Vánočka bez lepku
Ingredience na vánočku, ze které nakrájíte cca 25 plátků: 220 ml teplého mléka, 50 g cukru krystal, 20 g čerstvého droždí, 375 g bezlepkové mouky (Schär Mix B Bread Mix), půl lžičky soli, 65 g másla, 2 žloutky, 100 g rozinek namočených v rumu, 100 g mandlí a 1 vejce na potření.
Nejprve si z teplého mléka, lžíce cukru a droždí připravte kvásek. Nechte jej na teplém místě pod utěrkou vzejít. Do velké mísy prosejte mouku a přidejte všechny ostatní suroviny včetně vzešlého kvásku. Vypracujte vláčné těsto. Na teplém místě nechte pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
Další recepty na vánoční cukroví ve speciální příloze |
Po vykynutí těsto rozdělte na 9 kusů, vyválejte dlouhé válečky. Nejspodnější patro vánočky bude ze čtyř, prostřední ze tří a navrch ze dvou válečků. Na krajích prameny dobře spojte, proti sesunutí celé vánočky na stranu můžete zajistit špejlemi: pár jich zapíchněte podél vrchního patra – vánočka se tím zpevní. Upletení vánočky ze čtyř pramenů je docela náročné.
Znovu nechte nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 45 minut na 160 °C. Zda je vánočka dostatečně propečená i uvnitř, zjistíte vpichem špejlí, pokud se vám ji podaří vytáhnout čistou, je vánočka hotová.