VIDEO: Koho by napadlo grilovat kuře na plechovce s pivem

  1:00
Grilování celého kuřete s automatickým podléváním zevnitř, to není vychytávka nějaké nejmodernější trouby. To je jednoduchý trik, na který zřejmě přišel český pivař. Svojí originalitou a výsledkem natolik nadchnul i šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, že ho přidal do svých tipů pro letní grilování.

Kuře připravené na otevřené plechovce piva, ze které je odlito či odpito, je v podstatě napůl upečené a napůl vyuzené. Pro výslednou chuť je důležité, abyste kuře nejprve dostatečně prosolili a nechali odležet.

Další tipy na přípravu kuřete na grilu či v troubě najdete v článcích Voňavé kuře na grilu s Italem připravíte za půl hodinky nebo Kuře upečte v keramické hlíně.

Recept na kuře grilované na plechovce s pivem krok za krokem

Kuře vyberte pěkně kulaťoučké, aby mělo alespoň kilo a půl, k němu hrubou mořskou sůl, alespoň 70 gramů, a půllitrovou plechovku piva pokojové teploty. Na gril budete potřebovat zhruba čtyři hrsti třešňových štěpek či pilin, namočených alespoň na půl hodiny do vody.

Kuře opláchněte a zbavte nejtučnějších částí kůže.
Kuře ze všech stran i uvnitř vydatně posolte.
Sůl do kůže kuřete doslova vetřete, čím více, tím lépe. A nechte kuře alepoň

Kuře opláchněte, odřízněte krk, drůbky a přebytečný tuk. Kůži i dutinu kuřete dobře posolte a sůl pořádně vetřete. Soli se nebojte, čím víc kuře posolíte, tím lépe: bude chutnější. Kuře můžete ještě přikrýt mikrotenovou fólií; v každém případě ho na hodinu a půl až dvě hodiny odložte do lednice.

V hmoždíři si připravte marinádu.
Všechny složky marinády v hmoždíři pečlivě utřete.
Kuře marinádou důkladně potřete.

Na marinádu si připravte 2 špetky sušené cibule, 2 stroužky česneku pokrájené na plátky, špetku chilli a špetku čerstvě namletého černého pepře a vše utřete v hmoždíři. Marinádu pak důkladně vetřete do kuřete. Konce křidélek dejte tak, aby byly za kuřecím hřbetem. Kuře nechte chvilku odpočinout.

Plechovku piva obalte alobalem.
Plechovku otevřete a trochu piva vypijte nebo odlijte do skleničky.
Připravené kuře doslova posaďte na otevřenou plechovku s pivem.

Plechovku s pivem zabalte do alobalu, otevřete ji a přibližně polovinu odlijte nebo vypijte. Do víčka  plechovky udělejte otvírákem na konzervy další dva otvory. Pak si plechovku postavte na pevnou podložku a kuře na ni nasaďte tak, že v něm doslova zmizí.

Na ohniště přihoďte mokré štěpky z třešně.
Kuře by mělo být na plechovku pěkně napasované.
Jakmile třešňové štěpky začnou čoudit, posaďte kuře na pivní plechovce na gril.

Mezitím si připravte gril na nepřímé grilování nad středním žárem, tedy zhruba při 180 až 230 °C. Namočené třešňové třísky vhoďte přímo na hořící dřevěné uhlí (případně do udicí krabice na plynovém grilu podle instrukcí v návodu). Jakmile se z třísek začne kouřit, přesuňte kuře na plechovce na gril a přikryjte.

Jakmile třešňové štěpky začnou čoudit, posaďte kuře na pivní plechovce na gril
Kuře občas zkontrolujte.
Za hodinu čtvrt až za hodinu a půl je kuře upečené i vyuzené současně.

Kuře grilujte na nepřímém středním žáru 75 až 90 minut pod krytem; dokud šťáva, která z něj uniká, nebude čirá. Občas zkontrolujte, jak se peče.

Pivní plechovku z kuřete opatrně vytáhněte.
Voní to nádherně.
Hotové kuře pěkně naporcujte a můžete podávat.

Kuře i s plechovkou se zbytkem vroucího piva velice šikovně sundejte z grilu. Pak nechte kuře chvíli odpočinout a opatrně vytáhněte z kuřete plechovku tak, abyste se neopařili. Voňavé kuře naporcujte a hned podávejte.

Pokud vás recept zaujal, nenechte si dvacet minut po deváté večer na Primě ujít poslední díl Šéfa na grilu. Pohlreich diváky naučí grilovat kuře i pod cihlou, přidá i cenné rady ohledně přípravy mořských plodů na grilu. S těmi to většina z nás ještě moc neumí. 

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nejčtenější

Opuštěnou pilu proměnili v bydlení s vůní bylinek, kde tráva patří králíkům

Soutěž

Když se na konci fotogalerie podíváte na 16 let staré snímky, spadne vám brada, jak se pozemek u bývalé pily Lesů ČR díky rodině paní Aleny proměnil. Vytvořili z něj oázu, a to nejen pro sebe, ale i...

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

Jedenáct zahrádek v chebském vnitrobloku tvoří zelenou oázu uprostřed města

Soutěž

Má pouhých 170 metrů čtverečních, stojí v ní domek z období války a leží ve vnitrobloku ohraničeném čtyřmi ulicemi na pozemku patřícímu městu Cheb. Ten má pronajatý místní zahrádkářský svaz (ZO ČZS...

Zubřeti, co se topilo v Zoo Praha, vybírají jméno z návrhů čtenářů iDnes.cz

Když očekávané zubří telátko ve středu 19. června před polednem konečně žuchlo i s plodovým obalem na zem a máma Božena ho začala olizovat, vypadalo ještě všechno idylicky. Sluníčko svítilo, větřík...

Celer je lék na zácpu i tloušťku. Nenápadný ošklivák umí s naším tělem divy

Připadá vám jako obyčejná zelenina? To jste vedle jak ta jedle! S naším tělem toho zvládne daleko víc, než si umíte představit – od detoxikace přes spánek až po imunitu.

9. července 2025

Trojce a sedmičce se vyhněte. Kdy jsou mé plastové krabičky neškodné

Naučte se rozpoznat bezpečné plastové nádoby na potraviny, abyste ochránili své zdraví. Skrytý dvoupísmenný kód a recyklační symbol na dně nádob odhalují, zda jsou vaše plastové obaly do mikrovlnné...

8. července 2025

U biotopu si užívají panoramata Křivoklátska jako Masaryk. A tisíce trvalek

Soutěž

Při hledání místa pro život nedaleko Prahy čtenářku Petru a jejího partnera okouzlilo Křivoklátsko. Krajina, kterou kdysi miloval i prezident Masaryk. Dnes tu bydlí v domě obklopeném ‚zahradou v...

8. července 2025

Proč jména zubrů začínají na PR a mládež šílí z kapybar. Ředitel pražské zoo vypráví

Premium

Může se hmyz velký jako dlaň dospělého člověka stát tahákem v zoologické zahradě? Dechberoucí příběh kriticky ohrožené strašilky humří, která byla považována za vyhynulou, a nyní má svou expozici v...

7. července 2025

Zubřeti, co se topilo v Zoo Praha, vybírají jméno z návrhů čtenářů iDnes.cz

Když očekávané zubří telátko ve středu 19. června před polednem konečně žuchlo i s plodovým obalem na zem a máma Božena ho začala olizovat, vypadalo ještě všechno idylicky. Sluníčko svítilo, větřík...

26. června 2025,  aktualizováno  7.7 1:01

Zahradu jako džungli si vysnila v dětství, maluje ji jako obraz s tisícem růží

Soutěž

„Jako malá holka jsem trávila hodiny listováním v knihách, které mě přenášely do tajemných pralesů plných barevných květin a majestátních stromů. Nacházela jsem v nich inspiraci pro svou touhu po...

7. července 2025

VIDEO: Akuvrtačka se zapsala do knihy rekordů. Utáhla 300tunový airbus

Dvanáctivoltová akuvrtačka absolvovala snad nejtěžší test svého života. Pomocí navijáku dokázala o metr a půl pohnout letadlem Airbus A380.

7. července 2025

Svou zahradu vidí jako malý kousek ráje v betonové džungli satelitu Bratislavy

Soutěž

„Není tu romantický klid ani pěkné výhledy na kopce, lesy nebo louky. Je tu dům na domě, jílovitá půda a hluk od sousedů. Ale i tak jsme si na 470 metrech čtverečních dokázali vytvořit naši zelenou...

6. července 2025

Proč studená sprcha v horku nefunguje? Odborníci radí, jak se správně ochladit

Mnoho lidí se domnívá, že studená sprcha v horkých letních dnech pomůže tělu ochladit se, avšak opak je pravdou. Odborníci varují, že studená voda ve skutečnosti brání účinnému snížení tělesné...

5. července 2025

Co dělat s potravinami při výpadku proudu, aby vydržely

Výpadek elektřiny dokáže potrápit každou domácnost a jednou z největších starostí bývá osud potravin v lednici a mrazáku. Doba, po kterou zůstanou potraviny bezpečné ke konzumaci, závisí na několika...

4. července 2025  15:58

Neotvírat lednici, připravit vodu. Co dělat, když v létě vypadne proud

Česko zasáhl masivní výpadek proudu. Až v takových situacích si uvědomíme, jak jsme na elektřině závislí. Problémem se stane skladování jídla v lednici, v domácnostech spoléhajících na elektrické či...

4. července 2025  15:16

Mé drzosti se všichni smáli. Šéfkuchař z Ukrajiny se učil u Kašpárka, teď má podnik

Premium

Z Ukrajiny přišel do Česka ještě před válkou, konkrétně v roce 2018, původně se vydal do světa na zaučenou. A už tady zůstal… Kuchař Jurij Ovčaruk (30) se ve svém řemesle zdokonalil v pražské...

4. července 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.