Dietní jídelníček: Recepty na čtvrtý lednový týden

  0:03aktualizováno  31. ledna 0:37
Povánoční dietní snažení už vám mohlo ubrat i tři kila. Aby vám při hubnutí i dál chutnalo, přinášíme čtvrtý díl receptů.

Vepřové s kedlubnou a mrkví. | foto: Isifa

jídelníček na celý týden najdete zde

Neděle: Vepřové s kedlubnou a mrkví

Doba přípravy: 50 minut

Pro 4 osoby

* 800 g kedlubny
* 300 g mrkve
* 400 g vepřového masa
* 100 g cibule
* 2 lžíce oleje
* 500 ml masového vývaru
* sůl
* pepř
* 2 lžíce nasekané petržele

1. Kedlubny oloupeme a nakrájíme asi na 1 cm silné hranolky, stejně tak mrkve. Maso nakrájíme na kostky o velikosti asi 1,5 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

2. Ve vroucí vodě blanšírujeme zeleninu - kedlubnu asi 3 minuty, mrkev asi 2. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a necháme oschnout. Maso osolíme a opepříme. V hlubší pánvi si rozpálíme olej, na kterém společně podusíme cibuli s masem. Když je maso nahnědlé a cibule sklovitá, přilijeme do pánve asi 300 ml vývaru a přikryté poklicí vaříme asi 60 minut. Přidáme zeleninu, případně ještě dolijeme trochu vývaru. Dochutíme a vaříme dalších cca 20 minut. Podáváme zdobené petrželkou.

Sobota: Krůtí paličky s růžičkovou kapustou

Krůtí paličky s růžičkovou kapustou.Doba přípravy: 80 minut

Pro 4 osoby

* 4 krůtí paličky (1 cca 250 až 300 g)
* sůl
* pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* sladká paprika mletá
* 800 g brambor
* 600 g růžičkové kapusty
* 2 lžíce nasekané petržele
* máslo na vymaštění pečicího plechu

1. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a podélně rozkrájíme na osminky. V misce si rozmícháme olej s trochou soli a pepře, vložíme do ní brambory a rukama je chvilku v oleji mícháme, aby jej natáhly.

2. Do krůtích paliček vetřeme sůl, pepř a papriku, položíme jen a vymaštěný plech a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů a pečeme asi 15 minut. Poté maso obrátíme, na plech přidáme brambory, teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 40 minut.

3. Mezitím si očistíme kapustičky a křížem je nařízneme na košťálu. Vložíme do vroucí vody, stáhneme teplotu a vaříme asi 10 minut. Slijeme a necháme okapat.

4. Na poslední čtyři minuty přidáme uvařené kapustičky na plech k masu a k bramborám. Servírujeme posypané petrželí.

Pátek: Zelenina s cizrnou

Zelenina s cizrnou.Doba přípravy: 35 minut

Pro 2 osoby

* 100 g uvařené nebo sterilované cizrny
* 1 malá cibule
* 1 menší fenykl
* 1 velká mrkev
* 3 velká rajčata
* 1 chilli paprička
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 větvička tymiánu
* 1 bobkový list
* 500 ml zeleninového vývaru
* 2 lžíce rajského protlaku
* sůl
* pepř
* trocha nasekané petržele na ozdobu
* žlutá cherry rajčátka na ozdobu

1. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Fenyklovou hlízu omyjeme a očistíme. Poté ji podélně rozčtvrtíme a šikmo krájíme tenké proužky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Rajčata nařízneme křížem svrchu, spaříme, krátce ochladíme, oloupeme a rovněž nakrájíme na kostičky. Chilli papričku nakrájíme nadrobno.

2. Olivový olej v hrnci rozpálíme a za stálého míchání na něm opečeme chilli a cibuli. Přidáme připravenou zeleninu a krátce smažíme. Otrháme z větvičky tymiánové lístky a spolu s bobkovým listem vmícháme do zeleniny. Přilijeme vývar, přimícháme protlak a necháme přijít k varu. Poté osolíme a opepříme a přikryté poklicí na mírném plameni necháme asi 20 minut vařit. Nakonec vmícháme uvařenou a zcezenou nebo sterilovanou cizrnu, necháme ji prohřát. Dochutíme, rozdělíme na talíře, ozdobíme petrželí a rajčátky a podáváme.

Čtvrtek: Pangasius na páře

Pangasius na páře.Doba přípravy: 45 minut

Pro 4 osoby

* 4 filety z pangasia (cca 250g)
* 5 lžic omáčky Teriyaki
* 300 g čínského zelí
* 2 větší mrkve
* 1 svazek jarní cibulky
* 2 lžíce chilli omáčky
* sůl
* 1 stroužek česneku
* 4 lžíce sojové omáčky
* 3 stonky natě koriandru

1. Filety z obou stran potřeme omáčkou Teriyaki. Čínské zelí a mrkve nakrájí mena nudličky a cibulku na kolečka. Zeleninu smícháme se zbytkem omáčky Teriyaki a chilli omáčkou.

2. Dáme vařit asi 0,5 l vody se solí, oloupaným česnekem a sojovou omáčkou. Na pařák položíme rybu a zeleninu a dáme ho nad vroucí vodu,hrnec přiklopíme a dusíme asi 15 minut. Z vývaru odebereme 6 lžic a smícháme s nasekanými koriandr. listy. Vzniklou omáčkou přelijeme na talíři rybu se zeleninou.

Středa: Tofu s brokolicí a sezamem

Tofu s brokolicí a sezamem.Doba přípravy: 25 minut

Pro 4 osoby

* 500 g tofu
* 2 lžíce sojové omáčky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 3 lžíce oleje
* 1 stroužek česneku
* 500 g brokolice
* 3 menší cibule
* sůl
* pepř
* 100 ml zeleninového vývaru
* 1/2 lžičky maizeny
* 3 lžíce sezamových semínek

1. Tofu nakrájíme na kostky. Lžíci sojové omáčky, citronovou šťávu a lžíci oleje smícháme a do marinády prolisujeme česnek. Vložíme do ní tofu, marinujeme aspoň 20 minut.

2. Brokolici rozdělíme na růžičky. Stonek nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky.

3. Tofu okapeme, marinádu uchováme. V pánvi rozpálíme lžíci oleje a tofu na něm 1 až 3 minuty opékáme. Vyjmeme a uchováme teplé.

4. Zbylý olej rozpálíme a necháme na něm krátce dusit brokolici. Přidáme cibuli a po 2 minutách přilijeme 3/4 vývaru a přivedeme k varu. Přidáme tofu. Osolíme, opepříme. Rozmícháme si zbytek marinády, zbytek vývaru a maizenu a přilijeme na pánev. Vše asi minutu na silném plameni povaříme,ochutíme sojovou omáčkou a zasypeme sezamovým semínkem.

Úterý: Vločky s jablkem a rozinkami

Vločky s jablkem a rozinkami.Doba přípravy: 20 minut

Pro 2 osoby

* 600 ml mléka (1,5 % tuku)
* 200 g směsi vloček (ovesných, žitných, pohankových...)
* 40 g rozinek
* 30 g lískových oříšků
* 1 mrkev
* 1 větší jablko
* 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
* 100 g bílého jogurtu

1. Mléko v hrnci přivedeme k varu, vmícháme směs vloček a ještě krátce povaříme. Přidáme rozinky, pořádně promícháme a směs rozdělíme do dvou misek.

2. Necháme chvilku vychladnout, přikryjeme a na noc vložíme do ledničky bobtnat. Ráno si nahrubo nasekáme oříšky, mrkev, jablko oloupeme a nastrouháme.

3. Nabobtnalé vločky vyndáme z lednice a vmícháme do nich oříšky, nastrouhané jablko a mrkev, javorový sirup a jogurt.

Náš tip

Ingredience můžete obměňovat podle chuti. Rozinky za nasekané sušené meruňky či švestky, lískové oříšky za slunečnici či dýňová semínka.

Pondělí: Tortilla s brokolicí

Tortilla s brokolicí.Příprava: 50 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brokolice
* 1 svazek jarní cibulky
* 250 g cherry rajčátek
* 4 vejce
* 50 g ementálu
* 250 g nízkotučného tvarohu
* sůl
* pepř

1. Cibulku očistíme a nakrájíme na tenké kroužky. Brokolici rovněž očistíme a rozdělíme na růžičky. Cibuli spolu s brokolicí blanšírujeme ve vroucí vodě asi 2 až 3 minuty, vyjmeme a necháme oschnout. Rajčata omyjeme a rozpůlíme.

2. Tvaroh osolíme a opepříme, sýr nastrouháme a smícháme ochucený tvaroh, sýr a vejce. Vzniklou hmotu přendáme do zapékací nádoby a na ni rozprostřeme zeleninu, kterou trochu zatlačíme do tvarohového
základu. Přikryjeme alobalem a v troubě rozpálené na 200 stupňů pečeme asi 30 minut. Servírujeme horké.

Náš tip

Tvaroh pro pikantnější chuť můžete okořenit špetkou papriky. Místo ementálu vyzkoušejte parmazán či eidam.


Nejčtenější

Zemřela královna sushi Bára Rektorová, podlehla rakovině

Bára Rektorová

Zakladatelka firmy na sushi a maminka dvou synů Bára Rektorová zemřela 11. srpna v kruhu svých nejbližších, jak na...

Andrea Černá: Jako kůl v plotě nežiju, ale pět dětí už porodit nestihnu

Andrea Černá

Přestože Andrea Černá ztvárnila desítky náročných divadelních rolí, pro národ zůstává hlavně Eliškou ze známého filmu...

Trend bio škodí, říká první dáma českého zemědělství Monika Nebeská

Monika Nebeská

Kdysi jako nezkušená městská holka, která se sama starala o malé dítě, vstoupila mezi ostřílené zemědělce, aby udělala...

Tři potraviny, kterých se v létě můžete bezstarostně přejídat

Některé potraviny se mohou na vašem letním jídelníčku objevovat často,...

Léto velkému přejídání nepřeje. Obepnuté šaty i tílka okamžitě prozradí každý faldík na břiše, krátké sukně a kraťasy...

Příběh Evy: Můj život je jeden průšvih za druhým, už nevím jak dál

Ilustrační snímek

Jsem odložené dítě, vychovali mě prarodiče. O babičku jsem se starala až do její smrti, ale z dědictví mě vyšoupla...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Mrkvové řezy

Mrkvové řezy

Upečte si k nedělní kávě skvělé mrkvové řezy podle našeho osvědčeného receptu.

RECEPT DNE: Domácí čokoládová pomazánka

Domácí čokoládová pomazánka

Pro milovníky sladkých snídaní a svačinek přinášíme recept na zdravější čokoládovou pomazánku.

RECEPT DNE: Vepřová panenka s bylinkami ve slanině

Vepřová panenka s bylinkami ve slanině

Máme pro vás skvělý tip na nedělní oběd. Vyzkoušejte recept na vepřovou panenku s bylinkami a slaninou.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz