Deset superpotravin, díky kterým tělu dodáte vše potřebné

  0:05aktualizováno  0:05
Superpotraviny tvoří běžnou součást našeho jídelníčku, a přitom jsou účinnější než řada výživových doplňků z lékárny. Jejich síla tkví v tom, že jsou v nich namixované nejen vitaminy či stopové prvky, ale též látky, které pomáhají lidskému tělu vše užitečné dobře vstřebat.

Připravte si třeba salát z kadeřávku a můžete do něj přidat i avokádo, sušené plody goji či mandle. | foto: Profimedia.cz

Avokádo
Světle žlutozelená dužina obalující masivní pecku má máslovou konzistenci, lahodnou chuť a hlavně vysokou nutriční a kalorickou hodnotu. Spolu s olivami je avokádo ovocem nejbohatším na tuky. Jde hlavně o tuky tělu prospěšné, které pomáhají činnosti srdce a zároveň jsou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám. Avokádo obsahuje i proteiny, lutein, kyselinu listovou a vitamin E. Působí jako prevence proti rakovině.

Borůvky
Mají v sobě kromě vitaminu C nebývalé množství antioxidantů a flavonoidů, proto by se podle odborníků na výživu měly v jídelníčku objevit častěji než jen v létě. Jsou prevencí proti cukrovce, žaludečním vředům, vysokému krevnímu tlaku a srdečním problémům. Borůvková barviva antokyany léčí sliznice celého těla. Třísloviny obsažené v plodech mírní menstruační bolesti i silné krvácení a pomáhají ženskému tělu vyrovnat se s přechodem.

Brokolice
Má v sobě spoustu vitaminu C, je tedy vhodná při detoxikaci organismu. Zároveň se podílí na prevenci proti rakovině. Díky obsahu vitaminu A či glutathionu posiluje imunitní systém, dietologové ji také doporučují při redukčních dietách. Tvoří významný zdroj hořčíku, což je minerál nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů i tvorbu hormonů. Vysoký podíl vlákniny v brokolici působí též jako prevence nemocí střev.

Fotogalerie

Česnek
Říká se o něm, že je přírodním antibiotikem. Za obou světových válek sloužil coby dezinfekce a zachránil řadu lidí. Česnek umí zahnat do defenzivy některé viry či bakterie, osvědčuje se třeba při chřipce. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu, a je tedy vhodný pro ty, kdo trpí chorobami srdce a cév. Působí proti nadýmání, prospívá při cukrovce a žaludečních potížích, ničí i parazity žijící ve střevech. Nejúčinnější je syrový.

Goji
Sytě červené plody kustovnice čínské z horských oblastí Asie, které jsou u nás poměrně běžně dostupné sušené, mají silné antioxidační účinky a jsou vhodné k prevenci rakoviny a stárnutí. Zároveň podporují imunitu, vyrovnávají pH v krvi a mají i protizánětlivý efekt. Jsou i významným zdrojem beta-karotenu a stopových prvků, hlavně zinku, selenu, železa a vápníku. Ale pozor, doporučují se ale nejvýš dvě hrsti sušených plodů denně, protože vyšší dávky mohou způsobit potíže se zažíváním.

Granátové jablko
Půvabné ovoce sladkokyselé chuti má širokou škálu blahodárných účinků. V každém plodu je zhruba 600 semen plných šťávy, a přestože 80 % z nich tvoří voda, zbylých 20 % je nabito prospěšnými látkami: sodíkem, draslíkem či vitaminem B1, B2 a B3. Konzumace přispívá ke snižování rizika kardiovaskulárních chorob, působí proti vzniku osteoporózy i rakoviny. Posiluje imunitu a pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu v krvi.

Hlávkový salát
Zelené listy mají vysoký obsah vitaminů, posilují imunitní systém. Zároveň jsou vodnaté, takže tělo hydratují. Hlávkový salát je vděčným zdrojem železa a kyseliny listové, pomáhá odstraňovat únavu, podporuje trávení, čistí játra a celkově chrání kardiovaskulární systém. Nejcennější jsou zevní listy salátu, které obsahují nejvíc výživných látek. Salát je možné podávat i v tekuté podobě: tmavá šťáva z něj pozitivně působí na zažívání.

Mandle
Obsahují množství vitaminů ze skupiny B, příznivě působí na srdce a zlepšují paměť. Podle dietologů stačí dát si denně hrst mandlí, tedy asi 30 gramů: mimo jiné tím tělu dodáte i 75 mg vápníku, 200 mg draslíku a 76 mg hořčíku. Mandle obsahují i rostlinné steroly, které brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí. Dostatečný příjem těchto fytosterolů ve stravě dokáže snížit krevní cholesterol až o 10 %.

Sladké brambory
Hlízy povijnice batátové jsou nejen chutným základem podzimních receptů, ale též účinnou prevencí civilizačních chorob a rakoviny. Podobně jako třeba mrkev mají sladké brambory vysoký podíl beta-karotenu, který organismus chrání před škodlivými radikály. Sladké brambory obsahují vitamin A, který zpomaluje stárnutí. Jsou v nich vitaminy B, C a E, železo či draslík. Batáty jsou zdrojem sacharidů, patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.

Zelený čaj
Zdraví prospěšné účinky má čaj ve všech podobách: zelený, černý i bílý. Předností všech je vysoký podíl polyfenolů a flavonoidů, které tělo chrání před volnými radikály a snižují tak riziko rakoviny. Zelený čaj má pozitivní vliv na metabolismus, odborníci jej doporučují i při redukční dietě (jak ho ideálně připravit, čtěte zde). Podle některých novějších studií může zelený čaj pomáhat při prevenci i léčbě zánětlivých procesů v těle.

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Galerie mizejícího světa, který už vaše děti nebudou pamatovat

Legendární česká motorka Pionýr, známá pod přezdívkou fichtl, znovu ožívá. Při...

S těmito věcmi jste se ještě nedávno běžně potkávali, ale vaše děti už je nebudou znát. Svět se mění rychleji, než si...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Najdete na iDNES.cz