Sobota 29. ledna 2022, svátek má Zdislava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 29. ledna 2022 Zdislava

Šťavnatý burger a čokoládové brownies. Ochutnejte pravou Ameriku

  10:45
Amerika není jen země fasfoodů, ale také výborné a rozmanité kuchyně. Pokud chcete ochutnat skutečné americké menu s poctivým burgerem a klasickým dezertem, poradíme vám jak na to.

Hlavní roli při přípravě burgerů hraje maso ve vysoké kvalitě. | foto: Profimedia.cz

Už třetí ročník gastronomického festivalu Taste of America (probíhá do 11. srpna v patnácti českých restauracích) si vzal za cíl představit českému strávníkovi tradiční americkou kuchyni v její autentické podobě, která má od nechvalně známých fastfoodů hodně daleko.

Hlavní roli při přípravě steaků či burgerů totiž hraje maso ve vysoké kvalitě. Takovéto maso si pak zaslouží už jen lehce dochutit, protože má samo o sobě skvělou chuť. "Burger není karbanátek, a proto se do něj nepřidává vajíčko, mouka nebo strouhanka. Jako pojivo používejte živočišný tuk, jehož poměr tvoří 20 % z celkové hmotnosti masa," říká Jiří Roith, majitel restaurace Nad Jezerem, která si pro festival připravila klasické americké menu za zvýhodněnou cenu.

A neméně záleží také na housce. "Pokud chcete, aby houska zůstala křupavá a nerozmáčela se, zapomeňte na to, že si ji koupíte v samoobsluze. Upečte si hamburgerové bulky sami a experimentujte, i my jsme jejich chuť ladili léta," dodává Petr Chaloupka, majitel a šéfkuchař restaurace Peter´s Burger Pub.

Housky na hamburger

Pokud chcete, aby houska zůstala křupavá a nerozmáčela se, zapomeňte na to, že...

Na 20 miniburgerů + 4 velké

  • 750 g hladké mouky
  • 16 g soli
  • 30 g cukru
  • 32 g droždí
  • 334 ml plnotučného mléka
  • 76 g másla
  • 100 ml teplé vody
  • 2 vejce

1. Smícháme suché ingredience - mouku, cukr a droždí. Smícháme mléko, rozpuštěné máslo a teplou vodu (35°C). Tekutinu postupně přiléváme do směsi z mouky. Nakonec přidáme vejce a sůl.

2. Vypracujeme v hladké a pružné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout v pokojové teplotě. 

Jak se festivalu zúčastnit?

Navštivte stránky akce www.tasteofamerica.cz, vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku.

3. Z těsta vytvoříme 120gramové (velký burger) a 30gramové (mini burger) porce a vyválíme z nich jednotlivé bochánky.

4. Bochánky poklademe na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy a necháme nakynout při pokojové teplotě.

5. Po nakynutí můžeme bochánky nechat čisté, nebo je lehce navlhčit vodou a posypat sezamovým semínkem.

6. Dáme do trouby předehřáté na 180°C a necháme péct dozlatova přibližně 20 - 25 minut.

Základní hamburger

Hlavní roli při přípravě burgerů hraje maso ve vysoké kvalitě.

Na 20 miniburgerů + 4 velké

  • 1 300 g hovězího hanger steaku
  • 260 g hřbetního sádla
  • 5 stroužků česneku
  • 25 ml dijonské hořčice
  • sůl, pepř

1. Hovězí maso a hřbetní sádlo umeleme na středním nástavci. Hovězí maso by mělo obsahovat okolo 20 % tuku.

2. Umleté maso smícháme s rozetřeným česnekem, dijonskou hořčicí a směs dochutíme solí a pepřem.

3. Z masa vytvarujeme pomocí kulatého vykrajovače 4 hamburgery o hmotnosti 180 g a 20 hamburgerů o hmotnosti 50 g.

4. Takto připravené hamburgery můžeme grilovat na plochém grilu nebo na pánvičce.

(Co do burgeru dáte, je jen a jen na vás. Při vrstvení zeleniny, sýra či slaniny by ale maso mělo vždy přijít dolů. Další ingredience pak vrstvěte tak, aby se burger během jídla dobře držel a nerozjížděl v rukách.)

Brownies podle šéfkuchaře Peter´s Burger Pub

Brownies podle šéfkuchaře Peter´s Burger Pub
  • 200 g kvalitní čokolády (60% - 70%)
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g ořechů

1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou.

2. Troubu předehřejeme na 200°C, vymažeme zapékací mísu máslem a vysypeme moukou.

3. V mixeru vyšleháme vejce s cukrem do pěny. 

4. Do vyšlehaných vajec přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou, mouku, nasekané ořechy a všechno pomalu ručně zamícháme.

5. Hotové těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme 15 - 20 minut.

Autor:
  • Nejčtenější

Angelica: Mám ráda svoje prsa, i když ve 12 letech nebylo lehké se s nimi sžít

Burleska je vlastně teatrální striptýz, svlékání z krásných korzetových kostýmů. „Používáme spoustu peří, kostýmy jsou...

Partnera se bojím já i děti, ale chyba je ve mně, myslí si vyměněná manželka

Tolik slz nepřinesl snad žádný jiný díl v dlouhé historii Výměny manželek. Na jedné straně se řešilo psychické týrání...

Žena se fotí zaseklá na různých místech, lidé jí za to platí

Pětadvacetiletá Danielle Birchová z Velké Británie váží dvě stě dvacet dva kilogramů a nehodlá zhubnout ani deko. Díky...

Ryby a Kozorozi se zamilují, Raky čeká kariéra. Jak bude pod vládou Vodnáře?

Premium Všechno stagnující a strnulé Vodnáře rozčiluje a má chuť prosadit pokrok. Takže je zřejmé, že vstupujeme-li do období...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zásadní rady, jak cvičit při hubnutí a zbavit se přebytečného tuku

Seriál Na prvním místě je jídlo. Pokud chcete zhubnout, nevyhnete se úpravě jídelníčku. O tom ostatně byly první dva díly...

Naši zemi by neubránila ani desetkrát větší armáda, říká armádní generál Opata

Premium Přes tři roky šéfuje armádě a nejvíc mu pije krev byrokracie. Když je nejhůř, oblékne maskáče a vyrazí z kanceláře...

Situace se obrací. Dřív byl vstřícný západ, dnes vyrazte s obytňákem na východ

Premium Nemám rád kempy s jejich davovou atmosférou, hlukem a stísněným prostorem a hotely jsou pro mě nenávratně statické,...

Recept na dlouhověkost? Chirurg Pafko vysvětluje, čím si zkracujeme život

Premium Profesor Pavel Pafko o tom, proč si u televize neotevře lahváč, o malém štěstí pro každý den a taky o poučném úrazu na...

  • Další z rubriky

Dobyvatelé ztracených likérů. Jak vzkřísili chutě časů Masaryka, Máchy i Němcové

Premium Součástí národní kultury jsou nejen knihy, obrazy, klasické hudební opusy nebo divadelní hry. Dva muži křísí...

Denně hrst vlašáků a váš mozek, srdce i klouby zajásají. Zlepší i spánek

Ačkoli českou specialitou jsou vlašské ořechy asi tak jako vestfálský řízek, považujeme je za „naše“. Stejně tak se na...

Nová superpotravina? Hroznové víno sníží cholesterol už za čtyři týdny

Zdravější střeva, imunita i srdce, nižší cholesterol a menší riziko infarktu. S tím vším by nám podle amerických vědců...

Pikantní polévka, zázvor nebo banán. Zkuste tyto novoroční vyprošťováky

Začátek nového roku bývá někdy docela krušný. Když jsme to během jeho vítání přehnali s alkoholem, můžeme mít hlavu...

Mysleli, že mám miliony. A já žila na ubytovně, vzpomíná Nicol Lenertová

Premium Na biologického otce si Nicol Lenertová už nevzpomíná, jen říká, že byl pro ni i její mámu nebezpečný. Během dětství...

Do Česka poprvé připlula loď naložená uhlím z Austrálie. Má pomoci Ostravsku

Do Děčína v sobotu ráno poprvé připlula po Labi loď naložená černým uhlím z Austrálie, informovala Česká televize a...

Za*raný zpátečnický příběh, opřel se Dinklage do Disney kvůli Sněhurce

Plán natočit novou verzi Sněhurky a sedmi trpaslíků příliš nepotěšil amerického herce Petera Dinklage. Obvinil...

Devadesátky: Hlavně nehraj jako já, řekl Vetchý Bartošovi o společné postavě

Postavu Tomáše Kozáka v Případech 1. oddělení hraje Ondřej Vetchý. V mladší verzi policisty v Devadesátkách se proměnil...

Tereza Ramba prozradila pohlaví i jméno druhého miminka

Herečka Tereza Ramba (32) a tanečník Matyáš Ramba (32) se před pár dny stali rodiči. Novinku se jim podařilo utajit a...