Nejlepší občerstvení do hicu: doma macerovaný ledový čaj

  • 20
Pro výrobu ledových čajů se hodí japonské zelené čaje Kabusé a Matcha, ale taky prvosklizňový čaj Darjeeling plný květinových chutí a vůní. Když nápoj doplníte ovocem nebo různými sirupy, vzniknou lahodné domácí limonády.

Domácí ledové čaje jsou osvěžující nejen díky ledu, ale rovněž díky povzbuzujícím a zdraví prospěšným látkám obsaženým v čaji. V horkých dnech takové domácí nápoje každého rychle postaví na nohy. Navíc bez cukru.

Stačí dodržet jednoduché pravidlo. Když chcete ledový čaj připravit velmi rychle, potřebujete vysoce kvalitní čaj, a když to má být navíc mimo domov, měl by být zabalený v pyramidových sáčcích. Sáčky můžete vzít s sebou třeba na výlet ke studánce nebo na piknik.

Jak na čaj Kabusé

Čaje se zástěnou

Stejně jako všechny zelené čaje, i kabusé a matcha efektivně ochlazují organismus v horkých dnech. Navíc zrychlují metabolismus. Oba čaje pocházejí z čajovníků zastíněných sítěmi (v japonštině kabusé), které propustí jen polovinu slunečních paprsků. Stíněný čaj vyvine víc účinných, zdraví prospěšných látek a velmi aromatickou vůni.

Například čaj Kabusé je směs japonského zeleného a praženého listového čaje. Jeden sáček se třemi gramy čaje se louhujte v půl litru studené vody pouze pět minut a chuť výsledného nápoje je silná a typicky trávovitá a svěží. Připravit si z něj potom můžete i japonskou limonádu.

Než se čaj vylouhuje, namočíte okraje dvou vysokých sklenic do čerstvě vymačkané citronové šťávy a ponoříte do cukru, aby vznikla na okrajích krusta. Naplníte je kostkami ledu, které přelijete čajem Kabusé a nakonec ještě zakápnete zbytkem citronové šťávy.

Nejraději s macerátem

Pokud máte na přípravu domácího ledového čaje nebo limonády víc času, doporučujeme připravit si z čajových lístků takzvaný macerát, tedy nechat je ve vodě louhovat několik hodin nebo i přes noc.

Čajové lístky se ve studené vodě rozvíjejí mnohem pomaleji a postupně. Chuť kvalitního čaje tak může v macerátu vyniknout ještě víc než při přípravě horkého nálevu. I povzbudivé účinky macerátu jsou mnohem silnější.

Postupovat tak můžete nejen se zeleným čajem, vyzkoušejte například čerstvý čaj z Darjeelingu, který ručně sbírali během prvních sklizní letos na jaře.

Podívejte se na video, kde najdete podrobné návody k přípravě čajů.