Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

aktualizováno 
Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle odborníků však ani ten sebelepší margarín nemůže nahradit chuť másla.

„Máslo je u cukroví nositelem typické chuti, která nemá rovnocenného zástupce,“ tvrdí šéfkuchař Pavel Kopička z restaurace Lavande. „Pokud chcete, aby mělo cukroví klasickou chuť, bez másla ho neupečete,“ říká.

„Péct lze samozřejmě z másla i margarínu. Záleží na tom, co to bude. Jsou výrobky, kde výslednou chuť ovlivňuje například výrazná náplň nebo poleva, takže přehluší chuť toho margarínu,“ připomíná Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR. 

Máslo nám moc neprospívá

Tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

Ilustrační snímek

Na neplněné cukroví jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo ořechy by se podle ní určitě mělo použít klasické máslo. „U nás v cukrárně se setkáváme i se zákazníky, kteří se másla bojí a požadují cukroví z margarínu, ale na druhé straně je druhá skupina zákazníků, kteří vyloženě požadují výrobky z másla, protože mají rádi jeho chuť,“ popisuje.

Přestože většina cukrářů raději pracuje s máslem, margarín zcela nezatracuje. „Je vhodný pro určité typy těst. Například na záviny nebo listová těsta. Třeba listové těsto se daleko snáz vyrábí z tažného margarínu, daleko lépe lístkuje, nemusíte mít strach, že se bude těsto trhat nebo špatně rozvalovat,“ vysvětluje.

Studená kuchyně je něco naprosto jiného. „Tam samozřejmě můžete použít obojí. Máslo má vynikající lahodnou chuť, margarín zase skvělou roztíratelnost. Ale do pečení cukroví bych vždycky použil máslo. Nejen kvůli chuti, ale i proto, že bude mít dobrou konzistenci. Cukroví bude jemné, nadýchané a křupavé,“ ujišťuje Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Přestože „kope“ za používání másla, přiznává, že není vhodné pro jakékoliv použití. „Pokud se budete snažit na něm smažit, bude se přepalovat. Ale je možné použít bezvodý mléčný tuk, na kterém klidně ty řízky usmažíte,“ vysvětluje, na co se používá přepuštěné máslo, někdy také nazývané ghi. Jak si ho připravíte doma, jsme popisovali v tomto článku.

Podle Kopáčka se už situace s cenami másla uklidňuje a očekává, že v několika málo dnech či týdnech klesne k magickým padesáti korunám za kostku. „Očekávám, že se nakonec ustálí na rozumných 42 nebo 43 korunách,“ předvídá.

Autor:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Najdete na iDNES.cz