Úterý 20. října 2020, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 20. října 2020 Vendelín

Syrové maso po italsku. Zkuste carpaccio z hovězího, kachny i tuňáka

  1:00
Tenké plátky syrového masa, na které potřebujete opravdu ostrý nůž, stačí zakápnout olejem, posypat rukolou a parmazánem a vaše ústa zažijí božskou manu. To je carpaccio.

Zakápněte tenké plátky masa olejem, posypte rukolou a parmazánem a máte pravé italské carpaccio. | foto: Isifa

Carpaccio se zrodilo v Benátkách v 60. letech minulého století a nedostalo jméno ani podle zákaznice, která si přála pokrm ze syrového masa, ale nechtěla tatarský biftek, ani podle šéfkuchaře, který poprvé nakrájel svíčkovou na tenké plátky a pokapal je majonézovou omáčkou. Dostalo jméno podle malíře, který se v Benátkách narodil a jeho oblíbenými barvami byly červená a béžová.

V dnešní době nazýváme carpacciem všechno, co je syrové, pokrájené na tenké plátky a podávané se studenou omáčkou nebo olejem.

Na hovězí carpaccio budete potřebovat pěkný kousek svíčkové. Ale je možné ho udělat i z hezkého čerstvého kousku zadního hovězího v biokvalitě, a bude lepší než pochybná postarší rozmrazená svíčková.

Dobře očištěnou a odblaněnou svíčkovou ochuťte čerstvě mletým pepřem a solí, zabalte pevně do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu do mrazáku. Maso by mělo být pevné, aby se dalo krájet na tenké plátky, ale ne zmrzlé na kost.

Ztuhlou svíčkovou nakrájejte ostrým nožem na velmi tenké plátky, dochuťte a ozdobte. Nezapomeňte vychladit i talíř, na kterém budete carpaccio podávat.

Někteří kuchaři nedoporučují maso mrazit, ale uříznout tenčí plátek, rozklepat ho jemně hladkou stranou paličky přes potravinovou folii, vyříznout bílá vlákna, shrnout maso do balíčku a přes fólii ho naklepat znovu dotenka. Plátky ryby je možné rozválet mezi dvěma pečicími papíry válečkem. Jako příloha ke carpacciu se doporučují kapary, natenko nakrájené ředkvičky, cibulky, nakládané okurky či natenko pokrájená bulva fenyklu.

Carpaccio z hovězího, kachního nebo rybího masa doplňte omáčkou z majonézy, hořčicovou omáčkou nebo smetanovým křenem. Na rybí carpaccio použijte lososa, tuňáka, královskou tresku, nezapomeňte odstranit z ryb kosti. Ryby by měly být nerozmrazené, čerstvé. Pozor ale, carpaccia ze syrového masa a ryb nejsou vhodná pro děti.

Carpaccio z tuňáka

Doba přípravy: 15 minut + 10 minut vaření

  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička pálivé chilli omáčky
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 250 g čerstvého tuňáka
  • hrst rukoly

1. V malém kastrůlku přivedeme k varu pomerančovou a citronovou šťávu a necháme ji svařit na polovinu. Šťávu necháme vychladnout, přimícháme ocet, sójovou omáčku, chilli omáčku, zázvor a vyšleháme s olejem, solí a pepřem.

2. Tuňáka nakrájíme na plátky, vložíme mezi dva pečicí papíry a válečkem je rozválíme na tenké plátky.

3. Plátky opatrně přendáme na vychlazený talíř vyložený rukolou a pokapeme připravenou zálivkou.

4. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a podáváme se zbylou zálivkou s čerstvou bagetou nebo toasty.

Tip: Orestujte na pánvi sezamová semínka a použijte je na ozdobu.

Carpaccio z kachních prsou

Doba přípravy: 10 minut + 1 hodina mražení + 30 minut marinování

  • 300 g kachních prsou
  • pepř
  • šťáva ze 2 citronů
  • 6 lžic oleje
  • 2 plátky čerstvého ananasu
  • 1/8 hlávky bílého zelí
  • pepř
  • sůl
  • majonézová omáčka

1. Očištěná, omytá a osušená kachní prsa ochutíme čerstvě mletým pepřem, zabalíme pevně do potravinářské fólie a necháme hodinu mrazit.

2. Ananas pokrájíme na tenké hranolky, zelí nakrouháme, zalijeme polovinou citronové šťávy prošlehané s olejem, promícháme a dáme vychladit.

3. Ztuhlá kachní prsa vyjmeme z fólie a nařežeme na tenké plátky. Nakrájené plátky kachních prsou potřeme zbylou zálivkou a odložíme na 30 minut do chladu.

4. Na vychlazené talíře rozdělíme plátky kachny, ozdobíme směsí zelí a ananasu a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s majonézovou omáčkou a čerstvou bagetou.

Tip: Pokapejte plátky kachních prsou jen citronovou a pomerančovou šťávou a trochou olivového oleje a ozdobte nastrouhanou nebo natenko nakrájenou citrusovou kůrou. 

Hovězí carpaccio

Doba přípravy: 10 minut + 60–90 minut mražení

  • 250 g hovězí svíčkové
  • pepř
  • 2 žloutky
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl olivového oleje
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • worcesterská omáčka
  • 50 g parmazánu
  •  hrst rukoly
  •  kapary

1. Svíčkovou odblaníme, očistíme a osušíme. Posypeme čerstvě mletým pepřem. Pevně zabalíme do potravinové fólie a vložíme na 60–90 minut do mrazáku.

2. Ze žloutků, citronové šťávy, oleje, hořčice, trochy worchesterské omáčky vyšleháme tyčovým mixérem majonézovou omáčku.

3. Připravenou ztuhlou svíčkovou nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky.

4. Plátky masa rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou, ozdobíme hoblinami parmazánu, rukolou, kapary, čerstvě mletým pepřem a podáváme.

Tip: Svíčkovou nemrazte, ale rozklepejte tenčí plátky masa jemně hladkou paličkou mezi dvěma kusy potravinové fólie.

Autor:

Podzim

Přehled podzimních svátků a témat, tipy na recepty a aktivity pro volný čas

  • Nejčtenější

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Protilátky mít nemusíte, i když jste covid-19 prodělali. Co vám řekne test?

Premium Mezi lidmi se o tom hovoří už od jarní vlny koronavirové pandemie a teď se toto téma opět vrací. Kdo úspěšně prodělal...

Horoskop pro každé znamení na 43. týden roku 2020

Hvězdy prozradí, co vás čeká a nemine v následujícím týdnu.

Deset nejčastějších překážek při dietě. Zbavte se jich a zhubnete

Čtyři z pěti lidí, kteří touží zhubnout, dietou ničeho nedosáhnou. V nejhorším případě u nich dojde k jojo efektu a pak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horoskop zdraví: co čeká jednotlivá znamení do konce roku

Premium Zdraví v této době řeší většina lidí a je to to nejcennější, co máme. Jak bychom o něj měli pečovat a co čeká...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Naplnit a zapéct. Nadívané cukety, lilek, papriky i houby chutnají světově

Ať už se rozhodnete pro italskou cestu prezentovanou rajčátky, olivami a oreganem, balkánský šarm symbolizovaný slaným...

Špaldové palačinky s pomerančem a kiwi

Mlsat můžete i zdravě. Zkuste palačinky podle našeho receptu.

Ovesné švestkové tyčinky

Müsli tyčinky jsou skvělou zdravou svačinkou a připravit si je můžete klidně i doma.

Šťavnatý a jednoduchý lék na podporu imunity? Vitaminový koktejl smoothie

Hustý mixovaný nápoj z ovoce, zeleniny a spousty dalších přísad si můžete připravovat k snídani, svačině nebo jako...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V Česku teď můžeme mít až 700 tisíc covid pozitivních, domnívá se neurobiolog

Promořování společnosti je hazard a tvrdit, že se musíme s koronavirem naučit dalších 10 let žít, je nerozum. V...

Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

Nejbohatší Čech celý v černém a roušce. Petr Kellner se ukázal na Twitteru

Nejbohatší Čech a majoritní vlastník společnosti PPF Petr Kellner se ukázal na Twitteru celý v černém a v černé roušce....

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...