Syrové maso po italsku. Zkuste carpaccio z hovězího, kachny i tuňáka

  1:00
Tenké plátky syrového masa, na které potřebujete opravdu ostrý nůž, stačí zakápnout olejem, posypat rukolou a parmazánem a vaše ústa zažijí božskou manu. To je carpaccio.

Zakápněte tenké plátky masa olejem, posypte rukolou a parmazánem a máte pravé italské carpaccio. | foto: Isifa

Carpaccio se zrodilo v Benátkách v 60. letech minulého století a nedostalo jméno ani podle zákaznice, která si přála pokrm ze syrového masa, ale nechtěla tatarský biftek, ani podle šéfkuchaře, který poprvé nakrájel svíčkovou na tenké plátky a pokapal je majonézovou omáčkou. Dostalo jméno podle malíře, který se v Benátkách narodil a jeho oblíbenými barvami byly červená a béžová.

V dnešní době nazýváme carpacciem všechno, co je syrové, pokrájené na tenké plátky a podávané se studenou omáčkou nebo olejem.

Na hovězí carpaccio budete potřebovat pěkný kousek svíčkové. Ale je možné ho udělat i z hezkého čerstvého kousku zadního hovězího v biokvalitě, a bude lepší než pochybná postarší rozmrazená svíčková.

Dobře očištěnou a odblaněnou svíčkovou ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí, zabalte pevně do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do mrazáku. Maso by mělo být pevné, aby se dalo krájet na tenké plátky, ale ne zmrzlé na kost.

Ztuhlou svíčkovou nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky, dochuťte a ozdobte. Nezapomeňte vychladit i talíř, na kterém budete carpaccio podávat.

Někteří kuchaři nedoporučují maso mrazit, ale uříznout tenčí plátek, rozklepat ho jemně hladkou stranou paličky přes potravinovou folii, vyříznout bílá vlákna, shrnout maso do balíčku a přes fólii ho naklepat znovu dotenka. Plátky ryby je možné rozválet mezi dvěma pečicími papíry válečkem. Jako příloha ke carpacciu se doporučují kapary, natenko nakrájené ředkvičky, cibulky, nakládané okurky či natenko pokrájená bulva fenyklu.

Carpaccio z hovězího, kachního nebo rybího masa doplňte omáčkou z majonézy, hořčicovou omáčkou nebo smetanovým křenem. Na rybí carpaccio použijte lososa, tuňáka, královskou tresku, nezapomeňte odstranit z ryb kosti. Ryby by měly být nerozmrazené, čerstvé. Pozor ale, carpaccia ze syrového masa a ryb nejsou vhodná pro děti.

Carpaccio z tuňáka

Doba přípravy: 15 minut + 10 minut vaření

  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička pálivé chilli omáčky
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 250 g čerstvého tuňáka
  • hrst rukoly

1. V malém kastrůlku přivedeme k varu pomerančovou a citronovou šťávu a necháme ji svařit na polovinu. Šťávu necháme vychladnout, přimícháme ocet, sójovou omáčku, chilli omáčku, zázvor a vyšleháme s olejem, solí a pepřem.

2. Tuňáka nakrájíme na plátky, vložíme mezi dva pečicí papíry a válečkem je rozválíme na tenké plátky.

3. Plátky opatrně přendáme na vychlazený talíř vyložený rukolou a pokapeme připravenou zálivkou.

4. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a podáváme se zbylou zálivkou s čerstvou bagetou nebo toasty.

Tip: Orestujte na pánvi sezamová semínka a použijte je na ozdobu.

Carpaccio z kachních prsou

Doba přípravy: 10 minut + 1 hodina mražení + 30 minut marinování

  • 300 g kachních prsou
  • pepř
  • šťáva ze 2 citronů
  • 6 lžic oleje
  • 2 plátky čerstvého ananasu
  • 1/8 hlávky bílého zelí
  • pepř
  • sůl
  • majonézová omáčka

1. Očištěná, omytá a osušená kachní prsa ochutíme čerstvě mletým pepřem, zabalíme pevně do potravinářské fólie a necháme hodinu mrazit.

2. Ananas pokrájíme na tenké hranolky, zelí nakrouháme, zalijeme polovinou citronové šťávy prošlehané s olejem, promícháme a dáme vychladit.

3. Ztuhlá kachní prsa vyjmeme z fólie a nařežeme na tenké plátky. Nakrájené plátky kachních prsou potřeme zbylou zálivkou a odložíme na 30 minut do chladu.

4. Na vychlazené talíře rozdělíme plátky kachny, ozdobíme směsí zelí a ananasu a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s majonézovou omáčkou a čerstvou bagetou.

Tip: Pokapejte plátky kachních prsou jen citronovou a pomerančovou šťávou a trochou olivového oleje a ozdobte nastrouhanou nebo natenko nakrájenou citrusovou kůrou. 

Hovězí carpaccio

Doba přípravy: 10 minut + 60–90 minut mražení

  • 250 g hovězí svíčkové
  • pepř
  • 2 žloutky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • worcesterská omáčka
  • 50 g parmazánu
  •  hrst rukoly
  •  kapary

1. Svíčkovou odblaníme, očistíme a osušíme. Posypeme čerstvě mletým pepřem. Pevně zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 60–90 minut do mrazáku.

2. Ze žloutků, citronové šťávy, oleje, hořčice, trochy worchesterské omáčky vyšleháme tyčovým mixérem majonézovou omáčku.

3. Připravenou ztuhlou svíčkovou nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.

4. Plátky masa rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou, ozdobíme hoblinami parmazánu, rukolou, kapary, čerstvě mletým pepřem a podáváme.

Tip: Svíčkovou nemrazte, ale rozklepejte tenčí plátky masa jemně hladkou paličkou mezi dvěma kusy potravinové fólie.

Autor:
  • Nejčtenější

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Karamel i omamná vůně koření. Pět podzimních nápojů, které musíte vyzkoušet

Na podzim přijde vhod kromě kabátů a huňatých šál také něco teplého na zahřátí. Pokud se vám už omrzel čaj ve všech svých podobách, zkuste si uvařit některý z ikonických podzimních nápojů. Přenesou...

12. října 2024

Voňavý jablečný koláč

Voňavý jablečný koláč

Střední

60 min

Máte jablka ze zahrady? Upečte si z nich výborný koláč.

Dýňové latte

Připravte si ikonické dýňové latte z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému...

Lehké

15 min

Připravte si ikonický nápoj z pohodlí domova, vyhnete se tak zbytečnému množství cukru v kavárně.

Masala Chai

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je skvělou alternativou...

Lehké

10 min

Masala, inspirovaná tradičním indickým kořeněným čajem, je výbornou alternativou ke kávovým nápojům.

Hravé koupání s Bübchen: Soutěžíme o 5 balíčků dětské kosmetiky
Hravé koupání s Bübchen: Soutěžíme o 5 balíčků dětské kosmetiky

Hraní s lodičkami, potápění nebo vytváření velehor z bohaté pěny? Jak vypadá váš koupelový rituál? Podělte se o něj v komentářích a třeba zrovna vy...

Zemřel český raper Pavel Protiva. Bylo mu sedmadvacet let

V sedmadvaceti letech zemřel raper Pavel Protiva, informovalo hudební vydavatelství Blakkwood, pro které umělec tvořil....

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...

Zmapovali jsme, které spořicí a termínované účty teď vynášejí nejvíc

Česká národní banka dál snižuje základní úrokovou sazbu a má inflaci pod kontrolou. Banky na to reagují snižováním...

Kanye West požádal o rozvod s Biancou Censori, raper chce žít v Tokiu

Manželství Kanyeho Westa a Biancy Censori se po dvou letech rozpadlo. Pár, který uzavřel úřední sňatek v prosinci 2022,...

Karel Janeček žaluje exmanželku o bitcoiny. Chce je zpět, jde o víc než miliardu

Miliardář Karel Janeček se soudí s exmanželkou Mariem Mhadhbi o kryptoměny, které jí před lety daroval při rozvodovém...