Pohlreich vaří krůtu a ukazuje, jak snadné je udělat játrové knedlíčky

Autor:
Krůtí maso je zdravé, obsahuje málo tuku a pro generaci krmenou kuřaty je vítanou změnou, která nejde ani tak do peněženky a přináší jiné chutě i strukturu masa. V pořadu Teď vaří šéf! Zdeněk Pohlreich ukáže, jak krůtu vykostit a celou ji využít.

V pořadu, který uvidíte jako obvykle v neděli podvečer na Primě, nás nejvíc zaujalo, jak snadné je vyrobit játrové knedlíčky. Ty nemohly dřív chybět u žádného pořádného nedělního oběda.

My jsme bohužel často už tak líní, že se polévkami nezabýváme, natož játrovými knedlíčky. Když už, tak je kupujeme předpřipravené u řezníka tu s lepším, tu horším výsledkem. Má to například i ten dopad, že neučíme polévky jíst naše děti a podle toho to vypadá i ve školních jídelnách, kde se podstatná část polévek zlikviduje nedojedených.

Zkuste si to sami, vždyť jakou krásnější větu můžete říct než: „To jsou moje domácí“. 

Začnete ale samozřejmě vývarem, kostru a kosti zalijete vodou, přidáte sůl, jednu, dvě kuličky nového koření, pár kuliček celého černého pepře. Necháte zavařit, seberete pěnu a pak přidáte trochu zeleniny, kousek mrkve, pórku, řapíkatého celeru, cibule. A dvě hodinky se můžete věnovat jiné práci.

Například játrovým knedlíčkům. Zdeněk Pohlreich si přichystal misku drůbežích jater a v úzké a vysoké nádobě je rozmixoval tyčovým mixérem. Pak je třeba je ochutit: na hodně drobné kousky nakrájejte cibuli a orestujte ji na másle. Mezitím hmotu osolte, opepřete, nastouhejte stružek česneku. Přidejte trochu strouhanky a trochu hladké mouky. „S moukou opatrně, když to přeženete, tak je to strašně hnusný,“ ošklíbá se Pohlreich.

Má to logiku. Na rozdíl například od omáček, kdy se mouka alespoň dvacet minut až půl hodinky provařuje, u játrových knedlíčků nedojte k tak dlouhé tepelné úpravě. Mouka je pak z pokrmu cítit.

Do směsi přidejte trochu majoránky „na ovonění“ a vejce. „Někdy je na množství jater jedno vejce moc a hmota na knedlíčky by byla příliš tekutá. Proto si vejce předem rozšlehejte a z misky jej přidejte jen část,“ radí Pohlreich. Nakonec přidejte orestovanou cibulku a rozmíchejte.

Vařte jako šéf

Nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha najdete výhodně na Knihy.iDNES.cz.

Přiveďte do varu vodu a knedlíčky zavařte. Můžete je tvarovat pomocí dvou lžic (viz galerie – to potřebuje trochu cviku) anebo tak, že si naberete do dlaně trochu jater a obrácenou špičkou lžíce z této „zásoby“ odeberete trochu hmoty a prstem noček ze lžíce shrnete do vroucí vody. Je také možné ručně je vyválet mokrýma rukama, pokud vám nevadí, že se upatláte. Jakmile vyplavou nahoru, jsou hotové.

Až bude hotový vývar, zceďte jej, zeleninu nakrájejte do talíře, vložte knedlíčky, přidejte vývar a grunt slavnostního oběda máte hotový.

Vstoupit do diskuse (14 příspěvků)

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Soutěž
Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Kdy sázet lilie a jak na to. Vyhněte se chybám, které ničí cibulky

Přejete si na léto vytvořit na zahradě předěl, například mezi užitkovými...

Lilie patří mezi nejpůsobivější květiny, jaké si můžete na zahradě vysadit. Potěší bohatými květy i nenáročným pěstováním. Poradíme, kdy lilie sázet, jak vybrat vhodné stanoviště a půdu i jak...

12. listopadu 2025

Dědův malý podběrák na to nestačil. Životní souboj se 161centimetrovým sumcem

Soutěž
Tomáš Hovorka a jeho obří sumec

Tento příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Tomáš Hovorka. Líčí jeden z nejúžasnějších a nejnáročnějších soubojů s rybou, který mladý rybář zažil. Ukazuje nejen vzrušení z...

12. listopadu 2025

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

12. listopadu 2025

Mám ráda prvotní šok, základ je třídění a pořadí. Češka o mistrovství světa v puzzle

Premium
Historicky první mistryně světa v jednotlivcích ve skládání puzzle Jana...

Snad každý někdy doma skládal puzzle. Ale zkusili jste si sestavit obrázek na čas? Jana Ondroušková v tom patří k nejlepším na světě. „Pokud slyšíte cizí potlesk, víte, že první nebudete,“ říká v...

11. listopadu 2025

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.