Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Živé jídlo plné energie a enzymů ozdravuje tělo. Sporák nepotřebujete

Po přechodu na syrovou stravu zhubl šéfkuchař restaurace Biogurmánia Jelica deset kilo a cítí se skvěle. Původně nabízeli hostům i maso, ale teď restauraci mění na čistě vitariánskou. Raw food aneb syrové stravě totiž propadli: nevaří ani nesmaží, všechno jídlo nechávají živé. Nehýbe nožičkami ani tykadly, neprochází žádnou tepelnou úpravou a je skutečně dobré.
Z menu vitariánské kuchyně

Z menu vitariánské kuchyně | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Tahle scéna je z komedie Notting Hill: u stolu vysvětluje éterická, unaveně působící dívka, že je frutariánka. Jí jen ovoce spadlé ze stromů. Nic mrtvého, nic utrženého, nic zabitého... Působí to směšně.

Zdraví a energie na talíři

Když jsem začátkem října se smíšenými pocity kráčela na ochutnávku raw food do nedávno otevřené restaurace Jelica Biogurmánia na pražském Zlíchově, první v hlavním městě, která se specializuje na vitariánskou, tedy syrovou stravu, ta scéna se mi vracela. Vitariáni jedí také jen "živé". Ovoce a zeleninu sice klidně utrhnou, ale vše jedí tepelně neupravené. Jistě, salát není špatný, ale několik chodů? Bude to kapusta se zelím a švestka v hrušce? Jak to může chutnat?

Vitariánské menu ze Zlíchova

Nejprve si ujasněme pár pojmů. Zjednodušeně řečeno: vegetariáni nejedí maso a jatečné produkty. Vegani nekonzumují nic živočišného původu, ale klidně si vyvařují. Vitariáni nepotřebují ani sporák; suroviny, absolutně čerstvé a v biokvalitě, zahřívají nanejvýš do teploty 42 stupňů, jinak by zničili životodárné enzymy, látky, které pomáhají trávení.

Uvařená mrkev nebo kedlubna jsou podle vitariánů mrtvé. Tělo si pak musí enzymy samo vytvořit, čímž se naopak vyčerpává a je pak náchylné k nemocem, alergiím, stárne. Jen syrové jídlo si zachovává opravdovou energii, chuť a vedle enzymů i vitaminy a minerály. Co tatarák? Nebo sašimi? Prý zásadám raw food neodporují. Ale je to negativní energie, mrtvola.

Dobrá, ale není to trochu nuda? Předesílám, mám ráda maso, miluju grilování, horkou polévku, čerstvou kávu. A takhle jen ovoce, zelenina, semena, ořechy, žádné brambory, "hemenex" ani čaj... A život bez sýrů!?

Syrové jídlo není nuda ani náhodou

Jak vzápětí zjišťuji, nuda to není. Vitariáni totiž místo vaření máčejí a nakličují, suší a drtí, mixují a krouhají, marinují. A tak si dopřáváme ohňostroj chutí: dokonce tortillu, pizzu, špagety, ravioli, pikantní mrkvovou polévku, skvělý čokoládový dort. I sýra se dočkám, z ořechů kešu.

"Kdyby mi to někdo vařil, klidně bych na takovou stravu přešla," komentuje menu kolegyně. U stolu je nás asi deset, souhlasíme. Je to opravdu dobré. Moc dobré.
Jen to chce dost fantazie. "A času," říká šéfkuchař Petr Malček.  

I pizzu vitarián připraví syrovou.

"Třeba těsto na pizzu trvá tři dny. Pohanku máčíte dvanáct hodin, promýváte ve vodě. Pak se voda slije, pohanka dvanáct hodin klíčí, opět promýváte, aby neplesnivěla. Sušíte dalších dvanáct hodin. Semelete, přidáte mořské řasy a další ingredience, uděláte těstíčko, z něho placky a ty zase sušíte. Jak říkám, tři dny práce," popisuje postup přípravy.

Nebo sýr. "Připravujeme ho z namletých mandlí či ořechů kešu, přidáváme přírodní probiotika, ono to zkvasí, nakyne. Rajčata sušíme na sluníčku, na pesto přidáme česnek, piniové oříšky, olivový olej lisovaný za studena. Vše v biokvalitě a superzdravé," líčí Malček nadšeně další chody. "Dřív jsem většinou dělal středomořskou kuchyni, ale tohle mne zajímalo. Jím syrové tak tři měsíce, cítím se výborně a zhubl jsem deset kilo."

Elixír mládí a zdraví. A pořádné energetické turbo

Ačkoli lékaři bývají skeptičtí, argumenty vitariánů znějí logicky a zkušenosti jsou inspirativní, ať už se na věc díváte jakkoli. Na internetu najdete mraky diskusí a stránek, začněte třeba s vitarian.cz. A mimochodem pionýr raw food dr. Norman Walker se prý dožil 99 let, některé prameny uvádějí dokonce 116. I to je dobrá reference.

Zařazení červené řepy na jídelníček jednoznačně oceníte. Vitariáni to dobře...
Syrová zelenina si zachová veškeré vitaminy a enzymy.
Palačinka s čokoládovým krémem

"Líbí se mi, že vitariány nelákají reklamy stylu 'pojďte a kupujte'. Nejde o byznys. Potřebujete jen kvalitní biosuroviny a pár věcí, hlavně výkonný mixér. Stát nás nikdy nebude podporovat: nechodíme do supermarketů a k doktorům, pokud si zrovna něco nezlomíme. Jste zdraví, vybělí se zuby, máte čistou pleť a po čase i mnohem lepší termoregulaci, energii, nesmrdíte," tvrdí Radoslav Vučičevič, majitel restaurace Jelica Biogurmánia.

Před časem prodělal rakovinu kůže, teď je přesvědčený, že už ji mít nikdy nebude. "Začal jsem s vitariánstvím v šestatřiceti, budou to tři roky. Dřív mě bolely všechny klouby, stará zranění, zdálo se, že ve čtyřiceti budu troska, ale všechno samo odešlo." Je vysoký, štíhlý, vypadá to, že nestrádá. Přesto, nechybí mu maso, třeba tatarák? Ten by přece mohl.

Biogurmánie Jelica ladí formu

Pokud by vás popadla touha ochutnat vitariánské menu, pozor, momentálně má zlíchovská restaurace otevřeno jen každé úterý od 17 hodin. Znovuotevření restaurace, která už bude nabízet čistě jen syrovou stravu, se připravuje zhruba na konec listopadu; aktuality lze sledovat na Facebooku. 

"Ze začátku jsem měl chutě, závislost na vařených potravinách je horší než na drogách, zbavujete se jí obtížně. Navíc jsou tu zažité rituály. Ano, zpočátku jsem si maso dal, nebo rybu. Ale pak zjistíte, jak tělo funguje. Řekne si samo, co potřebuje, když mu dáte šanci. Když si dáte bůček, máte chuť na pivo a pak na cigaretu. Ty špatné věci se přitahují. Ale takhle přestanete kouřit, pít alkohol. My si můžeme dát třeba biovíno, ale já už na něj nemám chuť. Dřív jsem pil hodně, dneska jdu do hospody, kluci mají pivo, já si dám vodu nebo fresh a nic mi nechybí."

Jeho mladší bratr Miroslav je aktivní sportovec, na raw food přešel kvůli nemoci. "Byl jsem mladý, silný, vydělal peníze a pak jsem dostal kolitidu (zánět střevní sliznice), rozjela se mi parodontóza, štítná žláza. Začal jsem jíst syrovou stravu a ten přechod byl strašný. Měl jsem horší stavy, rok to trvalo, bylo to hrozné, ale pak tělo začalo sílit, nemoc ustupovat, je to bomba," říká.

Často prý mívá chuť třeba na svíčkovou. Neříká si tělo o maso? "Chodím pravidelně na kontroly na endokrinologii a když řeknu, že jsem vitarián, doktoři začnou: to bude chybět chrom a béčko... Ale já mám výsledky absolutně perfektní. Člověk by si asi mohl občas zahřešit, jenomže ten proces narušíte. Nebude to ono. Už to nebude takový turbo."

Láká vás vyzkoušet row food neboli syrovou stravu?

celkem hlasů: 3956

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 22. listopadu 2012. Anketa je uzavřena.

Raw food vypadá lákavě, s chutí bych to vyzkoušel(a)
Raw food vypadá lákavě, s chutí bych to vyzkoušel(a) 2134
Připadá mi to zajímavé pouze jako občasné zpestření jídelníčku
Připadá mi to zajímavé pouze jako občasné zpestření jídelníčku 1267
Nevěřím tomu, že lze na syrové stravě normálně fungovat
Nevěřím tomu, že lze na syrové stravě normálně fungovat 313
Stravuji se podle těchto zásad již nějaký čas a plně mi to vyhovuje
Stravuji se podle těchto zásad již nějaký čas a plně mi to vyhovuje 242
Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...