Pondělí 6. prosince 2021, svátek má Mikuláš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 6. prosince 2021 Mikuláš

Hospodští rádi sáhnou po levné zvěřině, ohrožují tím zdraví strávníků

  16:37
Myslivcům začíná období honů. Největším nepřítelem jsou pro ně pytláci vybavení zbraněmi s nočním viděním, kteří střílí na vše, co se kolem nich pohne. Někteří pak dodávají skolenou zvěř i do restaurací.
Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. (Ilustrační snímek)

Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. (Ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kančí guláš, zajíc na rožni, jelení ragú v jalovcové omáčce. Lidé, kteří si na zvěřině rádi pochutnají v restauracích, by měli být obezřetní, zda si nedali upytlačené zvíře.

"Zeptejte se číšníka, odkud maso je. Pokud začne koktat, je to minimálně podezřelé," radí Aleš Rosol ze společnosti Zvěřina Berbera, který na pomezí Chebska a Tachovska vybudoval jednu z největších zpracovatelských firem v republice.

Nebezpečné choroby

V případě zaječího masa je to hlavně tularémie. Podle ředitelky je nebezpečné nejen požití nakaženého masa, ale také samotná manipulace s nemocným zajícem. Stačí totiž, aby člověk vdechnul infikovaný prach. Tularémie se projevuje hlavně slabostí, vysokými horečkami a záněty mízních uzlin.

"Velká rizika pro člověka představuje také trichinelóza, která se objevuje u černé zvěře. Je to závažná nemoc, která může skončit až smrtí," říká Mária Slepičková. Při nákaze totiž putuje parazit do lidských svalů, v nichž pak roste.

Nemocný člověk má vysoké horečky a bolesti. "Ačkoli se trichinelóza u zvěře již úplně běžně nevyskytuje, v posledním roce byly na území České republiky zjištěny tři případy. Většinou na Moravě. Ovšem zvěř migruje, takže se může stát, že dorazí také na západ Čech," říká ředitelka.

Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. Pokud ale budou některé restaurace stále brát maso od pytláků, problém nezmizí.

Hospodští podle lidí z krajské veterinární správy dost riskují, protože o zvířeti, z nějž zákazníkům připravují jídla, vůbec nic nevědí. Nemají jistotu, zda bylo zastřelené v plné síle, nebo zda pytlák narazil na kus v posledním tažení, který má několik dní vnitřní zranění kvůli srážce s autem.

Podobné je to s chorobami, které se mohou z nakaženého zvířete přenést na člověka. Pokud ulovený kus nezkontroluje odborník, může kančí guláš k obědu strávníkům pěkně zkomplikovat život.

"Zvěřina podléhá ze zákona povinné kontrole, neboť existuje řada nemocí, které jsou ze zvěře přenosné na člověka," říká ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková.

Někdo nakoupí zvěřinu legálně, až když tuší kontrolu

Všechny restaurace, které svým zákazníkům zvěřinu nabízí, musí mít podle zákona schválenou registrovanou zpracovnu zvěřiny. Jinak porušují nařízení. Podle trestního zákoníku je porušením zákona nejen nepovolený lov, ale i přechovávání neoprávněně ulovené zvěře či ryb.

Podle Aleše Rosola nejsou výjimečné ani případy, kdy si u nich narychlo objednávají restaurace balíčky s masem ze zvěřiny. Většinou to bývá v době, kdy se k nim dopředu ohlásí kontrola, a oni potřebují mít lidově řečeno papíry k masu, které nabízejí v jídelním lístku.

Legálně ulovené maso přitom musí být opatřené speciální plombou, kterou na každý odstřelený kus umístí myslivec. V řádu desítek minut prohlédne zvěřinu vyškolený člověk, který rozezná příznaky možného onemocnění. Vyvržené zvíře se musí rychle dostat do chladu, a než ho koupí zpracovatelský závod, je znovu pohlédnuté a testované.

Každá plomba je unikátní a dá se z ní vyčíst, kdy a kde bylo zvíře odstřeleno.

Ne všichni kuchaři v restauracích však o takové informace stojí. A důvod? Cena. Podle předsedy karlovarského okresního mysliveckého spolku Evžena Krejčího je u upytlačené zvěře daleko nižší, než cena divočiny z legálního odstřelu. "Je to věc nabídky a poptávky," říká.

Ani Karlovarsku se pytláci nevyhýbají. Největším nepřítelem zvěře jsou hlavně nelegální lovci vybavení zbraněmi s nočním viděním. "Zvěř kvůli nim nemá klid," zlobí se Evžen Krejčí. Vybavit si zbraň nočním viděním přitom není podle myslivců zrovna levná záležitost.

Sledujte krmítko v americkém Ohiu živě

  • Nejčtenější

VIDEO: Pohlreich zakouzlil s vepřovou kotletou. Prozradil praktické triky

Zdeněk Pohlreich v dalším díle Šéfem za pár minut, který můžete sledovat na Primě, ukázal, jak přípravu vepřové kotlety...

Bydlí na vaší půdě, leze do motoru auta, vyžírá vás, ale moc nezmůžete

Motoristé ji nesnášejí, myslivci střílejí, majitelé drůbeže na ni líčí pasti. Není lehké být v dnešní době kunou....

Jak často krmíte? Vědci zjistili, kolik porcí denně psovi prodlouží život

Premium Každý majitel chce pro svého mazlíčka jen to nejlepší. Méně ovšem někdy znamená více. Alespoň to tvrdí vědci z...

Češi letos více kupují krby a krbová kamna, Zvládnou vytopit celý dům

Češi znovu objevují kouzlo krbů a krbových kamen. Mezi hlavní příčiny patří zejména aktuálně výrazně vyšší náklady na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablka mají méně kalorií než sladké hrušky, ty přesto napomáhají hubnutí

Staré přísloví říká, že nemáme míchat jablka a hrušky dohromady. My je ale přesto porovnáme, abychom zjistili, co v...

Blogera připravil lajdáctvím o nohu, další zranil. Za nehodu dostal podmínku

Premium S podmínkou na pět let odešel od soudu čtyřiačtyřicetiletý Moldavan. V červenci 2019 způsobil na obchvatu Chrudimi...

Přes víkend zemřou všichni z JIP. Sestra vypráví o práci v době covidu

Premium Markéta Svobodová, hlavní sestra z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, stojí spolu s dalšími šesti kolegyněmi z...

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

Premium Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

  • Další z rubriky

Pečlivé zazimování chalupy: buďte hlavně důkladní a postupujte systematicky

Premium Většina lidí na konci podzimu uzamyká své víkendové sídlo. Pokud mezi ně patříte i vy, je právě nejvyšší čas připravit...

VIDEO: Kuchařskou roadshow zakončilo menu s otráveným jablkem od Forejta

Letošní léto a část podzimu strávili na cestách a současně s vařečkou v ruce. Ochutnávali po celé republice to nejlepší...

VIDEO: Pohlreich zakouzlil s vepřovou kotletou. Prozradil praktické triky

Zdeněk Pohlreich v dalším díle Šéfem za pár minut, který můžete sledovat na Primě, ukázal, jak přípravu vepřové kotlety...

VIDEO: Na Kypru mají „Berlínskou zeď“, za ní už se nesmí vepřové

V závěrečné části cyklu Bizarní jídla na Prima Zoom se jeho protagonista a šéfkuchař Andrew Zimmern vypravil na Kypr....

Žena u porodu dítěte kamarádky zjistila, že ho má s jejím manželem

Osmadvacetiletá Hailey Custerová z Arizony zažila nepříjemný šok, když pomáhala přivést na svět dítě nejlepší...

Psychopati za volantem: pozor na dodávky, elektromobily a bouráky dvou značek

Beránci ve škodovkách a predátoři v bavorácích? Výběr auta o vás může prozradit víc, než byste možná chtěli. Ať už se...

Divadlo stahuje představení. Autor trvá na černošském herci, Sokol nestačí

Obsazením černošského herce si nově podmiňuje britský autor Martin McDonagh inscenování své hry Ujetá ruka (Behanding...

Ve StarDance předčasně skončil Mirai Navrátil

Ještě před sobotním večerem StarDance je jasné, že se s taneční soutěží musí rozloučit zpěvák Mirai Navrátil. Vyšel mu...

Jiří Krampol je hospitalizovaný se zápalem plic

Jiří Krampol leží v pražské nemocnici Na Františku. Třiaosmdesátiletý herec je během posledních tří měsíců už potřetí...