Doporučujeme

Na knedlíky nedáme v Česku dopustit, slouží nám jako hlavní jídlo i příloha.

Na knedlíky nedáme v Česku dopustit, slouží nám jako hlavní jídlo i příloha. | foto: Isifa

Knedlíky chutnají plněné, nasladko i zapečené

  • 19
Kdyby se mezi Čechy hlasovalo o nejoblíbenější přílohu, nejspíš by se umístily na stupních vítězů. Knedlíky ale mají víc podob, než jsou nejznámější varianty houskový a bramborový.

Plněné bramborové knedlíky

Příprava 30 minut, vaření a pečení 25 minut, porce pro 4 osoby

Odkud je knedlík?

Nároky na něj si neděláme jenom my, ale i Němci a Rakušané. Kořeny má ve středověku, kdy se původně připravoval ze sekaného masa a housky a smažil se. V 19. století se v Česku zažil název knedlík vycházející z německého knödel, i když na Moravě dodnes někde říkají šišky.

  • 100 g anglické slaniny
  • 500 g uzené vepřové krkovičky
  • 2 menší červené cibule
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 1 lžíce škrobu
  • 300 g hrubé mouky
  • 3 středně velká vejce
  • 2 stroužky česneku

  1. Slaninu nadrobno pokrájíme, uzené nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme.
  2. V hlubší pánvi rozehřejeme lžíci sádla, přihodíme cibuli, orestujeme, přidáme slaninu, uzené maso a společně opečeme.
  3. V hrnci přivedeme k varu vodu se solí. Brambory oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle.
  4. Přidáme škrob, mouku, vejce, sůl a zpracujeme na těsto. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát silný asi půl centimetru.
  5. Z plátu těsta vykrajujeme kolečka, doprostřed rozdělíme uzené maso s cibulí a knedlíky dobře zabalíme.
  6. Knedlíky vaříme ve vroucí vodě asi 10-12 minut. Troubu předehřejeme na 200°C.
  7. Uvařené knedlíky vložíme do zapékací misky, potřeme zbylým rozehřátým sádlem promíchaným s prolisovaným česnekem a dozlatova zapečeme v troubě.
  8. Knedlíky před podáváním posypeme nasekanou pažitkou. 

NÁŠ TIP: Knedlíky podávejte s podušeným červeným zelím a posypte je dozlatova opečenou cibulkou na sádle. 

Tvarohové nočky s rebarborou a jahodami

Příprava 40 minut, vaření 40 minut, porce pro 4 osoby

Tvarohové nočky s rebarborou a jahodami
  • 70 g přírodního cukru
  • 2 lžíce medu
  • 100 ml sladšího bílého vína
  • 600 g rebarbory
  • 250 g jahod
  • 500 g tvarohu
  • 2 velká vejce
  • špetka soli
  • 15 lžic krupice
  • 4 lžíce másla + 2 lžíce rozpuštěného másla na omaštění nočků
  • 4 lžíce strouhanky
  • moučkový cukr

  1. V hrnci promícháme 300 ml vody, cukr, med a víno a pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Přisypeme očištěnou, oloupanou, na špalíčky nakrájenou rebarboru, promícháme, přiklopíme a pomalu podusíme asi 15 minut.
  3. Přidáme odstopkované jahody pokrájené na kousky a společně provaříme dalších pět minut, případně podlijeme vodou.
  4. V míse zpracujeme tvaroh, vejce, sůl a krupici na těsto, podle potřeby přidáme krupici nebo hrubou mouku. Z těsta vytvarujeme dva až tři válečky, ze kterých lžící odkrajujeme nočky a podle velikosti je vaříme ve vroucí osolené vodě 4-6 minut.
  5. Hotové nočky, které vyplavou na povrch vroucí vody, vylovíme děrovanou naběračkou a odložíme do hrnce, kde je promícháme s trochou másla, aby se neslepily.
  6. Strouhanku opečeme na pánvi na rozehřátém másle. Na talíře rozdělíme teplý kompot a ozdobíme strouhankou a moučkovým cukrem.

NÁŠ TIP: Do rebarboro-jahodového rozvaru můžete v závěru přidat lžíci třešňovice.

Zapečené ubrouskové knedlíky

Příprava 20 minut, vaření 30 minut, pečení 15-20 minut, porce pro 4 osoby

Zapečené ubrouskové knedlíky
  • 10 starších rohlíků
  • 250 ml mléka
  • 4 vejce
  • 100 g másla
  • 150 g šunky
  • 2 hrsti petrželových listů
  • sůl
  • pepř
  • tuk na vytření
  • strouhanka na vysypání
  • 200 g sýra (eidam, gouda, pevná mozzarella)
  • 1 jarní cibulka
  • 100 ml smetany na vaření 

  1. Rohlíky pokrájíme na kostičky a promícháme je s mlékem, necháme asi 15 minut odstát.
  2. Tři vejce rozdělíme na žloutky, které umícháme s rozpuštěným zchladlým máslem, a bílky, ze kterých ušleháme sníh. Šunku pokrájíme, petrželku najemno nasekáme.
  3. K namočeným rohlíkům přidáme sůl, pepř, vejce s máslem, šunku a petrželku, dobře promícháme a vmícháme sníh.
  4. Na vál rozložíme mokrou utěrku, z připraveného těsta vytvarujeme váleček, který pevně do utěrky svineme, konce utěrky svážeme potravinářským provázkem,knedlík můžeme převázat i na několika místech uprostřed.
  5. Vaříme ve vroucí osolené vodě asi třicet minut. Uvařený knedlík necháme odpočinout, pak jej vybalíme a nakrájíme na plátky.
  6. Troubu rozehřejeme na 200°C. Zapékací misku vytřeme tukem a vysypeme strouhankou. Sýr nastrouháme. Jarní cibulku nasekáme. Smetanu rozšleháme se zbylým vejcem.
  7. Knedlíky vyskládáme do zapékací misky, posypeme sýrem a cibulkou, přelijeme smetanou s vejcem a dáme zapéct na dvacet minut.

NÁŠ TIP: Šunku můžete orestovat s nadrobno pokrájenou cibulí.


  • Vybrali jsme pro Vás