VIDEO: Cascara z kávových slupek chutná jako čaj, povzbudí jako káva

aktualizováno 
Cascara je osvěžující nápoj, dá se pít studená i horká. Stačí si vybrat podle počasí. Připravíte ji ze sušených kávových slupek, které dnes farmáři používají čistě jako hnojivo, přestože obsahují stejné množství kofeinu jako kávová zrna.

I když nápoj připravený z kávových slupek vypadá na první pohled jako čajíček, sílu má velice slušnou, ať už je horký, nebo ledový.

V Etiopii a Jemenu si na čaji s obsahem kofeinu z kávových slupek pochutnávali mnohem dřív, než se kávová zrna začala pražit a káva získala nám známou podobu a chuť. Dnes se naopak káva připravuje z pražených zrn a o existenci nápoje ze slupek většina Evropanů nemá či donedávna neměla ani tušení.   

Káva je ovoce, chuťově srovnatelné s třešněmi

"Káva skutečně patří mezi ovoce, proto slupky kávových zrn chutnají sladce. I sušené vypadají a chutnají jako křížaly se znatelnou chutí třešní," navádí správným směrem Jaroslav Tuček, spolumajitel výběrové pražírny kávy Doubleshot.  

Takto se
Takto vypadají čerstvé kávové slupky.

Takto se "kávové třešně" sklízejí a takto vypadají čerstvé kávové slupky. Jako dužnina z třešní

Chuť sušených kávových slupek je nečekaně příjemná. Po chviličce slupky v ústech změknou a uvolní příjemnou nasládlou chuť. Opravdu připomíná křížaly; jen si nejste jistí, o které ovoce se jedná.

Pokud je tahle dobrota považovaná za odpad dobrý tak leda na hnojení, je to podobné, jako bychom vyhazovali na kompost dužninu z třešní a pochutnávali si na jejich pečlivě vyčištěných a upražených peckách. 

Za kolik cascaru koupíte a jak ji připravíte

Pokud zatoužíte otestovat, jak lidé připravovali kávu před stovkami let a jak jim chutnala, cascaru vyzkoušejte. Domů pořídíte 200g balení kávových bioslupek pod názvem Cascara za 190 korun. "Jsou to slupky získané během zpracování panamské kávy z farmy Emporium," upřesňuje původ slupek Jaroslav Tuček.

Příprava je jednoduchá, postupuje se stejně jako při přípravě čaje. Doporučený poměr je 15 g cascary na půl litru vroucí vody, po zalití jen necháte slupky louhovat šest minut a můžete servírovat. Citlivé a vnímavé jazýčky by měly v nápoji rozpoznat chuť rooibosu, šípkového čaje a třešní.

Studený nápoj připravíte stejně, jen cascaru po vylouhování přelijete přes led do šálku či do sklenice. Přidáte čerstvě vymačkanou šťávu z citrusů, vyzkoušet můžete i jejich různé kombinace, například pomeranč, půlku limetky a půlku citronu. Nezapomeňte na med a na led.  

Nechcete-li kupovat zajíce v pytli, ochutnejte cascaru nejdřív v kavárně. My jsme ji chutnali v Karlíně, v Mém šálku kávy, kde vás čtyři deci přijdou na 55 korun. Bylo krásné, téměř letní dopoledne, takže nám ji naservírovali ledovou, oslazenou medem a šmrncnutou pomerančovou šťávou. Stála za hřích. A probudila. 


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Známe vítěze infrasauny, první cenu si odnesl snímek z horského srubu

Se svou přítelkyní relaxujeme nejraději aktivně. Pro většinu lidí by...

Soutěž o nejlepší místo k relaxaci zná svého vítěze. Stal se jím snímek, který poslal David Kudr. Jen těsně v...

Najdete na iDNES.cz