Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Recept na kuře tří hořčic podle První dámy. Ve stylu „co dům dal“

  4:30
Slavný recept Livie Klausové koluje po internetu a získal si mnoho obdivovatelů. V pražském hotelu Alcron jsme ho pro vás uvařili, abychom zjistili, čím že se to v dobách reálného socialismu krmil současný prezident Václav Klaus. Byl z jeho nejoblíbenějších.

Princip je jednoduchý. Kuře "pomatláte" směsí hořčic, přidáte rybízový džem, celé posypete zeleninovou směsí Moravanka a upečete. Nás zajímalo, zda budou tyto různorodé chutě ladit. Požádali jsme zástupce šéfkuchaře z pražského hotelu Alcron Martina Procházku, aby pro nás kuře podle První dámy uvařil.

"Je to typické jídlo ve stylu co najdu v lednici, to smíchám a uvařím," popisuje první dojem z receptu. "Možná je zbytečné míchat několik druhů hořčic. Ale chápu, že dřív nebyla dijonská hořčice tak běžně dostupná, navíc byla drahá. Tak se jí kvůli chuti použila jen trocha a nastavila se kremžskou a obyčejnou plnotučnou," vysvětluje.

Zároveň navrhuje některá vylepšení. Například místo bramborových knedlíků by udělal placky, které nepotřebují tolik klasické omáčky. Kyselému nálevu z Moravanky nachystal konkurenci v podobě bylinek – rozmarýnu a tymiánu, který použije i do bramborových placek

Budete potřebovat

Na kuře: 4 kuřecí stehna, sklenici Moravanky, dijonskou, kremžskou a plnotučnou hořčici, rybízovou marmeládu, sůl, pepř, olej, čerstvý tymián a rozmarýn

Na placky: vařené brambory, hrubou mouku, 2 žloutky, čerstvý tymián a rozmarýn

Kuřecí stehna a Moravanka

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice

Kuře krok za krokem

Martin Procházka, zástupce šéfkuchaře hotelu Alcron

Na maso dejte hořčice a marmeládu.

Přidejte nasekaný rozmarýn a tymián.

Kuřecí stehna si rozkrojte na poloviny a naskládejte do pekáčku, osolte, opepřete. Na stehna dejte lžíci od každého druhu hořčice a lžíci marmelády. Nakonec přihoďte nasekané bylinky.

Vetřete do kuřete.

Zakápněte olejem.

Kuře ve směsi "vymáchejte" a pořádně ji vetřete do kůže. Nakonec ji zakápněte olejem. Mezitím si můžete předehřát troubu na 170 stupňů a pekáč s kuřetem do ní pak vložíte.

"Viděl jsem několik variant tohoto receptu. Někdo dal Moravanku na kuře hned na začátku, já osobně bych doporučoval nechat kuře tak čtvrt hodinky péct při vysoké teplotě, aby se povrch zatáhnul. Čalamádu bych přidal až pak," radí kuchař.

Větší kusy Moravanky pokrájejte.

Po čtvrthodině už se kuře zatáhlo.

Kuře zasypané Moravankou

Během čtvrthodiny čekání si mezitím větší kusy zeleniny ze skleničky pokrájejte na drobnější kousky. Poklaďte jimi kuře, použijte i nálev. Troubu stáhněte na 140 °C, budete péci ještě zhruba 30 minut.

Upečené kuře vyjměte z pekáče a vraťte do trouby.

Výpek i se zeleninou přelijte na pánev.

Nechte vyvařit přebytečnou tekutinu a přidejte trochu másla.

Záleží na druhu čalamády, jaký použijete a kolik tekutiny do kuřete vlijete. Navíc každá trouba se chová trochu jinak, jedna vysušuje víc, druhá méně.

Každopádně je výhodné kuře po třiceti minutách ze směsi vytáhnout a uložit zpět (už do vypnuté) trouby odpočinout.

Zeleninu pak přelijte na pánev a přebytečnou tekutinu nechte vyvařit.

"Směs mi připadá příliš agresivní, poměrně hodně se v ní rozležela feferonka. Kdo nemá rád tolik ostré, možná by ji ke kuřeti nemusel dávat celou," doporučuje Martin Procházka.

Naopak omáčku na závěr zjemní trochou másla.

Bramborové placky krok za krokem

Vařené brambory propasírujte.

Do brambor přidejte rozmarýn a tymián, hrubou mouku, sůl a žloutky.

Brambory uvařte ve slupce a propasírujte. "Takto to děláme my v restauraci, když jich děláme velké množství, každý použije svůj oblíbený domácí postup," radí kuchař. Do bramborové hmoty přidejte hrubou mouku, trochu bylinek, sůl a dva žloutky (podle množství brambor).

Těsto rozválejte na půlcentimetrové pláty.

Z plátu vykrájejte kolečka.

Opečte plátky na pánvi.

"Přiměřeně, to pozná každý kuchař. Jde o to, abyste dostali těsto, které půjde vyválet do placky a přitom se nepřilepilo na vál," radí. Pomoučete si vál a z placky vykrajujte kolečka, která opečete na pánvi.

Nakonec servírujte do každého talíře po dvou kouscích masa, přelijte směsí zeleniny a dozdobte petrželkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...