Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Metnarova rezignace by destabilizovala obranu, varuje generál Šedivý

  16:01
Vrácení byť jen poloviny z 10 miliard z rozpočtové rezervy zpět ministerstvu obrany by mělo umožnit pokračovat v modernizaci armády. I když v omezené míře, řekl někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Zároveň varoval, že případná rezignace ministra obrany Lubomíra Metnara by mohla v současné situaci narušit chod ministerstva obrany.

Ministr obrany Lubomír Metnar | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Pět miliard je už suma, která zajistí potřebnou úroveň fungování ministerstva obrany jako resortu, ale i dostatek financí - byť omezeně, na pokračování modernizace. Tahle suma to umožní,“ konstatoval bývalý náčelník generálního štábu a dnes bezpečnostní expert Jiří Šedivý.

Vláda vrátila armádě zatím 5 miliard. Zbytek asi v únoru, říká Babiš

Vláda ve středu na mimořádném jednání schválila přesun pěti miliard korun z vládní rezervy do rozpočtu ministerstva obrany. Jde přitom jen o polovinu sumy, kterou v prosinci obraně na nátlak komunistů škrtla výměnou za jejich podporu při hlasování o rozpočtu. 

O druhé půlce se podle premiéra Andreje Babiše rozhodne v únoru na základě zvláštní analýzy.

Generál Jiří Šedivý

Pro armádu jde přitom o klíčovou sumu pro další modernizaci. Ministerstvo obrany po slíbeném přesunu peněz zpět mělo letos hospodařit s částkou 85,4 miliardy korun. K dispozici tak bude mít jen 80,4 miliardy. 

Z toho na investice do modernizace mělo být původně vyčleněno až 25 miliard. Zhruba 15 miliard na splátky již uzavřených smluv a inkriminovaných 10 miliard na další plánované klíčové nákupy - pásové obrněnce, protivzdušná obrany a další. 

Obrana musí upravit plány

Podle Šedivého sice bude muset ministerstvo obrany plán investic upravit, nebude to však tak drastické, jako kdyby přišlo o celou sumu. A dopad na klíčové modernizační programy by tak podle jeho slov mohl být omezený.

Vrácení zbývající poloviny z 10 miliard je stále ve hře.

„Věřím, že nedojde ke krácení jen na základě politického tlaku ze strany komunistů. Armáda má rozpočet spočítaný tak dobře, že ví, jak hospodařit s 80 nebo 85 miliardami. Ten minulý rozpočet roku 2021 byl vyčerpán prakticky kompletně,“ uvedl Šedivý.

Ministr obrany Lubomír Metnar několikrát naznačil, že kvůli škrtům ve výdajích na obranu je připraven rezignovat. Otevřeně kvůli snížení armádního rozpočtu rezignoval naposledy sociálnědemokratický ministr obrany Jaroslav Tvrdík v roce 2003. 

Obraně zbylo jen 1,8 miliardy korun, nejméně za posledních pět let

Tehdy na konci května podal demisi na protest proti snížení armádního rozpočtu z 2,2 % HDP na 2,05 % HDP. Poté demisi vzal kuriózně zpět, přestože rozpočet pro armádu mezitím klesl až na 1,9 % HDP, aby vzápětí rezignoval znovu.

Podle Šedivého by byl odchod Metnara půl roku před volbami zbytečný. „Chápu výroky pana ministra spíše jako reakci na konkrétní moment, se kterým byl konfrontován a bral bych to s určitou rezervou,“ řekl s tím, že co se týká investic do armády, má přitom za sebou Metnar hodně úspěšné práce. 

Počet vojáků

Počet profesionálů roste od roku 2015, předtím naplněnost armády několik let klesala kvůli rozpočtovým škrtům v souvislosti s hospodářskou krizí. Nejméně jich bylo v roce 2014, přesně 20 864.

Loni se počat vojáků z povolání a civilních zaměstnanců v obraně zvýšil o 813. Celkem tak v resortu obrany pracuje 34 771 lidí. Z toho 26 621 profesionálních vojáků. Údaj zahrnuje také vojenské policisty nebo Hradní stráž. Započítáni naopak nejsou příslušníci tajné služby Vojenského zpravodajství, jejichž počet ministerstvo nezveřejňuje. 

Koncepce výstavby armády do roku 2030 počítá s tím, že v roce 2025 by měla mít armáda k dispozici 27 245 vojáků a o pět let později 30 000.

Vzrostl také počet aktivních záložníků o 204 na 3 440.

„Měl by pokračovat. Těch pět miliard v kolonce mínus není tak významných,“ konstatoval.

Kromě techniky jde také o nábor

Rezignace zejména v současné situaci by podle jeho slov naopak poškodila nejen resort obrany, ale pravděpodobně i českou společnost. Šedivý připomněl, že ministerstvo například řídí vojenské nemocnice, které se významně podílejí na řešení koronavirové krize. 

„A armáda nejen vojskovým zdravotnictvím ale v podstatě všemi útvary pomáhá celé společnosti. V celé řadě případů je přitom Česká republika na této pomoci zcela závislá. To by destabilizovalo armádu a to si je pan ministr určitě velmi dobře vědom,“ uvedl.

Obrana se podle něj musí nyní soustředit, jak maximálně v těchto podmínkách projít oběma hlavními problémy. 

Tedy, jak pokračovat v modernizaci a zároveň si udržet schopnosti dál se efektivně podílet na opatřeních, které vláda přijímá v boji proti koronaviru.

Upozornil, že ačkoliv jsou v centru pozornosti hlavně nákupy moderní techniky, neměl by se zpomalit ani nábor nových profesionálů do armády.

„To, co nyní armáda předvádí v rámci pomoci společnosti proti koronaviru, to jsou především schopnosti vojáků, tedy personální stránka, umocněné tím, že armáda stále má odpovídající množství materiálu ve zdravotnické struktuře. Myslím, že personální stránka je stejně důležitá, jako nákupy techniky,“ dodal.

Autor: , natoaktual.cz
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....