VIDEO: Jak vás zelený čaj postaví na nohy i v největším parnu a dusnu

aktualizováno 
Poctivě připravený ledový zelený čaj dokáže rychle zchladit organismus a zrychlit metabolismus. V horkém dni je to doslova spása. Základem je kvalitní čaj, ze kterého lze jednoduše vykouzlit celou řadu zajímavých a osvěžujících letních nápojů.

Použít můžete tradiční sypaný zelený čaj nebo i speciální práškový zelený čaj matcha. Způsob přípravy pak je závislý hlavně na tom, kolik času na ni máte. 

Fotogalerie přípravy čaje

Volbou zeleného čaje v létě chybu neuděláte, protože jako takový všechen efektivně ochlazuje organismus a navíc zrychluje metabolismus. Takže je šance, že se vám pouhým pitím zeleného čaje ještě jako bonus podaří zhubnout. Experimentovat se pak navíc dá i s ochucením ovocnými šťávami.   

Pokud by vám snad osvěžení formou nápoje bylo málo, zkuste si z práškového čaje matcha připravit luxusní zmrzlinu, viz článek Kdo si lízne, nechce jinou

Z práškového čaje připravíte dávku energie i za studena

Sáček s čajem kabusé jednoduše přelijete ledovou vodu a za 5 minut máte...
Sáček s čajem kabusé jednoduše přelijete ledovou vodu a za 5 minut máte...
Sáčkovaný kvalitní práškový čaj matcha ve směsi s čajem typu kabusé je

Pouhých pět minut vám postačí na přípravu osvěžujícího nápoje ze směsi práškového zeleného čaje matcha a praženého listového čaje typu kabusé, dodávané v trojhranném nálevovém sáčku. Můžete si ho připravit klasickou "horkou cestou": vodu nechte projít varem, potom počkejte, až zchladne na 70°C a v šálku louhujte pouhou minutu. Jeden sáček můžete použít i třikrát. 

Tip pro 1,5l petku

Do plné lahve oblíbené vody nasypte 10 gramů sypaného zeleného čaje a nechte přes noc v lednici louhovat. Zhruba po 12 hodinách získáte překvapivě osvěžující pití.

Tento čaj ale úspěšně vylouhujete i ve studené vodě, třeba v konvici zchlazené filtrované vody během rozjeté party či grilování. Stačí na to pouhých pět minut a výsledkem je skutečný životabudič. Můžete si ho tedy vzít s sebou třeba i na výlet pro případ krize – v tom případě vám postačí petka s vodou, do které sáček na pět minut ponoříte.  

"Fígl je v tom, že zatímco v ledničce můžete po několik hodin macerovat různé čaje, během pěti minut se v ledové vodě vylouhuje pouze čaj prvotřídní a najemno nasekaný," vysvětluje zásadní rozdíl dovozce čaje Daniel Klásek z brněnské firmy Darjeeling.

Dodává, že čaje zvané kabusé pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine více účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.

Mléčný koktejl

Osvěžující je i kombinace ledového mléka a japonského práškového čaje matcha. Do šejkru stačí vsypat 3 gramy zeleného prášku, zalít je 2 dcl mléka, přidat led a cukr a dobře promíchat. Objevíte chuť, na jakou se jen tak nezapomíná.

Protože jde o čaj opravdu kvalitní, stojí 16 třígramových sáčků 217 korun. Zdá se to hodně. Než si rozpočítáte, že vás půl litru hotového nápoje z čistě přírodní bio suroviny, plného antioxidantů a skutečně osvěžujícího, přijde zhruba na 14 korun. To leckterá umělá limonáda stojí víc. 

A z vlastní zkušenosti varuji: kabusé nepít před spaním, protože po jeho konzumaci se usnout nedá. Spíš budete mít chuť ještě někam vyrazit. 

Pokud jste na sladké a čistý zelený čaj "nedáte", můžete si nejen tento zelený čaj dokonale přichutit. Stačí přidat čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče, citronu či jiných citrusových plodů (volte podle podle své chuti, experimentování vás bude bavit), kostky ledu, případně cukr - pokud neřešíte štíhlou linii. 

Tradičně připravený čaj, jen prudce zchlazený ledem

Kdo chce jít cestou nejmenšího odporu, zalije zelený sypaný čaj 90 °C horkou...

Kdo chce jít cestou nejmenšího odporu, zalije zelený sypaný čaj 90 °C horkou vodou v nahřáté čajové konvici a pak ho prudce zchladí přelitím přes led.

Nechcete-li vymýšlet nic moc speciálního a ani na to nemáte čas, připravte si sypaný zelený čaj klasickým způsobem, zalitím vodou horkou 90°C. Dávkujte pět gramů darjeelingu na 3 dcl vody, louhujte pět minut.

Připravte si sklenice, které naplníte do svou třetin kostkami ledu, přes které připravený horký čas přelijte a můžete hned podávat. Přisladit lze třeba javorovým sirupem nebo medem. A funguje to taky.  

Louhování tajícími kostkami ledu pro fajnšmekry

Opravdu silný zelený čaj, kdy každý lok vydá za šálek, lze připravit ve

Opravdu silný zelený čaj, kdy každý lok vydá za šálek, připravíte ve skleněné nádobě z Japonska: čaj je v ní louhován tajícími kostkami ledu.

Velmi jednoduchá a působivá, ale současně zdlouhavá je příprava ve speciální skleněné nádobě původem z japonské sklárny Hario. V hrdle má usazenou menší nádobku, do které nasypete zelený čaj, navrch ho zasypete kostkami ledu a pak už jen čekáte, až kapky vody z tajících kostek překapají přes čajové lístky.

Je to otázka šesti až osmi hodin, s čímž je nutné počítat, ovšem výsledek stojí za to. Speciální nádobu k tomu určenou u nás koupíte jen na objednání, japonskou sklárnu u nás zastupuje pražírna Doubleshot, nějaký týden si na ni ale počkáte a přijde vás na jedenáct stovek. A nebo můžete zkusit improvizovat.


Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Tatarák s koňakem i indické kari. Uvařte si oblíbená jídla Karla Gotta

Takto si Karel Gott užíval v restauraci u italského kuchaře Emanuela Ridiho.

Karel Gott, který 14. července slaví životní jubileum, nepatří k vybíravým celebritám. Miluje tradiční česká jídla, ale...

Statek v malebném údolí s rozlehlou zahradou, které dopřávají volnost

Jezírko v zahradě založili rodiče před třiceti lety. (Statek v údolí na...

Téměř tři čtvrtě hektaru na jihovýchodním svahu a na něm zpustlá zahrada se starými třešněmi. To byla před třiceti lety...

Další z rubriky

KVÍZ: Etiketa stolování. Víte, jak se neztrapnit v restauraci?

Jak se vyznáte v etiketě v restauraci?

Nad etiketou většina lidí mávne rukou. Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší...

Maso z jalovice je lepší než z býka, míní kuchař Lukáš Nevyjel

Šéfkuchař Lukáš Nevyjel

Lukáš Nevyjel z pražské restaurace Nota Bene si sám bourá hovězí maso. Nevybírá si však jenom ty nejatraktivnější...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Najdete na iDNES.cz