Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Skelet z bažanta nevyhazujte, dostanete z něj famózní vývar

Když už si dáte práci se sháněním bažanta, vyplatí se zužitkovat ho do posledního kousku. Po oddělení prsíček a stehen zbude skelet a křídla, ze kterých se udělá výborný vývar.

Kuchař Marek Svoboda je ve společnosti Bidvest specialistou na úpravu zvěříny, pořádá školení profesionálních kuchařů, kteří náhodou ve škole nedávali pozor a uspořádat zvěřinové dny ve vlastní restauraci by jim dělalo problémy.

K bažantovi můžete přijít snadno: možná se ocitnete na bále a vyhrajete ho v tombole, možná zapracuje někdo z příbuzných, který se zúčastní honu. Anebo si na internetu najdete nejbližší prodejnu zvěřiny a můžete ho mít celoročně, nejen v sezoně lovů.

Jako každý racionálně uvažující hospodář radí Svoboda využít vše, co bažant nabízí. A není toho málo. Mimo "jinou" vůni a chuť masa se jeho maso cení pro nízký obsah tuku, je tedy ceněnou surovinou pro labužníky s nařízenou dietou.

Začněte jako s kuřecím vývarem

Příprava vývaru je podobná jako při práci s kuřetem. Kosti s masem se vkládají do studené vody, přidejte rovnou i divoké koření. Navíc ke klasické kombinaci nového koření, pepře a bobkového listu se přidává i jalovec.

"Takovou směs koření si můžete koupit v sáčku nebo použít jednoduché uzavíratelné sítko, které pak vyndáte z hrnce, abyste nemuseli lovit jednotlivé kuličky koření z hrnce ven," radí kuchař. Tady to není tak důležité, polévka se bude nakonec cedit.

Svoboda si následně připravil do vývaru játrové knedlíčky, vysvětlovat jejich přípravu považoval za zbytečné, ale přece jen: využijete suroviny, které máte po ruce, tedy bažantí játra, jinak postupujete podle klasické receptury. Tedy rozemelete 200 gramů jater, k tomu namačkáte pět stroužků česneku, přidáte pepř, vejce, trošku strouhanky a majoránku. Necháte odležet, aby se strouhanka vsákla a zavaříte 2-3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, nakonec se zchladí studenou vodou.

Když se začnou skelety vařit, začnete sbírat pěnu a necháte táhnout zhruba hodinku. Přidáte nahrubo nakrájenou zeleninu. Svoboda používá řapíkatý celer, karotku, celer a listovou petržel. Vývar pak necháte vařit další zhruba tři čtvrtě hodinu.

Servírujeme s noblesou

Aby vývar nevypadal na talíři "chudě", můžete si před podáváním orestovat na másle jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu jako vložku do polévky.

A můžeme servírovat. Do talíře vložte játrové knedlíčky, maso obrané ze skeletů a lžíci orestované zeleniny. Nakonec maso přelijte naběračkou vývaru. A když ho budete servírovat frajersky přes lžíci, jako Marek Svoboda, zapíšete se u svých spolustolovníků jako mistr kuchyně.

Autor:
  • Nejčtenější

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Chausie rozhodně nebude sedět v koutě, tato kočka nezapře divokou krev

22. května 2024

Kočičí plemeno chausie vzniklo křížením kočky bažinné (Felis chaus) s kočkou domácí. Chovatelé se...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Osiřelý vnitroblok bytového domu ležel ladem, teď je to sdílený zelený ráj

27. května 2024

Soutěž S generační výměnou obyvatel bytového domu v centru Českých Budějovic přišla na konci první dekády...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

O vítězi soutěže Česko na grilu rozhodlo klání ve volném stylu

29. května 2024

Tři soutěžní dvojice se utkaly ve finále Česko na grilu. Tentokrát neměly jasné zadání. Žádná...

Milovníci asijské kultury si zahradu vyladili čistě podle svých představ

29. května 2024

Soutěž Když manželé z malebné obce od Příbrami dokončili před 28 lety výstavbu svého rodinného domu,...

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...