Dietní jídelníček: Recepty na třetí lednový týden

  0:24aktualizováno  24. ledna 0:06
Na některých jídlech si nejen pochutnáte, ale hlavně po nich nepřiberete. Přinášíme třetí sadu receptů na dietní pokrmy.

Salát z červené řepy. | foto: Isifa

jídelníček na celý týden

Neděle: Salát z červené řepy

Příprava: 60 minut

Pro 4 osoby

* 600 g červené řepy
* 2 mrkve
* 1 bio pomeranč
* 2 lžíce vinného octu (nejlépe z červeného vína)
* 4 lžíce řepkového oleje
* sůl
* 1 lžička medu
* trocha petržele na ozdobu

1. Řepu omyjeme a asi 40 minut vaříme, poté ji zchladíme pod vodou, oloupeme a necháme ještě vystydnout. Mrkve očistíme a jak řepu, tak mrkve nastrouháme na hrubo.
2. Šťávu vymačkanou z pomeranče, ocet, olej a med pořádně promícháme a vzniklou zálivkou zalijeme nastrouhanou zeleninu. Osolíme a ozdobíme petrželkou.

Sobota: Bylinková frittata

Bylinková frittata.Příprava: 20 minut

Pro 1 osobu

* 1 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 vejce
* trochu minerálky
* 1 svazek směsi bylinek (pažitka, petržel, kopr, koriandr...)
* 50 g kozího sýru
* mořská sůl
* pepř

1. Vajíčka rozmícháme s minerálkou. Bylinky opláchneme,osušíme a nakrájíme na jemno.
2. Jarní cibulky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Rozpálíme si na pánvi olej, zpěníme na něm cibulku, přidáme bylinky, rozprostřeme je rovnoměrně po povrchu pánve a zalijeme rozmíchanými vajíčky. Na plátky nakrájený sýr rozložíme navrch, osolíme, opepříme a přikryté asi 3 až 4 minuty pečeme, dokud se sýr nerozpeče. Rozdělíme na porce a servírujeme.

Pátek: Cottage sýr s hruškou

Cottage sýr s hruškou.Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 800 g cottage sýru (20%)
* 4 lžíce medu
* 2 pomeranče
* 1 hruška
* případně lístky máty

Z pomerančů vymačkáme šťávu a tu spolu s medem krátce povaříme. Hrušku omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Cottage sýr rozdělíme do misek, zalijeme vlažným pomerančovým sirupem, nahoru rozložíme plátky hrušky. Ozdobíme mátovými lístky.

Čtvrtek: Pečené brambory se sýrem

Pecené brambory se sýrem.Příprava: 45 minut

Pro 2 osoby

* 500 g menších brambor vhodných na pečení
* sůl
* 1/2 svazku jarní cibulky
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* pepř
* 100 g čedaru
* 2 lžíce másla

1. Brambory omyjeme a podle potřeby pořádně okartáčujeme. V osolené vodě asi 15 až 20 minut vaříme, slijeme a necháme okapat.
2. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozpálíme lžíci másla a cibulku na něm asi 5 minut podusíme. Dochutíme solí a pepřem a necháme trochu vystydnout.
3. Brambory rozpůlíme a malou lžičkou trochu vydlabeme, do jamky rozdělíme cibulku a zasypeme nastrouhaným sýrem.
4. Brambory položíme na vymazaný pekáč. Zbylé máslo nahrubo nastrouháme a posypeme jím brambory. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 10 minut.

Středa: Uzená makrela s bramborovým salátem

Uzená makrela s bramborovým salátem.Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg salátových brambor
* sůl
* 60 ml teplého zeleninového vývaru
* 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
* 2 lžíce pokrájené pažitky
* 2 lžíce nasekaného kopru
* 4 ředkvičky
* 200 g uzené makrely

1. Brambory důkladně omyjeme, v osolené vodě uvaříme. Poté slijeme, chvíli necháme odpočinout, ještě horké je oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Vývar smícháme s křenem, osolíme, přidáme do něj bylinky a nalijeme na brambory. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme k bramborám a celý salát promícháme.
3. Na talíře naaranžujeme hotový salát a k němu položíme uzenou rybu.

Úterý: Míchaný salát s krůtím masem

Míchaný salát s krůtím masemPříprava: 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 svazek rukoly
* 200 g různých druhů salátu
* 2 lžíce balsamicového octa
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1 lžička javorového sirupu
* 4 krůtí řízky
* 2 lžíce slunečnicového oleje
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 balíček řeřichy
* sůl
* pepř

1. Saláty omyjeme, osušíme, natrháme na kousky a vložíme do mísy. Ocet smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem, hořčicí a javorovým sirupem a přidáme olivový olej. Pořádně promícháme a zálivku spojíme se salátem. Řeřichu omyjeme, necháme okapat a nakrájíme.
2. Krůtí maso na rozpáleném oleji zprudka osmahneme - z každé strany asi 4 minuty. Osolíme, opepříme a nakrájíme na proužky. Salát rozložíme na čtyři talíře, zasypeme řeřichou a naaranžujeme na něj maso.

Pondělí: Paella s paprikou, hráškem a tofu

Paella s paprikou, hráškem a tofu.Příprava: 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 červená paprika
* 1 zelená paprika
* 1 pórek
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* 200 g rýže vhodné na rizoto (např. Arborio)
* 500 ml zeleninového vývaru
* sůl
* pepř
* 1 špetka šafránu
* 2 rajčata
* 50 g hrášku (sterilovaného)
* 10 černých oliv
* 200 g uzeného tofu
* 2 lžíce nasekané petržele
* 1 bio citron

1. Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek najemno.

2. Ve velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme papriku, pórek a rýži a pár minut dusíme. Do pánve nalijeme vývar, přidáme šafrán, osolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme asi 10 minut.

3. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak je spolu s hráškem a olivami přimícháme do pánve a vaříme dalších 10 minut.

4. Tofu nakrájíme na kostičky a na zbylém oleji asi 3 minuty opékáme. Poté jej vmícháme do rýže se zeleninou, dochutíme, zasypeme petrželí, přiklopíme a necháme asi 5 minut odpočívat, aby se spojily chutě. Servírujeme s rozkrojeným citronem.

  • Nejčtenější

Sladké těšení na léto. Třešně jsou skvělé na koláč, zmrzlinu i k masu

15. června 2024

Většině z nás se při vyslovení slova třešně vybaví léto u babičky, sladké koláče, řezy a dorty,...

Višňové bounty tyčinky

Višňové bounty tyčinky

Střední

40 min

Klasickým kokosovým tyčinkám odzvonilo, tyto višňové chutnají totiž mnohem lépe.

Višňovo-čokoládový chia pudink

Višňovo-čokoládový chia pudink

Lehké

25 min

Skvělý skleničkový dezert, snadný na přípravu.

Třešňový cheesecake s vinným přelivem

Třešňový cheesecake s vinným přelivem

Střední

90 min

S naším receptem upečete ten nejlepší cheesecake.

Klasické třešňové clafoutis

Klasické třešňové clafoutis

Střední

60 min

Upečte z čerstvých třešní dokonalý francouzský moučník.

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...