Avokádo
Světle žlutozelená dužina obalující masivní pecku má máslovou konzistenci, lahodnou chuť a hlavně vysokou nutriční a kalorickou hodnotu. Spolu s olivami je avokádo ovocem nejbohatším na tuky. Jde hlavně o tuky tělu prospěšné, které pomáhají činnosti srdce a zároveň jsou prevencí proti kardiovaskulárním chorobám. Avokádo obsahuje i proteiny, lutein, kyselinu listovou a vitamin E. Působí jako prevence proti rakovině.
Borůvky
Mají v sobě kromě vitaminu C nebývalé množství antioxidantů a flavonoidů, proto by se podle odborníků na výživu měly v jídelníčku objevit častěji než jen v létě. Jsou prevencí proti cukrovce, žaludečním vředům, vysokému krevnímu tlaku a srdečním problémům. Borůvková barviva antokyany léčí sliznice celého těla. Třísloviny obsažené v plodech mírní menstruační bolesti i silné krvácení a pomáhají ženskému tělu vyrovnat se s přechodem.
Brokolice
Má v sobě spoustu vitaminu C, je tedy vhodná při detoxikaci organismu. Zároveň se podílí na prevenci proti rakovině. Díky obsahu vitaminu A či glutathionu posiluje imunitní systém, dietologové ji také doporučují při redukčních dietách. Tvoří významný zdroj hořčíku, což je minerál nezbytný pro činnost svalů, srdce, pro přenos nervových vzruchů i tvorbu hormonů. Vysoký podíl vlákniny v brokolici působí též jako prevence nemocí střev.
Česnek
Říká se o něm, že je přírodním antibiotikem. Za obou světových válek sloužil coby dezinfekce a zachránil řadu lidí. Česnek umí zahnat do defenzivy některé viry či bakterie, osvědčuje se třeba při chřipce. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu, a je tedy vhodný pro ty, kdo trpí chorobami srdce a cév. Působí proti nadýmání, prospívá při cukrovce a žaludečních potížích, ničí i parazity žijící ve střevech. Nejúčinnější je syrový.
Goji
Sytě červené plody kustovnice čínské z horských oblastí Asie, které jsou u nás poměrně běžně dostupné sušené, mají silné antioxidační účinky a jsou vhodné k prevenci rakoviny a stárnutí. Zároveň podporují imunitu, vyrovnávají pH v krvi a mají i protizánětlivý efekt. Jsou i významným zdrojem beta-karotenu a stopových prvků, hlavně zinku, selenu, železa a vápníku. Ale pozor, doporučují se ale nejvýš dvě hrsti sušených plodů denně, protože vyšší dávky mohou způsobit potíže se zažíváním.
Granátové jablko
Půvabné ovoce sladkokyselé chuti má širokou škálu blahodárných účinků. V každém plodu je zhruba 600 semen plných šťávy, a přestože 80 % z nich tvoří voda, zbylých 20 % je nabito prospěšnými látkami: sodíkem, draslíkem či vitaminem B1, B2 a B3. Konzumace přispívá ke snižování rizika kardiovaskulárních chorob, působí proti vzniku osteoporózy i rakoviny. Posiluje imunitu a pomáhá ke snížení vysokého krevního tlaku a cholesterolu v krvi.
Hlávkový salát
Zelené listy mají vysoký obsah vitaminů, posilují imunitní systém. Zároveň jsou vodnaté, takže tělo hydratují. Hlávkový salát je vděčným zdrojem železa a kyseliny listové, pomáhá odstraňovat únavu, podporuje trávení, čistí játra a celkově chrání kardiovaskulární systém. Nejcennější jsou zevní listy salátu, které obsahují nejvíc výživných látek. Salát je možné podávat i v tekuté podobě: tmavá šťáva z něj pozitivně působí na zažívání.
Mandle
Obsahují množství vitaminů ze skupiny B, příznivě působí na srdce a zlepšují paměť. Podle dietologů stačí dát si denně hrst mandlí, tedy asi 30 gramů: mimo jiné tím tělu dodáte i 75 mg vápníku, 200 mg draslíku a 76 mg hořčíku. Mandle obsahují i rostlinné steroly, které brání vstřebávání cholesterolu ze zažívacího ústrojí. Dostatečný příjem těchto fytosterolů ve stravě dokáže snížit krevní cholesterol až o 10 %.
Sladké brambory
Hlízy povijnice batátové jsou nejen chutným základem podzimních receptů, ale též účinnou prevencí civilizačních chorob a rakoviny. Podobně jako třeba mrkev mají sladké brambory vysoký podíl beta-karotenu, který organismus chrání před škodlivými radikály. Sladké brambory obsahují vitamin A, který zpomaluje stárnutí. Jsou v nich vitaminy B, C a E, železo či draslík. Batáty jsou zdrojem sacharidů, patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny.
Zelený čaj
Zdraví prospěšné účinky má čaj ve všech podobách: zelený, černý i bílý. Předností všech je vysoký podíl polyfenolů a flavonoidů, které tělo chrání před volnými radikály a snižují tak riziko rakoviny. Zelený čaj má pozitivní vliv na metabolismus, odborníci jej doporučují i při redukční dietě (jak ho ideálně připravit, čtěte zde). Podle některých novějších studií může zelený čaj pomáhat při prevenci i léčbě zánětlivých procesů v těle.