Neděle 26. září 2021, svátek má Andrea
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. září 2021 Andrea

Do rohlíčků máslo, do závinu nebo listového těsta margarín, radí cukrářka

Máslová cenová aféra rozpoutala diskuse, zda se letošní vánoční pečení nevrátí k náhražkám z rostlinného tuku. Podle odborníků však ani ten sebelepší margarín nemůže nahradit chuť másla.

„Máslo je u cukroví nositelem typické chuti, která nemá rovnocenného zástupce,“ tvrdí šéfkuchař Pavel Kopička z restaurace Lavande. „Pokud chcete, aby mělo cukroví klasickou chuť, bez másla ho neupečete,“ říká.

„Péct lze samozřejmě z másla i margarínu. Záleží na tom, co to bude. Jsou výrobky, kde výslednou chuť ovlivňuje například výrazná náplň nebo poleva, takže přehluší chuť toho margarínu,“ připomíná Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů ČR. 

Máslo nám moc neprospívá

Tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

Ilustrační snímek

Na neplněné cukroví jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo ořechy by se podle ní určitě mělo použít klasické máslo. „U nás v cukrárně se setkáváme i se zákazníky, kteří se másla bojí a požadují cukroví z margarínu, ale na druhé straně je druhá skupina zákazníků, kteří vyloženě požadují výrobky z másla, protože mají rádi jeho chuť,“ popisuje.

Přestože většina cukrářů raději pracuje s máslem, margarín zcela nezatracuje. „Je vhodný pro určité typy těst. Například na záviny nebo listová těsta. Třeba listové těsto se daleko snáz vyrábí z tažného margarínu, daleko lépe lístkuje, nemusíte mít strach, že se bude těsto trhat nebo špatně rozvalovat,“ vysvětluje.

Studená kuchyně je něco naprosto jiného. „Tam samozřejmě můžete použít obojí. Máslo má vynikající lahodnou chuť, margarín zase skvělou roztíratelnost. Ale do pečení cukroví bych vždycky použil máslo. Nejen kvůli chuti, ale i proto, že bude mít dobrou konzistenci. Cukroví bude jemné, nadýchané a křupavé,“ ujišťuje Jiří Kopáček z Českomoravského svazu mlékárenského.

Přestože „kope“ za používání másla, přiznává, že není vhodné pro jakékoliv použití. „Pokud se budete snažit na něm smažit, bude se přepalovat. Ale je možné použít bezvodý mléčný tuk, na kterém klidně ty řízky usmažíte,“ vysvětluje, na co se používá přepuštěné máslo, někdy také nazývané ghi. Jak si ho připravíte doma, jsme popisovali v tomto článku.

Podle Kopáčka se už situace s cenami másla uklidňuje a očekává, že v několika málo dnech či týdnech klesne k magickým padesáti korunám za kostku. „Očekávám, že se nakonec ustálí na rozumných 42 nebo 43 korunách,“ předvídá.

Autor:
  • Nejčtenější

Nůž do travní sekačky nabrousíte za pár minut, nemusí být ostrý jako nůž

Letní zahradní sezona končí, je proto třeba zahradní techniku pomalu připravovat na další sezonu. Týká se se to i nože...

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v...

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Itálie a smažená jídla vyřadily první dva adepty na titul Masterchefa

Jen co byla minulý týden konečně jasná finálová šestnáctka amatérských kuchařů letošního ročníku soutěže Masterchef...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Vepřové nikdy nezklame. Hvězdou je pomalu pečená plec i krkovice

Maso „z prasátka“ chutná skvěle jen tak upečené nebo v guláši, ale vy můžete překvapit své hosty třeba jeho trhanou...

Žluté zuby a nemoci srdce? Ani náhodou. Lékaři a experti boří mýty o kávě

Premium Ještě před dvaceti lety byla považována za stejné zlo jako cigarety. Dnes jí ovšem lékaři a experti na výživu takřka...

Podzimem grilování nekončí, stačí se jen trochu přiobléct a jede se dál

Podzim se dá prožít nejen pod dekou s kávou a knížkou v ruce, ale i na terase, která si ještě pamatuje letní paprsky....

Itálie a smažená jídla vyřadily první dva adepty na titul Masterchefa

Jen co byla minulý týden konečně jasná finálová šestnáctka amatérských kuchařů letošního ročníku soutěže Masterchef...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...

Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...