VIDEO: Koho by napadlo grilovat kuře na plechovce s pivem

  1:00
Grilování celého kuřete s automatickým podléváním zevnitř, to není vychytávka nějaké nejmodernější trouby. To je jednoduchý trik, na který zřejmě přišel český pivař. Svojí originalitou a výsledkem natolik nadchnul i šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, že ho přidal do svých tipů pro letní grilování.

Kuře připravené na otevřené plechovce piva, ze které je odlito či odpito, je v podstatě napůl upečené a napůl vyuzené. Pro výslednou chuť je důležité, abyste kuře nejprve dostatečně prosolili a nechali odležet.

Další tipy na přípravu kuřete na grilu či v troubě najdete v článcích Voňavé kuře na grilu s Italem připravíte za půl hodinky nebo Kuře upečte v keramické hlíně.

Recept na kuře grilované na plechovce s pivem krok za krokem

Kuře vyberte pěkně kulaťoučké, aby mělo alespoň kilo a půl, k němu hrubou mořskou sůl, alespoň 70 gramů, a půllitrovou plechovku piva pokojové teploty. Na gril budete potřebovat zhruba čtyři hrsti třešňových štěpek či pilin, namočených alespoň na půl hodiny do vody.

Kuře opláchněte a zbavte nejtučnějších částí kůže.
Kuře ze všech stran i uvnitř vydatně posolte.
Sůl do kůže kuřete doslova vetřete, čím více, tím lépe. A nechte kuře alepoň

Kuře opláchněte, odřízněte krk, drůbky a přebytečný tuk. Kůži i dutinu kuřete dobře posolte a sůl pořádně vetřete. Soli se nebojte, čím víc kuře posolíte, tím lépe: bude chutnější. Kuře můžete ještě přikrýt mikrotenovou fólií; v každém případě ho na hodinu a půl až dvě hodiny odložte do lednice.

V hmoždíři si připravte marinádu.
Všechny složky marinády v hmoždíři pečlivě utřete.
Kuře marinádou důkladně potřete.

Na marinádu si připravte 2 špetky sušené cibule, 2 stroužky česneku pokrájené na plátky, špetku chilli a špetku čerstvě namletého černého pepře a vše utřete v hmoždíři. Marinádu pak důkladně vetřete do kuřete. Konce křidélek dejte tak, aby byly za kuřecím hřbetem. Kuře nechte chvilku odpočinout.

Plechovku piva obalte alobalem.
Plechovku otevřete a trochu piva vypijte nebo odlijte do skleničky.
Připravené kuře doslova posaďte na otevřenou plechovku s pivem.

Plechovku s pivem zabalte do alobalu, otevřete ji a přibližně polovinu odlijte nebo vypijte. Do víčka  plechovky udělejte otvírákem na konzervy další dva otvory. Pak si plechovku postavte na pevnou podložku a kuře na ni nasaďte tak, že v něm doslova zmizí.

Na ohniště přihoďte mokré štěpky z třešně.
Kuře by mělo být na plechovku pěkně napasované.
Jakmile třešňové štěpky začnou čoudit, posaďte kuře na pivní plechovce na gril.

Mezitím si připravte gril na nepřímé grilování nad středním žárem, tedy zhruba při 180 až 230 °C. Namočené třešňové třísky vhoďte přímo na hořící dřevěné uhlí (případně do udicí krabice na plynovém grilu podle instrukcí v návodu). Jakmile se z třísek začne kouřit, přesuňte kuře na plechovce na gril a přikryjte.

Jakmile třešňové štěpky začnou čoudit, posaďte kuře na pivní plechovce na gril
Kuře občas zkontrolujte.
Za hodinu čtvrt až za hodinu a půl je kuře upečené i vyuzené současně.

Kuře grilujte na nepřímém středním žáru 75 až 90 minut pod krytem; dokud šťáva, která z něj uniká, nebude čirá. Občas zkontrolujte, jak se peče.

Pivní plechovku z kuřete opatrně vytáhněte.
Voní to nádherně.
Hotové kuře pěkně naporcujte a můžete podávat.

Kuře i s plechovkou se zbytkem vroucího piva velice šikovně sundejte z grilu. Pak nechte kuře chvíli odpočinout a opatrně vytáhněte z kuřete plechovku tak, abyste se neopařili. Voňavé kuře naporcujte a hned podávejte.

Pokud vás recept zaujal, nenechte si dvacet minut po deváté večer na Primě ujít poslední díl Šéfa na grilu. Pohlreich diváky naučí grilovat kuře i pod cihlou, přidá i cenné rady ohledně přípravy mořských plodů na grilu. S těmi to většina z nás ještě moc neumí. 

Na grilu pomalu a líně. Výsledkem je maso, které se jenom rozplývá na jazyku

Francie má spoustu vyhlášených pokrmů, ale asi nejznámější je pro nás hovězí po...

Hoď to na gril dnes nabídne recept na burger z trhaného hovězího masa stylizovaného do slavného...

Surf and turf: Zkombinujte hovězí s mořskými plody. Je to nezvyklé, ale báječné

Surf and turf – parádní recept, kde si na své přijdou milovníci mořských plodů...

V dalším dílu Hoď to na gril spojí Jan Horký s Davidem Valíčkem na talíři element vody a země známý...

VIDEO: Mořský vlk v papilotě je plný chutí středomoří. Dovolená na zahradě

Mořský vlk v papilotě se slávkami s olivovou krustou, grilovanou batátou a...

VIDEO Dneska potěšíme všechny milovníky středomořských ryb a mořských plodů. Jan Horký s Davidem Valíčkem...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nejčtenější

Německý rybář chytil „upíří rybu“ z doby dinosaurů. Šokovala ho na Rýně

Stefan Scheer se vydal na noční rybářskou výpravu, která se ovšem proměnila v nečekané setkání s tvorem připomínajícím monstrum z vědecko-fantastického filmu. To, co se objevilo na konci jeho vlasce,...

Zasadila vše, co mají rádi. Zahradu v Polabí pojali jako cestu kolem světa

Soutěž

Psal se rok 2018, když se z Prahy přestěhovali na venkov do Polabí, kde pořídili novostavbu v satelitu s nevelkým pozemkem obklopeným vícero blízkými sousedy. Jejich záměrem bylo vybudovat si na...

Zahradu u řadovky plánovala procházkami se židlí. Prostor využila na maximum

Soutěž

Vysnili si zahradu, která se stane opravdovou součástí jejich života. Podařilo se. Ráno si na zahradě vypijí kávu, odpoledne tu děti píšou úkoly a hrají si, dospělí relaxují po práci. Rodina tu tráví...

Zbourali skleník ze zavařovaček a staré zahradě dali moderní užitnou podobu

Soutěž

Poprvé na tuto zahradu vstoupila čtenářka Pavlína téměř před třiceti lety. Byl to pozemek velký zhruba 2 500 metrů čtverečních s velkým políčkem brambor, ovocnými stromy, vysokou trávou, ohrádkou pro...

Samosběry jahod jsou v plném proudu. Zjistěte, kam letos vyrazit na čerstvé ovoce

Slunce, seno, jahody… První letošní nadílka dozrála. Místo miniaturních předražených vaniček raději vyrazte na čerstvý vzduch!

Mšice ničí růže i rajčata. Zbavte se jich rychle a bez chemie

Mšice patří mezi nejčastější a nejúpornější škůdce na zahradě. Napadají růže, rybíz, rajčata i další rostliny, sají z nich šťávu, oslabují je a mohou přenášet i virové choroby, které dále snižují...

19. června 2025

Nechtěli soumařit na zahradě jako máma, díky covidu naštěstí změnili názor

Člověk míní, život mění. Před rokem 2020 a příchodem covidu měla paní Jana s manželem naprosté jasno v tom, že rozhodně netouží po zahradě své maminky. Rodině sice patřila po generace, nicméně jim...

19. června 2025

Hadí překvapení před dveřmi. Texaskou ženu vyděsil nečekaný host

Žena z Texasu zažila nečekaný šok, když zjistila, co se jí plížilo přímo přede dveřmi. Jednoduchá notifikace z bezpečnostní kamery odhalila nezvaného hosta, který Anně z Cypressu z Texasu způsobil...

19. června 2025

Jako když se podíváte mimozemšťanovi do očí. Umožní to makrosnímky hmyzu

Dvojčata Maceo a Andrea Grammaticovi z Paříže zachytila hmyz tak, jak ho ještě neznáte. Jejich nová galerie makrofotografií odhaluje každý detail těchto drobných tvorů – od třpytivých těl až po...

18. června 2025

Na pár metrech čtverečních živého plotu lze sklízet třešně, jahody či rybíz

Možná potřebujete chytře oddělit dva různé zahradní kouty nebo přemýšlíte, jak smysluplně využít předzahrádku. Či pás podél plotu se sousedy. Co jedlý živý plot poskládaný z ovocných stromků, keřů,...

18. června 2025

Německý rybář chytil „upíří rybu“ z doby dinosaurů. Šokovala ho na Rýně

Stefan Scheer se vydal na noční rybářskou výpravu, která se ovšem proměnila v nečekané setkání s tvorem připomínajícím monstrum z vědecko-fantastického filmu. To, co se objevilo na konci jeho vlasce,...

17. června 2025

Zahradu u řadovky plánovala procházkami se židlí. Prostor využila na maximum

Soutěž

Vysnili si zahradu, která se stane opravdovou součástí jejich života. Podařilo se. Ráno si na zahradě vypijí kávu, odpoledne tu děti píšou úkoly a hrají si, dospělí relaxují po práci. Rodina tu tráví...

17. června 2025

Vyberte ty nejroztomilejší mazlíčky. Hrají o kvalitní granule, vy o kuchařku

Červnová anketa o nejroztomilejší mazlíčky měsíce odstartovala a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z hodnotných cen od společnosti Brit Care. I hlasující čtenáři mohou vyhrát,...

3. června 2025,  aktualizováno  16.6 10:41

Bršlice kozí noha není jen plevel. V lidovém léčitelství má pevné místo

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je rostlina, se kterou zahradníci často bojují jako s urputným plevelem. Málokdo ale ví, že tento nechtěný zelený vetřelec je ve skutečnosti nabitý léčivými...

16. června 2025

Moli a mravenci v domácnosti. Definitivní průvodce, jak se jich zbavit

Jakmile k vám domů proniknou mravenci nebo moli, ať už potravinoví či šatní, dokážou pěkně znepříjemnit život. Jak se těchto nezvaných hostů zase rychle zbavit?

16. června 2025

Pes je v otázce motivace nejsložitější ze všech tvorů, říká trenér zvířat

Premium

Pes chytá hračky za letu, koza tluče na buben, lachtan otevře tlamu a nechá si prohlédnout chrup, případně odebrat krev z ploutve. „Podobně bláznivé kousky i velmi potřebné dovednosti zvládne skoro...

16. června 2025

Mikrozávlaha šetří čas i vodu. Záhony zůstanou svěží celé léto

Horké letní měsíce dávají květinovým záhonům zabrat. Dopřejte jim dostatek vláhy prakticky bez námahy a ještě významně ušetřete. Jak na to? Pomůže vám mikrozávlaha. Tento moderní systém zavlažování...

15. června 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.