Tradiční české vánoční menu, jak ho servírovaly naše babičky

Klasické štědrovečerní menu už se dnes tolik nenosí. Kapra mnoho z nás nahrazuje řízkem, rybí polévku hrachovkou a místo štrúdlu si dáváme tiramisu. Pojďme se teď zase vrátit v čase za tradičními recepty s šéfkuchařem pražské restaurace U Schnellů Janem Bartákem. A chybět nebudou ani šneci.
Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem | foto: www.uschnellu.cz

Rybí polévka

Štědrovečerní rybí polévka

Množství: pro 4 osoby

  • 3 rybí hlavy
  • 1 větší mrkev
  • 1 celer
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • jikry a mlíčí
  • 3 housky

1. Hlavy, kousky ryby a zeleninu dáme vařit do 1,5 l studené vody. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 45 minut.

2. Vývar přecedíme, maso z ryby, jikry a mlíčí i vařenou zeleninu naškrábeme nožem a vložíme zpátky do vývaru.

3. Polévku zahustíme světlou máslovou jíškou a necháme ještě lehce provařit.

4. Na másle dozlatova osmažíme na kostičky nakrájenou housku, kterou vložíme na ubrousek, abychom ji zbavili tuku. Takto připravenou houskou sypeme polévku a můžeme dozdobit snítkou petrželové natě.

Šneci s bylinkovým máslem

Množství: pro 4 osoby

Šneci s bylinkovým pásmem
  • 24 ks šneků
  • 50 g sýra gouda
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • provensálské koření

1. Šneky vhodíme do neosolené vroucí vody a uvaříme doměkka.

2. Poté vyjmeme pinzetou z ulity, očistíme a nameleme na jemno. Přidáme měkké máslo, sůl, pepř a špetku provensálského koření.

3. Ulitu zbavíme nečistot, můžeme ji i vyvařit, a plníme připravenou směsí ze šneků a koření.

4. Šneky zapékáme v troubě při cca 160 C° 8-10 minut.

5. Jako přílohu doporučujeme česnekovou bagetku.

Tip: Dnes je možné koupit již připravené mražené šneky, které pouze zapékáme v troubě a můžeme podávat.

Vánoční kuba

Staročeský kuba

Množství: pro 4 osoby

  • 400 g krup
  • 100 g vepřového sádla
  • 1 velká cibule
  • 100 g sušených hub
  • kmín
  • majoránka
  • pepř
  • 1 palička česneku

1. Kroupy propláchneme vodou a vaříme v osolené vodě s kmínem.

2. Mezitím si namočíme sušené houby do vody a necháme nabobtnat. Nakrájíme cibuli na drobno, česnek rozmačkáme.

3. V hrnci osmahneme na sádle cibulku a houby. Vše smícháme s kroupami a dochutíme kořením podle chuti. Poté připravenou směs vložíme do pekáče vymazaného sádlem a pečeme cca 15 minut.

4. Podáváme bez přílohy pouze s kyselou okurkou.

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Množství: pro 4 osoby

  • 800 g kapra
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • sůl

Na salát:

  • 500 g brambor
  • 250 g sterilované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 60 g cibule
  • 4 menší kyselé okurky
  • 2 vejce natvrdo
  • majonéza
  • cukr
  • pepř
  • sůl
  • ocet (ocet a cukr můžeme nahradit lákem z kyselých okurek)
  • plnotučná hořčice

1. Salát si připravíme nejlépe den dopředu. Nejprve uvaříme brambory ve slupce a necháme vychladit.

2. Do mísy vložíme okapanou sterilovanou zeleninu, hrášek, na jemno nakrájenou cibulku, kyselé okurky a na kostičky nakrájené vařené vejce. Vychladlé brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy.

3. Z majonézy, hořčice, soli, pepře a nálevu z okurek si připravíme zálivku, kterou za stálého míchání přidáváme do salátu, aby jeho konzistence byla přiměřeně hustá.

4. Kapra řádně opláchneme, zbavíme nečistot, vykostíme a vytvoříme filety. Lehce nasolíme a dáme přes noc naložit do mléka.

5. Takto připravené filety obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.

6. Na talíři tvoříme polévkovou naběračkou bochánky z bramborového salátu, zdobíme snítkou petrželové natě a podáváme se smaženým kaprem.

Jablkový závin s mandlemi

Množství: pro 4 osoby

Jablkový závin s mandlemi
  • 1,5-2 kg jablek
  • 200 g listového těsta
  • 50 g mandlí
  • žloutek
  • máslo
  • sáček vanilkového cukru
  • sáček skořicového cukru
  • hladká mouka
  • strouhanka

1. Hotové listové těsto necháme rozmrazit. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky nebo nastrouháme podle chuti a zvyku.

2. Plát povoleného listového těsta rozválíme na vále, který jsme si předtím jemně posypali moukou. Těsto pomažeme rozehřátým máslem, posypeme strouhankou a poklademe jablky, ze kterých jsme jemným tlakem rukou vymačkali šťávu. Posypeme vanilkovým a skořicovým cukrem a přidáme nahrubo nasekané mandle.

3. Těsto zabalíme a přemístíme na plech. Závin potřeme rozšlehaným žloutkem a propícháme, aby nám při pečení nepraskl.

4. Pečeme v troubě na 160-180 °C po dobu 30-40 minut.

5. Nakrájený závin podáváme posypaný moučkovým cukrem a nasekanými mandlemi.

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...