo potřebuje. Jinak docela chutnal, zazněl názor, že by bylo dobré, kdyby existovalo více příchutí, které by se daly střídat.

Nakonec se kolegyně shodly, že by to mohlo být řešení pro lidi, pro které je jídlo ztrátou času a ze samotného přijímání potravy necítí žádnou radost. A dobrou variantu pro situace, kdy nebude možnost klasickou stravu přijímat.

Majoritní složky podle něj pocházejí z velice hodnotných rostlinných zdrojů, které se zušlechťují odstraněním balastních látek i vody a dále jsou obohaceny o vitaminy a minerály.

"Připomíná mi to amerického podnikatele, který v laboratoři udělal směs ze všeho potřebného a už nějaký měsíc jen pije tento koktejl namísto jakéhokoliv jídla, a i to prodává. Toto vypadá o něco líp," komentuje odbornice na zdravou výživu a dietoložka Margit Slimáková.

"Pamatuji si na ohlasy a lidé se shodli, že není možné jednoznačně říct ani pro, ani proti. Ale chuťově a společensky je to určitě mimo, strava není přece jen podávání potřebných živin," říká Slimáková. "Navíc tu je nebezpečí, že existuje něco, co jsme ještě neizolovali, ale ve stravě to je a potřebujeme to. Příkladem jsou fytochemikálie, kterých jsou tisíce, jsou v různých druzích zeleniny a ovoce, z nich známe pár, neznáme ani potřebná množství, jen víme, že lidé s vyššími hladinami jsou zdravější, problematika se stále intenzivně studuje," vysvětluje.

Pokusů o výrobu superpotraviny je na světě víc. Jen shodou okolností před několika dny proběhla v redakci Mail Online ochutnávka podobného nápoje od Roberta Rhineharta z Kalifornie (přečtěte si zde), který už je s produkcí svého nápoje dál. Nabízí ho ke koupi on-line, jedno jídlo stojí 3 libry (asi 100 korun).

Jakub Krejčík hodlá získat finance na průmyslovou výrobu své Many na českém serveru Startovač. Zatím vychází jedno jídlo na 63 korun. "Při výrobě většího množství bychom se rádi s cenou Many na celý den dostali na stovku," slibuje.

Tvůrce Many bere svůj nápad poctivě, a než ho vypustí do světa, zkouší ho na sobě. Během prvního měsíce zkoušel nahrazovat 50 % stravy, nyní během druhého měsíce nahradil 75 % a postupně se dostává ke sto procentům.

Během testování si nechává odebírat krev a kontroluje krevní obraz. Na své Facebookové stránce popisuje i své pocity během testování, zatím se zdá, že zdravotně je zcela v pořádku, jen se mu změnily chuťové preference. Nyní vyhlásil program testování pro dobrovolníky, kteří mají za úkol stravovat se Manou sedm dní.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...