Plněné bramborové knedlíky
Příprava 30 minut, vaření a pečení 25 minut, porce pro 4 osoby
Odkud je knedlík?Nároky na něj si neděláme jenom my, ale i Němci a Rakušané. Kořeny má ve středověku, kdy se původně připravoval ze sekaného masa a housky a smažil se. V 19. století se v Česku zažil název knedlík vycházející z německého knödel, i když na Moravě dodnes někde říkají šišky. |
- 100 g anglické slaniny
- 500 g uzené vepřové krkovičky
- 2 menší červené cibule
- 3 lžíce sádla
- sůl
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 1 lžíce škrobu
- 300 g hrubé mouky
- 3 středně velká vejce
- 2 stroužky česneku
- Slaninu nadrobno pokrájíme, uzené nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme.
- V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přihodíme cibuli, orestujeme, přidáme slaninu, uzené maso a společně opečeme.
- V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Brambory oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
- Přidáme škrob, mouku, vejce, sůl a zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný asi půl centimetru.
- Z plátu těsta vykrajujeme kolečka, doprostřed rozdělíme uzené maso s cibulí a knedlíky dobře zabalíme.
- Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 10-12 minut. Troubu předehřejeme na 200°C.
- Uvařené knedlíky vložíme do zapékací misky, potřeme zbylým rozehřátým sádlem promíchaným s prolisovaným česnekem a dozlatova zapečeme v troubě.
- Knedlíky před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.
NÁŠ TIP: Knedlíky podávejte s podušeným červeným zelím a posypte je dozlatova opečenou cibulkou na sádle.
Tvarohové nočky s rebarborou a jahodami
Příprava 40 minut, vaření 40 minut, porce pro 4 osoby
- 70 g přírodního cukru
- 2 lžíce medu
- 100 ml sladšího bílého vína
- 600 g rebarbory
- 250 g jahod
- 500 g tvarohu
- 2 velká vejce
- špetka soli
- 15 lžic krupice
- 4 lžíce másla + 2 lžíce rozpuštěného másla na omaštění nočků
- 4 lžíce strouhanky
- moučkový cukr
- V hrnci promícháme 300 ml vody, cukr, med a víno a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
- Přisypeme očištěnou, oloupanou, na špalíčky nakrájenou rebarboru, promícháme, přiklopíme a pomalu podusíme asi 15 minut.
- Přidáme odstopkované jahody pokrájené na kousky a společně provaříme dalších pět minut, případně podlijeme vodou.
- V míse zpracujeme tvaroh, vejce, sůl a krupici na těsto, podle potřeby přidáme krupici nebo hrubou mouku. Z těsta vytvarujeme dva až tři válečky, ze kterých lžící odkrajujeme nočky a podle velikosti je vaříme ve vroucí osolené vodě 4-6 minut.
- Hotové nočky, které vyplavou na povrch vroucí vody, vylovíme děrovanou naběračkou a odložíme do hrnce, kde je promícháme s trochou másla, aby se neslepily.
- Strouhanku opečeme na pánvi na rozehřátém másle. Na talíře rozdělíme teplý kompot a ozdobíme strouhankou a moučkovým cukrem.
NÁŠ TIP: Do rebarboro-jahodového rozvaru můžete v závěru přidat lžíci třešňovice.
Zapečené ubrouskové knedlíky
Příprava 20 minut, vaření 30 minut, pečení 15-20 minut, porce pro 4 osoby
- 10 starších rohlíků
- 250 ml mléka
- 4 vejce
- 100 g másla
- 150 g šunky
- 2 hrsti petrželových listů
- sůl
- pepř
- tuk na vytření
- strouhanka na vysypání
- 200 g sýra (eidam, gouda, pevná mozzarella)
- 1 jarní cibulka
- 100 ml smetany na vaření
- Rohlíky pokrájíme na kostičky a promícháme je s mlékem, necháme asi 15 minut odstát.
- Tři vejce rozdělíme na žloutky, které umícháme s rozpuštěným zchladlým máslem, a bílky, ze kterých ušleháme sníh. Šunku pokrájíme, petrželku najemno nasekáme.
- K namočeným rohlíkům přidáme sůl, pepř, vejce s máslem, šunku a petrželku, dobře promícháme a vmícháme sníh.
- Na vál rozložíme mokrou utěrku, z připraveného těsta vytvarujeme váleček, který pevně do utěrky svineme, konce utěrky svážeme potravinářským provázkem,knedlík můžeme převázat i na několika místech uprostřed.
- Vaříme ve vroucí osolené vodě asi třicet minut. Uvařený knedlík necháme odpočinout, pak jej vybalíme a nakrájíme na plátky.
- Troubu rozehřejeme na 200°C. Zapékací misku vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Sýr nastrouháme. Jarní cibulku nasekáme. Smetanu rozšleháme se zbylým vejcem.
- Knedlíky vyskládáme do zapékací misky, posypeme sýrem a cibulkou, přelijeme smetanou s vejcem a dáme zapéct na dvacet minut.
NÁŠ TIP: Šunku můžete orestovat s nadrobno pokrájenou cibulí.