Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Ze dvou kuřecích stehýnek připravíte plný talíř masa

Kam se hrabou kousky z KFC, řekla po ochutnání smaženého kuřecího masa naše kameramanka. Celý fígl tradičního japonského receptu přitom spočívá v použití obyčejného bramborového škrobu, který obalené kousky masa při smažení jakoby nafoukne.

S japonskou kuchyní se to má tak. Japonci pořád pracují, proto považují dlouhou přípravu jídla za ztrátu času. Japonské recepty jsou tedy většinou jednoduché a příprava pokrmu zabere maximálně pár desítek minut. A to platí i pro maso.

Ovšem ani u tohoto konkrétního receptu na kuře "tori no karaage" (čti tori karáge), tedy marinované a smažené kuřecí kousky, se neobejdete bez originálních japonských ingrediencí jako je japonské víno saké, ochucovadlo mirin či sójová omáčka. Tomio Okamura, který pro nás pokrm připravoval, používá ty, které sám dováží a prodává. Dostupné jsou komukoliv i přes internet. Na každé jídlo přitom potřebujete jednu dvě lžičky, takže vám nějaký čas ve spíži vydrží.

Recept na marinované kuřecí kousky tori no karaage

Ingredience potřebné na přípravu smažených a marinovaných kuřecích kousků

Potřebovat budete 300 g vykostěného kuřecího stehenního masa, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce mirin, 2 polévkové lžíce rýžového vína saké, kousek čerstvého oloupaného zázvoru, 2 oloupané stroužky česneku, 1 vejce, bramborový škrob, hladkou mouku a rostlinný olej na smažení.

"Místo stehenních řízků můžete samozřejmě použít i kuřecí prsa. Jejich maso je ale suché, takže pokud si chcete připravit opravdu křehké smažené kousky, udělejte je z kuřecích stehen," doporučuje Tomio.

Příprava tori no karaage krok za krokem

Maso nakrájejte na menší kousky, které budete nejprve marinovat.

Příprava marinády je velmi jednoduchá, ingredience můžete promíchat i najednou s přidanými kousky masa.
Přidejte nastrouhaný zázvor a další uvedené ingredience.
Maso s marinádou důkladně promíchejte.

Příprava marinády je jednoduchá, ingredience můžete promíchat i najednou s přidanými kousky masa.

Na marinádu v misce postupně smíchejte sójovou omáčku, rýžové víno saké, mirin, oloupaný a nastrouhaný zázvor a drcený česnek. Vše dobře promíchejte, přidejte kuřecí kousky a opět dobře promíchejte. Uložte do ledničky a nechte zhruba 12 hodin, nejlépe do druhého dne, marinovat.

Naložené masíčko obalíte v dvojbalu.
Každý namarinovaný kousek "vymáchejte" v rozšlehaném vejci.
Maso "vymáchané" ve vajíčku obalte ve směsi mouky a bramborového škrobu.

Naložené maso nejprve obalte v rozšlehaném vajíčku, poté ve směsi mouky a bramborového škrobu.

Před vlastní přípravou "řízečků" si do jedné misky smíchejte nejprve bramborový škrob s hladkou moukou v poměru 1:1, do druhé misky rozkvedlejte jedno vejce. Každý kousek marinovaného kuřete nejprve ze všech stran namočte v rozšlehaném vejci a následně ho obalte ve směsi škrobu a mouky.

Kuřecí kousky připravené na smažení a talíř s mřížkou, na které je ideální nechat osmažené kousky okapat.
Oleje na smažení musí být tolik, aby v něm byly kuřecí kousky při smažení dostatečně ponořené.
Kousky smažte zhruba 5 minut, při smažení je průběžně otáčejte.

Kousky smažte v rozpáleném oleji zhruba 5 minut, při smažení je průběžně otáčejte.

V hluboké pánvi či ve fritovacím hrnci rozehřejte olej na smažení. Musí ho být tolik, aby v něm kuřecí kousky při smažení plavaly. Do oleje rozehřátého na 160 až 170° C vkládejte obalené kuřecí kousky a pomalu je smažte zhruba tři minuty.

Osmažené kousky nechte na mřížce okapat.
Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)
Smažené marinované kuřecí kousky po japonsku (Tori no karraage)

Smažené marinované kuřecí kousky (Tori no karraage) nechte na mřížce okapat a můžete servírovat.

Pak je z oleje vyjměte, nechte na mřížce okapat a můžete servírovat. Podobně jako řízek nebo smaženou rybu si je ještě můžete pokapat citronovou šťávou.  

Jak smažené a marinované kuřecí kousky konzumovat

Japonské smažené kuřecí kousky (Tori no karaage)

Ideální přílohou k těmto pikantním a křehoučkým kuřecím kouskům je samozřejmě rýže. Ale můžete si k nim dát brambory, bramborovou kaši nebo pečivo. Výborně chutnají i samotné, dokonce i za studena.

Japonci při jejich konzumaci samozřejmě používají jídelní hůlky, jak je patrné i z úvodního videa. Pokud to s hůlkami ještě neumíte, naučte se to, nikdy nevíte, kdy se vám to může hodit. Podrobný návod s videem najdete v článku Hůlkami se můžete najíst jako člověk, radí Tomio Okamura.   

Autoři:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...