Pohlreich vaří krůtu a ukazuje, jak snadné je udělat játrové knedlíčky

aktualizováno 
Krůtí maso je zdravé, obsahuje málo tuku a pro generaci krmenou kuřaty je vítanou změnou, která nejde ani tak do peněženky a přináší jiné chutě i strukturu masa. V pořadu Teď vaří šéf! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak krůtu vykostit a celou ji využít.

V pořadu, který uvidíte jako obvykle v neděli podvečer na Primě, nás nejvíc zaujalo, jak snadné je vyrobit játrové knedlíčky. Ty nemohly dřív chybět u žádného pořádného nedělního oběda.

My jsme bohužel často už tak líní, že se polévkami nezabýváme, natož játrovými knedlíčky. Když už, tak je kupujeme předpřipravené u řezníka tu s lepším, tu horším výsledkem. Má to například i ten dopad, že neučíme polévky jíst naše děti a podle toho to vypadá i ve školních jídelnách, kde se podstatná část polévek zlikviduje nedojedených.

Zkuste si to sami, vždyť jakou krásnější větu můžete říct než: „To jsou moje domácí“. 

Fotogalerie

Začnete ale samozřejmě vývarem, kostru a kosti zalijete vodou, přidáte sůl, jednu, dvě kuličky nového koření, pár kuliček celého černého pepře. Necháte zavařit, seberete pěnu a pak přidáte trochu zeleniny, kousek mrkve, pórku, řapíkatého celeru, cibule. A dvě hodinky se můžete věnovat jiné práci.

Například játrovým knedlíčkům. Zdeněk Pohlreich si přichystal misku drůbežích jater a v úzké a vysoké nádobě je rozmixoval tyčovým mixérem. Pak je třeba je ochutit: na hodně drobné kousky nakrájejte cibuli a orestujte ji na másle. Mezitím hmotu osolte, opepřete, nastouhejte stružek česneku. Přidejte trochu strouhanky a trochu hladké mouky. „S moukou opatrně, když to přeženete, tak je to strašně hnusný,“ ošklíbá se Pohlreich.

Má to logiku. Na rozdíl například od omáček, kdy se mouka alespoň dvacet minut až půl hodinky provařuje, u játrových knedlíčků nedojte k tak dlouhé tepelné úpravě. Mouka je pak z pokrmu cítit.

Do směsi přidejte trochu majoránky „na ovonění“ a vejce. „Někdy je na množství jater jedno vejce moc a hmota na knedlíčky by byla příliš tekutá. Proto si vejce předem rozšlehejte a z misky jej přidejte jen část,“ radí Pohlreich. Nakonec přidejte orestovanou cibulku a rozmíchejte.

Vařte jako šéf

Nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha najdete výhodně na Knihy.iDNES.cz.

Přiveďte do varu vodu a knedlíčky zavařte. Můžete je tvarovat pomocí dvou lžic (viz galerie – to potřebuje trochu cviku) anebo tak, že si naberete do dlaně trochu jater a obrácenou špičkou lžíce z této „zásoby“ odeberete trochu hmoty a prstem noček ze lžíce shrnete do vroucí vody. Je také možné ručně je vyválet mokrýma rukama, pokud vám nevadí, že se upatláte. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.

Až bude hotový vývar, zceďte jej, zeleninu nakrájejte do talíře, vložte knedlíčky, přidejte vývar a grunt slavnostního oběda máte hotový.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

I vitaminy se lze předávkovat. U některých hrozí arytmie a poruchy jater

Vitaminy, ovoce, vitaminové přípravky

Vitaminy hrají zásadní roli pro náš metabolismus i imunitní systém, ovšem stačí tělu to, co mu dodáme ve stravě?...

Chtějí chovat chobotnice na farmách. Podle vědců je to šílený nápad

Některé společnosti chystají farmy na chov chobotnic pro gastronomii.

Nejnovější studie New York University varuje před pokusy chovat chobotnice pro kulinářské využití. Předpoklady, že se...

Tajemství zrání křehkého steaku: teplota, vlhkost a proudění vzduchu

Steaky po vysušení sice mění barvu, ale jsou daleko křehčí.

Suché zrání neboli staření steakových partií, během něhož maso několik týdnů odpočívá ve speciálních podmínkách, je pro...

Najdete na iDNES.cz