Nejlepší občerstvení do hicu: doma macerovaný ledový čaj

aktualizováno 
Pro výrobu ledových čajů se hodí japonské zelené čaje Kabusé a Matcha, ale taky prvosklizňový čaj Darjeeling plný květinových chutí a vůní. Když nápoj doplníte ovocem nebo různými sirupy, vzniknou lahodné domácí limonády.

Domácí ledové čaje jsou osvěžující nejen díky ledu, ale rovněž díky povzbuzujícím a zdraví prospěšným látkám obsaženým v čaji. V horkých dnech takové domácí nápoje každého rychle postaví na nohy. Navíc bez cukru.

Stačí dodržet jednoduché pravidlo. Když chcete ledový čaj připravit velmi rychle, potřebujete vysoce kvalitní čaj, a když to má být navíc mimo domov, měl by být zabalený v pyramidových sáčcích. Sáčky můžete vzít s sebou třeba na výlet ke studánce nebo na piknik.

Jak na čaj Kabusé

Čaje se zástěnou

Stejně jako všechny zelené čaje, i kabusé a matcha efektivně ochlazují organismus v horkých dnech. Navíc zrychlují metabolismus. Oba čaje pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine víc účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.

Například čaj Kabusé je směs japonského zeleného a praženého listového čaje. Jeden sáček se třemi gramy čaje se louhujte v půl litru studené vody pouze pět minut a chuť výsledného nápoje je silná a typicky trávovitá a svěží. Připravit si z něj potom můžete i japonskou limonádu.

Než se čaj vylouhuje, namočíte okraje dvou vysokých sklenic do čerstvě vymačkané citronové šťávy a ponoříte do cukru, aby vznikla na okrajích krusta. Naplníte je kostkami ledu, které přelijete čajem Kabusé a nakonec ještě zakápnete zbytkem citronové šťávy.

Nejraději s macerátem

Pokud máte na přípravu domácího ledového čaje nebo limonády víc času, doporučujeme připravit si z čajových lístků takzvaný macerát, tedy nechat je ve vodě louhovat několik hodin nebo i přes noc.

Čajové lístky se ve studené vodě rozvíjejí mnohem pomaleji a postupně. Chuť kvalitního čaje tak může v macerátu vyniknout ještě víc než při přípravě horkého nálevu. I povzbudivé účinky macerátu jsou mnohem silnější.

Postupovat tak můžete nejen se zeleným čajem, vyzkoušejte například čerstvý čaj z Darjeelingu, který ručně sbírali během prvních sklizní letos na jaře.

Podívejte se na video, kde najdete podrobné návody k přípravě čajů.

Autor:

Nejčtenější

Jižní Morava může za 50 let vypadat jako spálené vnitrozemí Středomoří

Jak bude vypadat Jižní Morava v roce 2069? Odborníci se shodují, že se oteplí...

Také jste četli, že u nás kvůli globálnímu oteplování vznikne step, či dokonce další Sahara? Tak zle nebude. Magazín...

Chtěl bydlet v lese. Tak postavil dům na kraji města a kolem vysázel stromy

Jezírko má plochu zhruba 1 000 metrů čtverečních, lesní porost okolo vznikl...

Takový malý soukromý les si pro sebe a svou rodinu založil na okraji Pardubic pan Milan. Takzvaně na zelené louce,...

Tvarohovou svačinku připravíte za čtvrtinu ceny z obchodu. Za deset minut

Tvarohovou svačinku může ochutit jahodami, ořechy, anebo třeba borůvkami, podle...

Mám dvojčata a obyčejná dopolední svačinka pro kluky se mi prodraží skoro na padesát korun, píše čtenářka Věra. Některé...

Čtenáři ocenili citlivý přístup k téměř stoleté zahradě po předcích

Vítězné zahrady 1. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Celý týden měli čtenáři iDNES.cz možnost hlasovat a vybrat pětici nejkrásnějších zahrad, u nichž oceňují jak jejich...

Dvě zahrady, kde trávník nahradilo suťoviště. Kvůli pohodlí i suchu

Kde není trávník, není potřeba sekat. (Zahrádka u bytovky na moravské vsi)

Okrasnou a odpočinkovou zahrádku bez trávníku si z malého pozemku u bytovky udělal pan Stanislav ve vsi na Jižní...

Další z rubriky

Nesnášejí děti na základce šutrologii? V Muzeu Říčany se naučí ji milovat

Čedičové varhany, které vznikají tuhnutím magmatu, se nacházejí u zřejmě...

Muzeum v Říčanech je tak trochu odlišné. Neočekávejte posedávající důchodkyně hlídající zaprášené skleněné vitríny s...

Je po svatém Janovi. Nejvyšší čas na přípravu domácí ořechovice

Do nálevu na svatojánský likér využijete zelené vlašské ořechy nasbírané...

Ořechovice se připravuje z nedozrálých ořechů. Ty se obvykle sbírají v období mezi svátkem svatého Jana, který se slaví...

KVÍZ: Etiketa stolování. Víte, jak se neztrapnit v restauraci?

Jak se vyznáte v etiketě v restauraci?

Nad etiketou většina lidí mávne rukou. Základní pravidla stolování by měl však ovládat každý, kdo si nechce v lepší...

Najdete na iDNES.cz