Motýle, superman z D1, banda kreténů. Připomeňte si politické výroky roku

  • 174
Pošťuchování, přebrepty, ale i životní moudra. Z úst politiků letos padalo opravdu ledasco. Portál iDNES.cz přináší přehled výroků politiků a politických subjektů, které letos vzbudily největší rozruch.

1 LEDEN

Dálniční superman

Ministr dopravy Dan Ťok.

Letošní rok začal krizí. Ne ekonomickou, ale tentokrát v resortu dopravy. Když totiž v polovině prosince 2018 zkolabovala dálnice D1 kvůli sněhové kalamitě a lidé zde zůstali dva dny uvěznění v autech, začalo se horečně spekulovat o osudu tehdejšího ministra dopravy Dana Ťoka. V sázkových kancelářích se dokonce vypisovaly kurzy, kdy dojde k jeho odvolání.

V rozhovoru pro MF DNES se Ťok vůči rostoucí kritice ohradil výrokem: „Fyzikální zákony se prostě nedají popřít. Sem můžete dát supermana. Jestliže postaví úsek dálnice dlouhý šest sedm kilometrů dřív než za dva tři roky, tak je to opravdu superman.“ Ťok tím supermanem evidentně nebyl, jako ministr dopravy skončil letos v dubnu.  

Doporučení není ovlivnění

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář

Začátkem roku hýbala Českem také kauza týkající se soudců. Na veřejnost se dostaly informace o tom, že hradní kancléř Vratislav Mynář chodí na schůzky se soudci a snaží se je ovlivňovat. Prezident republiky Miloš Zeman tehdy uvedl, že Mynář jedná z jeho pověření. „Doporučení není ovlivnění, doporučení je vyjádření názoru,“ odbyl kritiku prezident.

2 ÚNOR

Za drahotu si můžete sami

Bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (9. května 2019)

Česko patří k evropským zemím s nejdražšími mobilními daty. Podle již bývalé ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové za takový stav mohou zákazníci, nikoli operátoři. Alespoň tak se vyjádřila v únorovém pořadu České televize 168 hodin.

Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho,“ uvedla s tím, že jak Češi s daty šetří, nepřispívají k tomu, aby byla levnější.

I tento hojně kritizovaný výrok měl nakonec za následek, že Nováková v dubnu ve funkci ministryně skončila.

3 BŘEZEN

Macron jako Hitler

Poslanec Václav Klaus ml. (ODS) v diskusním pořadu Rozstřel. (14. února 2019)

Demokraty nemohl nechat v klidu otevřený dopis jednoho z vůdčích architektů nové Evropy Emmanuela Macrona. Vlivné lidi disponující mocí ovlivnit vaše životy byste měli pečlivě poslouchat a brát jejich slova vážně. Hitler myslel Mein Kampf vážně, není důvod si myslet, že Macron své teze vážně nemyslí. V jeho textu se objevují výrazy jako ‚nebude mít v Evropě místo‘, ze kterých mrazí.“

Tyto věty pronesl Václav Klaus mladší, tehdy ještě jako poslanec ODS, při březnové pietní akci k osmdesátému výročí obsazení Čech a Moravy nacistickým Německem. Přirovnáním k Hitlerovi komentoval plány francouzského prezidenta na reformu EU.

I Klausovy další výroky řešila výkonná rada ODS, která ho v květnu ze strany vyloučila. Následně založil uskupení Trikolóra. 

4 DUBEN

Tleskat nebudu

Slavnostní přísaha vojáků na Pražském hradě (27. října 2019)

Prezident Miloš Zeman svými výroky vzbuzuje pozornost prakticky pravidelně. Málokdy se ovšem stane, že se za ně omluví. Jedním z takových je dubnová kritika vídeňského primátora za to, že rakouská metropole nepodporuje tamní českojazyčnou školu Komenského.

Pane primátore Häuple, podal jsem vám ruku, dal jsem vám vysoké české vyznamenání a myslím si, že vašich 24 let v čele Vídně bylo tomuto městu velice prospěšných, nicméně musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala škole Komenského ani šilink. Takže za to vám tleskat nebudu,“ prohlásil český prezident během návštěvy Vídně. Informoval o tom rakouský list Der Standard.

Otázka financování se vyjasnila záhy. Za posledních deset let získala škola od radnice rakouské metropole v přepočtu nejméně 40 milionů korun. Miloš Zeman se o dva dny později za výrok omluvil. „Za třicet let v politice je to moje druhá omluva,“ zdůraznil prezident.

Mluvčí Jiří Ovčáček na Facebooku uvedl, že nepřesné informace Zemanovi poskytla česká velvyslankyně v Rakousku Ivana Červenková.

6 KVĚTEN

Legendární „motýle“

Premiér Andrej Babiš (9. prosince 2019)

Jde snad o nejskloňovanější výrok letošního roku. Zazněl při projevu premiéra Andreje Babiše na konci května v pražském Mánesu na výroční schůzce Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

My v Čechách máme rádi přírodu. My chceme. My máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle! A ty včely mají rády tu řepku, můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají, je to pravda. Já jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě,“ řekl kromě jiného českým a německým podnikatelům Babiš.

Na internetu se začaly objevovat nejrůznější vtipné koláže, věta „My chceme znovu motýle!“ se také v různých variacích začala objevovat na transparentech demonstrantů.

Sám Andrej Babiš na otázku, jak ho napadly zrovna „motýle“, odpověděl v rozhovoru pro MF DNES takto: „Vy nemáte rád motýle? Je jich nějak míň teďka. A ty včely skutečně mají rády řepku, to říká i předsedkyně svazu včelařů. Na motýle jsem přišel, protože jsem viděl video s Brabcem (ministr životního prostředí Richard Brabec – pozn. red.), jak vypouští do přírody motýly. Měl jsem radost. Když jsem byl malej kluk, tak jsem měl rád babočku modrookou. A že si z toho dělají srandu? Tak ať si dělají! Nechápu, co budete dělat bez Babiše, co budete psát? To budete úplně vyřízení! Počkejte, já vytočím Brabce,“ řekl, vzal do ruky telefon a začal vyťukávat číslo. 

7 ČERVEN

Je hezky, chodí na koncerty

Na začátku června se sešly na Václavském náměstí v Praze desetitisíce lidí, kteří požadovali demisi premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Na dotaz, jestli demonstraci sleduje, Andrej Babiš tehdy odpověděl: „Nesleduju, proč bych to sledoval. Je hezky, tak oni tam chodí teďka na koncerty.“

Placení demonstranti

Bývalý prezident Václav Klaus se společně se synem Václavem vydali na tradiční...

Protivládní demonstrace jsou protesty zneuznaných lidí, kteří „jsou frustrovaní, že nevyhráli volby“. Uvedl to bývalý prezident Václav Klaus v diskusním pořadu Partie televize Prima. Během vysílání také pronesl, že demonstranti jsou na pražskou Letnou „sváženi zadarmo autobusy z Moravy“ a lidem za to „je ještě něco zaplaceno“. Klaus se později za svá slova omluvil. 

Ministr Staněk jako císař

Ministr kultury Antonín Staněk se zúčastnil svého posledního zasedání vlády....

V létě se definitivně podlomila židle pod ministrem kultury Antonínem Staňkem. Premiér Andrej Babiš navrhl jeho odvolání, prezident Miloš Zeman ovšem otálel. Staněk tak měl čas se obhajovat. Ve Sněmovně na konci června se přirovnal rovnou k císaři.

Po celé České republice je spousta měst a obcí, které znají jméno Staněk právě proto, že jsme tam pomohli s památkami a dalšími věcmi. ... Ano, toto mi bude vytýkáno. Jako by Karel IV. řekl – vy mi vytýkáte mou starost o mé Čechy,“ řekl v emotivním projevu.

7 ČERVENEC

Chybí tu Šmarda

Michal Šmarda s Antonínem Staňkem

Otázka, kdo povede ministerstvo kultury, vyostřila vztahy mezi Hradem a ČSSD a ohrožovala i existenci samotné vládní koalice. Tehdejší ministr Antonín Staněk odmítal rezignovat a nominanta sociálních demokratů Michala Šmardu zase odmítal jmenovat prezident. A došlo i na internetové pošťuchování.

„Dnes jsem byl na folklorním festivalu v Dolních Dunajovicích. Nějak mi tu chyběl M. Šmarda, kandidát na ministra kultury, ale asi mu to jeho poradci nevyhodnotili jako důležitý projekt. Škoda, bylo to skvělé,“ uvedl Antonín Staněk na Twitteru.

Den poté na Staňka zareagoval Šmarda. Na Instagramu zveřejnil dvě své fotografie z Dolních Dunajovic, jež ironicky okomentoval: „Nepropásl jsem něco?“

Okamura a dějiny

Předseda SPD Tomio Okamura.

Pozornost v červenci vzbudil i šéf SPD Tomio Okamura. „Je příznačné, že Jan Hus není mezi význačnými českými osobnostmi na vnější fasádě Národního muzea. Jak včerejší, tak dnešní páni dobře vědí, proč o Husovi raději pomlčet,“ napsal na svůj Facebook. Na fasádě se ovšem Husovo jméno nachází.

Podruhé zaujal myšlenkou, že za cyrilometodějských časů nikomu „zákony nevnucoval žádný Brusel“. „Cyril a Metoděj byli Evropané, ale nikdy nešířili nějaké multikulturní bludy, ale naopak s nasazením svých životů posilovali národní svébytnost a národní kultury a tradice našich slovanských předků proti germanizaci, kterou se nám pokoušeli vnutit z tehdejší západní Evropy,“ uvedl na Twitteru. Lidé mu doporučili, aby si osvěžil znalosti historie.

8 SRPEN

Chybné názory

Vlajka Čínské lidové republiky

Hongkongské protivládní protesty nenechaly letos chladnými ani některé české politiky. Například v srpnu demonstrující podpořili odborový předák Josef Středula a senátor Pavel Fischer. Oba nezávisle na sobě poslali otevřený dopis čínskému velvyslanci Čang Ťien-minovi v Praze a vyzvali čínskou vládu, aby ukončila represe proti demonstrantům. Čínské velvyslanectví jejich názory označilo za chybné.

Naše velvyslanectví zaznamenalo, že jednotliví politici a některé instituce v poslední době veřejně vyjádřili chybné názory, a dokonce vydali otevřené dopisy k otázce týkající se Hongkongu, což je vměšování se do vnitřních záležitostí Číny. Jsme rozhodně proti takovému chování,“ uvedlo čínské velvyslanectví v Praze ve svém prohlášení.

9 ZÁŘÍ

Senátorská špína

Ministryně financí Alena Schillerová v diskusním pořadu Rozstřel. (14. srpna...

Pokus Senátu o ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana spadl v září pod stůl. Ve Sněmovně ji nepodpořili poslanci ANO, ČSSD, KSČM ani SPD. Rozruch při projednávání návrhu vzbudilo ovšem vystoupení ministryně financí za ANO Aleny Schillerové, která citovala i jeden ze vzkazů na Zemanovu podporu, který dostala.

Dostávám desítky zpráv od lidí, které neznám. Není tam jediný hlas na podporu této žaloby. Jsou tam vzkazy na podporu prezidenta a vzkazy typu, jak se tu utrácejí peníze daňových poplatníků, jak se tu mlátí prázdná sláma. A dokonce si dovolím, nepoužívám tvrdé výrazy, jeden z nich citovat: Je to opoziční a senátorská špína,“ řekla ministryně financí. 

10 ŘÍJEN

Oběti dopravních nehod

Předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič před jednáním výboru...

Sněmovna letos schválila, že 21. srpen má být nově uveden jako Den památky obětí invaze a následné okupace vojsky Varšavské smlouvy. Z komunistů zákon podpořil jediný, Jiří Dolejš. Naopak jeho stranický kolega Stanislav Grospič oběti invaze označil za oběti dopravních nehod.

„... a ty oběti, které jste tady zmiňovala, to byly oběti, které vesměs pocházely z dopravních nehod. Čili samozřejmě, myslím si, že si zaslouží vzpomínat, vyjádřit jim úctu. Ale nebyly to oběti žádných ozbrojených bojů nebo aktivního ozbrojeného boje,“ řekl o zákoně v debatě Českého rozhlasu místopředseda KSČM Grospič. KSČM se od jeho slov nedistancovala.

Grospič se za svá slova později omluvil. Vystoupení označil za nešťastné.

11 LISTOPAD

Banda kreténů

Předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová na snímku z února...

Prát špinavé prádlo na veřejnosti je český politický folklor. A už si jej osvojili i Piráti, byť omylem. Bývalá šéfka pražských pirátských zastupitelů Michaela Krausová v e-mailu nazvala své spolupartajníky „stranou plnou kreténů“. Mail psala svému partnerovi a místopředsedovi Pirátů Jakubovi Michálkovi. Omylem ho však odeslala někomu jinému a předseda zahraničního odboru Pirátů David Wagner ho zveřejnil.

Nevěděl jsem, co je výjezdní doložka

Den před 30. výročím sametové revoluce se na Letné opět demonstrovalo proti premiéru Babišovi. Ten 17. listopadu vystoupil s projevem v Národním muzeu, na který pak navázal v rozhovoru pro iDNES.cz. „Chtěli jsme tenkrát svobodné volby a máme je. Můžeme cestovat. Na výstavě v Národním muzeu je vystavena tzv. výjezdní doložka. Mladí to dnes ani nepochopí. Tehdy jsem jako pracovník zahraničního obchodu, jehož pracovní náplní bylo cestovat do zahraničí, ani nevěděl, že bez toho lidi nemohou vycestovávat do zahraničí. Kdo nám to měl říct? Neměl jsem se to odkud dozvědět,“ řekl premiér.

Rodič je víc než politik

Šéf lidovců Marek Výborný na setkání s novináři po jednání s prezidentem...

Lidovci si budou brzy volit nové vedení. Dosavadní šéf strany Marek Výborný odchází z rodinných důvodů. Politikovi nedávno zemřela manželka a chce se věnovat výchově tří malých dětí. „Rodiče byli a budou vždy na prvním místě. Pro KDU-ČSL je rodič víc než politik a rodina víc než politika,“ řekl tehdy Výborný. Další komentář tato slova nepotřebují...

12 PROSINEC

Nečetla jsem

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v diskusním pořadu Rozstřel. (21....

Znám průvodní dopis, toho se budu držet. Nevím, co se v dokumentu píše, a nezajímá mě to,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová během tiskové konference týkající se auditu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Odmítala tehdy říci, jak zněl verdikt s tím, že audit nečetla a ani číst nechce. Audit je podle ní určen odborníkům a ne politickým subjektům. „A věřte mi, že všichni odborníci se budou snažit bránit zájmy České republiky,“ uvedla tehdy politička. Praha podle ní využije lhůtu k reakci. Z jejího pohledu stále není audit finální.

Kalousek snižuje šance

Místopředseda Pirátů Jakub Michálek

Mezi Piráty a TOP 09 zrovna nepanují přátelské vztahy, a to jak na pražské radnici, tak na celostátní úrovni. Zvlášť poté, co místopředseda Pirátů Jakub Michálek v prosinci prohlásil, že „TOP 09 by měla zaniknout a uvolnit potenciál pro další subjekty“.

Michálek se sice za svůj výrok omluvil, avšak na kritice zakladatele strany Miroslava Kalouska si trvá. „Zároveň trvám na tom, že pan Kalousek výrazně snižuje šance celé opozice na úspěch,“ uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video